Egészség

Gyógyító ételek az influenzaszezonra

Teljes erővel tombol az influenzajárvány – egy hét alatt 71%-al nőtt a megbetegedések száma. Korábban már írtunk arról, hogy hogyan turbózd fel az immunrendszered az év elején, de arra az esetre is vannak praktikák, ha már ágynak döntött a vírus. A gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy értékes tápanyagokat és kellő mennyiségű energiát juttassunk be a szervezetünkbe. A hazipatika.com ajánlásai alapján összeállítottuk saját listánkat azokról az ételekről, amelyek segíthetnek hamarabb kilábalni a betegségből. Természetesen mindegyik ételt “Zepter módon”, tehát minimális zsír- és só felhasználásával, alacsony hőfokon készítettük el, így a felhasznált alapanyagokban megmaradnak az természetes tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok.

1. Rántott csirkemell minimális olajjal, 7 perc alatt

A csirkehús viszonylag könnyen emészthető, ugyanakkor magas a fehérjetartalma (már 100 g csirkehús tartalmazza a napi fehérjeszükséglet 52%-át) és jelentős mennyiségű niacin, foszfor, cink, B6- és B12-vitamin, riboflavin, A-vitamin, illetve vas található benne, amelyek mind jelentősen hozzájárulnak a szervezet gyógyulásához. Zepter edényben a rántott csirke is egészségesen, minimális olajjal és alacsony hőfokon készíthető el:

HOZZÁVALÓK:

  • Sovány csirkemell szeletek
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • Liszt, tojás, zsemlemorzsa (a panírhoz)
  • Friss rozmaring ágak (a díszítéshez)
  • Főtt rizs (köretként)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Melegítsd elő az edényt a tűzhelyen
  2. Amíg az edény melegszik, forgasd meg a csirkemell szeleteket a lisztben, majd a tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában
  3. Vízpróbával ellenőrizd az edény hőmérsékletét: cseppents egy kis vizet az edénybe és ha a vízcseppek szaladnak az edény alján, mint a higany, akkor az edény megfelelően felmelegedett. Ha az edény még nem elég meleg, akkor a vízcseppek lassan párolognak el, ha pedig túlságosan forró lett, akkor a vízcseppek egy pillanat alatt elillannak.
  4. Önts 2-3 evőkanálnyi olívaolajat az edénybe
  5. Tedd a hússzeleteket az edénybe
  6. Süsd a húsokat aranybarnára mindkét oldalukon
  7. Kapcsold le a hőforrást és hagyd tovább sülni még 2 percig
  8. Tálald főtt rizzsel és díszítsd egy friss rozmaring ággal

 

2. Banános-málnás smoothie

A banán enyhíti a megfázással járó tüneteket, így a hányingert, a hányást és a hasmenést, amik gyerekeknél gyakran előfordulnak. A banán emellett kiváló karotinoid-forrás is, ami egy antioxidáns és amely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben. Savlekötő hatása miatt a banán hozzájárul a gyomorfekély megelőzéséhez és általánosságban is segít fenntartani az emésztőrendszer egészségét. Édes ízének köszönhetően könnyen lecsúszik.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 csésze málna
  • 1 marék szárított datolya
  • 3 db banán
  • jégkockák
  • egy kis darab gyömbér
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 5 dl mandulatej
  • Néhány mentalevél

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Töltsd be az összetevőket (málna, datolya, banán, gyömbér, vaníliás cukor, mandulatej) az ArtMix üvegtartályába. Igény szerint tehetsz bele jégkockákat is.
  2. Illeszd a fedőt a készülék tartályára
  3. Indítsd el az 1 perces jégaprítás programot
  4. Töltsd ki poharakba a frissen elkészített smoothie-t, majd díszítsd málnaszemekkel és mentalevelekkel

 

3. Marhahúsleves

A húsleves gyógyító hatását nem csupán a népi megfigyelések és hétköznapi tapasztalatok igazolják, immár tudományos bizonyíték is van rá:

A University of Nebraska egyetem kutatói bebizonyították, hogy a klasszikus húsleves csökkenti a megfázás, és a felső légúti megbetegedések tüneteit, és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A tipikus vasárnapi ebéd első fogása, mely készülhet sertés-, marha-, csirke-, vagy akár kacsahúsból.

Húslevest főzni normál esetben elég időigényes művelet, azonban a Zepter Syncro-Clik gyorsfőző fedővel akár 20 perc alatt is elkészítheted!

 

HOZZÁVALÓK:

  • fél kg csontos marha lábszár
  • 2 liter tisztított víz
  • 2 db sárgarépa
  • fél fej karalábé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db fehérrépa
  • fél fej zeller
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 evőkanál egész bors
  • 1 evőkanál egész só

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Tedd az összetevőket egy 5,8 literes Zepter Z-2058 edénybe – a répát, a karalábét, a hagymát, a fokhagymát, a fehérrépát és a zellert felaprítva, a paprikát és a paradicsomot pedig egészben
  2. Rögzítsd az edényre a Syncro-Clik gyorsfőző fedőt
  3. Forrósítsd az edényt magas hőfokon (240°C) addig, amíg a gyorsfőző fedő piros gombja fel nem emelkedik
  4. Ezután csökkentsd a hőfokot 120°C-ra, majd főzd 15 percig
  5. Végül tálald a levest Imperial Gold Creme porcelánban

 

4. Gyömbéres sárgarépa krémleves

A gyömbér a kurkumával és a kardamommal egy növénycsaládba tartozik, így tehát nem meglepő, hogy mennyire kiemelkedőek a pozitív élettani hatásai. A gyömbér több mint 100 különféle vegyületet tartalmaz, de a elsősorban a gingerol nevű rendkívül hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevője miatt olyan egészséges.
A gyömbér egyebek mellett segít megelőzni a rosszullétet, segíti az emésztést, jelentősen csökkenti a nők menstruációs fájdalmait, erősíti az immunrendszert, segít megelőzni a cukorbetegséget, csökkenti a „rossz” (LDL) koleszterint és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint gombaölő és antibakteriális hatású!

 

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg burgonya
  • 60 dkg sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • fél zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy darab gyömbér
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 csipet bors
  • 1-2 csipet só
  • 6 dl zöldség alaplé
  • 1,5 dl kókusztejszín

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Aprítsd fel a zöldségeket
  2. Töltsd a krumplit, a répát, a vöröshagymát, a zellert, a fokhagymát és a gyömbért az ArtMix üvegtartályába
  3. Add hozzá az olívaolajat, a borsot és a sót
  4. Öntsd rá a zöldség alaplevet és a kókusztejszínt
  5. Illeszd a fedőt az üvegtartályra
  6. Indítsd el a krémleves programot 30 perces időtartammal
  7. Miután a program befejeződött, tálald a krémleves Flora porcelánban

5. ARANY IMMUNERŐSÍTŐ DZSÚSZ (KÁPOSZTA, NARANCS, CITROM, ARANY CÉKLA)

Védd az egészséged ezzel a citrusos ízű gyógyító elixírrel, amely tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal és segít megelőzni a megfázást!

HOZZÁVALÓK:

  • 100 g vagy kb. 1/8 fej káposzta
  • 2 narancs
  • ½ citrom
  • 50 g hámozott és felkockázott arany cékla (1 közepes méretű cékla)
  • 250 g aprított ananász (lehetőség szerint használj frisset)

TIPP! Ha túl töménynek találod a dzsúszt, akkor tisztított vízzel hígíthatod.

 

6. Megfázás elleni dzsúsz (répa, cékla, narancs, kaliforniai paprika)

Betegnek érzed magad? Ezzel az immunerősítő, C-vitaminban és egyéb értékes tápanyagokban gazdag dzsússzal tüsszögés és kipirosodott orr nélkül, energikusan és egészségesen csinálhatod végig a telet.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 cékla
  • 1 répa
  • 1 vérnarancs
  • 1 kaliforniai paprika
  • Egy 2 cm-es gyömbérdarab
  • 2 zellerszár

 

Jobbulást kívánunk!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.