Egészség

A cukorbetegség, és ami mögötte van

Minden fontos információ egy csokorban korunk népbetegségével, a cukorbetegséggel kapcsolatban. Dr. Grófcsik Alexandra, családorvos rezidens, a Zepter tanácsadó orvosa. Hasznos írása bővelkedik a fontosabbnál fontosabb információkban.

Mennyire elterjedt a cukorbetegség?

A világban kb. 422 millió cukorbeteg él, Európa bizonyos országaiban a népesség 14 %-át érinti ez a kór. A cukorbetegség szövődményei miatti halálozás a vezető halálokok között szerepel. Magyarországon az elmúlt 30 évben kétszeresére nőtt a cukorbeteg száma, jelenleg kb. fél millió emberről lehet szó.

Ezek a számadatok riasztóak, főleg ha számításba vesszük, hogy az összes vakság 30 %-át, a vesebetegségek 40%-át, a szív-, és érrendszeri betegségek nagy részét és az alsó végtagi amputációk legnagyobb részét szintén a cukorbetegség okozza. A szomorú valóság az, hogy ezek a számok csak folyamatosan emelkednek, és egyre több megbetegedésért mi magunk vagyunk a felelősek.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség, azaz diabétesz, egy anyagcsere-betegség, mely központjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de következményesen érinti az egész szervezetet, így a fehérje- és zsír-anyagcserét is. Ez azt jelenti, hogy nem csak a vércukorral van a baj, hanem a fehérje és zsír háztartás is felborulhat ebben a betegségben.

Alapvető oka az inzulin viszonylagos, ill. teljes hiánya vagy hatásának elmaradása.

A vércukorszinttől függően beszélhetünk magas, ill. alacsony vércukor szintről. Mindkettő káros, sőt végzetes is lehet. Tehát megállapíthatjuk, hogy van egy normál intervallum, amelyen belül a vércukor normális szintű, és ettől mindkét irányba való eltérés káros. Ez az érték, a vércukorszint, függ attól, hogy éhgyomorra vagyunk-e, vagy már ettünk. Normál esetben az éhgyomri cukor 3,5 és 6 mmol/l között mozog. Ha ez az érték több, mint 6-7 mmol/l, akkor magas, ha kisebb, mint 3,5 mmol/l, akkor pedig alacsony a vércukor szintünk. Az étkezés utáni 2.órában, pedig nem lehet, több, mint 7,8 mmol/l, mert az efölötti érték kóros. Amennyiben kóros értékeink vannak vagy bármely napszakban 11,1 mmol/l fölötti értéket kapunk, és ez két mérésnél is kimutatható, akkor a cukorbetegség diagnosztizálható.

A szénhidrát és általában mindegyik háztartásunk egyensúlyának fenntartása sok bonyolult szabályozó mechanizmuson keresztül megy végbe. Ez a precíz rendszer sok rész együttműködését kívánja meg, a biológiai óránktól kiindulva érzékelő sejteken és a hasnyálmirigyen át egészen különböző visszacsatolásokig. Leegyszerűsítve, ha ez a háztartás felborul, akkor a vérben megemelkedik a vércukor, a szervekhez viszont nem jut elég, így azok tulajdonképpen éheznek.

Amikor eszünk, vagy iszunk, akkor a szénhidrát, a zsír és a fehérje szintje megnő a vérben. Ekkor a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, az az inzulin pedig segít a szerveknek felvenni a cukrokat, a sejtek így lesznek ellátva tápanyaggal.

Melyek a kialakulás okai?

A kialakulás oka összetett. Alapvetően kell hozzá valamilyen genetikai hajlam, melyet sokszor szüleinktől, nagyszüleinktől örökölünk, azonban a mai rohanó életforma tökéletes táptalajt szolgáltat a diabétesz kialakulásához azoknál is, akik nem rendelkeznek cukorbeteg felmenőkkel.

A cukorbetegség különböző fajtáiról majd később ejtünk szót, de elöljáróban szó kell essen arról, hogy a mai kor embere, főleg a 2-es típusú cukorbetegség terjedésért tesz meg mindent.

Ugyanis a helytelen táplálkozás,  a zsíros,  magas szénhidráttartalmú ételek és italok fogyasztása ill. a mozgásszegény életmód,  az elhízás,  sőt az alacsony szocio-ökonómiai státusz is mind hozzájárul a szervek érzéketlenségének növeléséhez, így ha hasnyálmirigy jól is működik és az inzulin szint is megfelelő, az elzsírosodott szervek  már nem fogják tudni felvenni a cukrokat, így a vérben azok mennyisége megnő (magas vércukorszint), de a szervek nem jutnak tápanyaghoz, energiához, előbb-utóbb tönkremennek.

A szervezet persze igyekszik pótolni a hiányosságokat, hiszen receptorokon ( érzékelő sejtek) keresztül érzékeli a szervszintű éhezést, és un. alternatív utakon, egyéb rendelkezésre álló tápanyagok ( zsír, fehérje) lebontásával próbál energiához jutni. Sajnos ilyen esetben sokszor savas kémhatású anyagok keletkeznek, ezért alakulnak ki a tipikus tünetek (acetonos lehelet). A vese pedig megpróbálja kiválasztani a sok cukrot vizeleten keresztül, de a cukor mellett így vizet és fontos ásványi anyagokat is veszítünk, tehát már az egész szervezetünk bekerült az ördögi körbe. Ez kiszáradáshoz vezethet, mely főként az agyunkra káros, éppen ezért legsúlyosabb esetben kóma és halál is kialakulhat.

Ezt az amúgy is finom mechanikával működő rendszert, sok minden felboríthatja, így különböző állapotokban, pl. várandósság, lázas betegségek, időjárás, a normális rendszer hamar kisiklik, ha cukorbetegek vagyunk.

Milyen típusú cukorbetegségek vannak?

A klasszikus típusok a következők:

Magas vércukor szint:

 • 1-es típus: a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, mert a termelő sejtek ált. autoimmun betegség kapcsán, esetleg valamilyen fertőzés miatt elpusztulnak; ezek a betegek általában fiatalabbak és vékonyabbak; kezelésükhöz elengedhetetlen az inzulin adása
 • 2-es típus: ez a leggyakoribb forma; az inzulin termelése kezdetben nem károsodott, de a sejtek érzéketlenek rá, ezért a hasnyálmirigy egyre több inzulint próbál meg előállítani, majd kimerül és kialakul az inzulinhiány (1-es típus); általában elhízott, idősebb emberek szenvednek benne
 • egyéb formák, terhességhez kapcsolódó cukorbetegség

Alacsony vércukorszint:

hosszú éhezésben, bizonyos betegségekben, daganatokban fordul elő, ill. leggyakrabban túladagolt cukorgyógyszerek / inzulin okozza

Cukorbetegséget megelőző állapotok:

 • emelkedett éhgyomri vércukor: étkezés előtti cukorszint kissé magasabb, de étkezés után a normális határon belül marad
 • csökkent glükóztolerancia: terheléses vizsgálatnál derül ki, az éhgyomri cukor rendben, de étkezés után túlságosan felszalad az érték

Ezek mind figyelmeztető jelek a szervezet részéről, ilyenkor érdemes mielőbb beavatkozni, hogy a diabétesz kialakulását megelőzhessük! Ezek a felosztások ma már nem mindig állják meg a helyüket, ugyanis egyre több alcsoportot fedeznek fel és a különböző csoportok is gyakran keverednek, átmennek egymásba.

Melyek a cukorbetegség tünetei? Hogyan ismerhetem fel őket?

A tünetek az említett mechanizmusok miatt alakulnak ki.

Mihamarabb keresse fel orvosát, ha az alábbi tüneteket veszi észre magán, vagy szerettein:

 • sok vizelés mellett sok folyadékfogyasztás, folyamatos szomjúságérzet, száraz száj
 • a megnövekedett étvágy és étkezés ellenére is fogyás
 • rossz közérzet, fáradtság, szédülés, gyakori megbetegedések, nehezen gyógyuló fertőzések
 • homályos látás, izomgörcsök, bőrviszketés, kiütések
 • életveszély jelei: acetonos lehelet, zavartság, aluszékonyság, eszméletvesztés

Nagyon fontos a túl alacsony és túl magas vércukorszint közötti különbségek felismerése, mert alkalomadtán életmentő is lehet, hogy hogyan kezeljük gyorsan!

A túl alacsony vércukorszint tünetei:

 • izzadás, remegés, szívdobogás érzet, éhezés
 • beszédzavar, bizonytalan járás, szédülés
 • zavartság, epilepsziaszerű görcsök, eszméletvesztés

Melyek a következményei/szövődményei?

A cukorbetegség, mint már említettük, az egész szervezet, összes anyagcsere folyamatára hat, hiszen ezek egymástól sosem függetleníthetők teljesen.

A legegyszerűbb és legnyomósabb példa talán az un. metabolikus X szindróma, amely sajnálatos módon egyre gyakoribb. Ez, ahogy a nevéből is adódik, egy tünet együttes: legfontosabb résztvevői a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas vérzsír szintek (koleszterin, triglicerid), és az elhízás. Ez természetesen azt is jelenti, hogy mindegyik résztvevő hajlamosít a többi betegségre. Tehát a cukorbetegség hajlamosít magas vérnyomásra, magas vérzsír szintekre, elhízásra is. A leggyakoribb és legrettegettebb szövődménye talán az érrendszerre van, ugyanis a magas vércukor tönkreteszi az ereket, serkenti az érelmeszesedést. Ez legelőszőr a legkisebb, hajszálereinket érinti, melyek a szemben és a vesében találhatóak, de mivel az érrendszer az egész szervezetünket behálózza, így lényegében az összes szerv károsodhat általa. A koszorúserek károsodása növeli a színinfarktus és stroke kockázatát, melyek a vezető halálokok.

A másik gyakori szövődménye az idegek károsítása, mely az ún. diabéteszes lábat eredményezi. A páciens nem nagyon érez már az ujjai végeivel, így könnyen fájdalom nélkül beüti a lábát, amelynek helyén sebek, fekélyek keletkeznek, és végül nagyon gyakran amputációra is sor kerül.

A cukorbetegeknél gyakoriak a bőrproblémák, a nehezen gyógyuló sebek, visszatérő, főleg gombás fertőzések is, mivel az immunháztartás is gyengül.

Mit tegyek, ha úgy gondolom, hogy a cukorbetegség tüneteit észleltem magamnál?

A felsorolt tünetekkel a háziorvoshoz kell fordulni, aki különböző diagnosztikus eszközökkel hamar bizonyíthatja a feltevésünket. Ilyen vizsgálatok a vérvétel, vizeletminta vétele, ill. szükség esetén terheléses cukorvizsgálat végzése.

Diabétesz esetén a vérben emelkedett a glükóz (vércukor szintje), emelkedettek lehetnek a vérzsírok is, eltérhetnek egyéb értékek pl. az ásványi anyagok szintjei, sőt rosszabb esetben a szervezet savasodása, vagy vese-, májkárosodás is kimutatható. A vérből több hónapnyi vércukorszint átlagot is tudunk nézni, ez a HbA1c érték. Ebből következtetni lehet arra, hogy már régóta rosszak-e az értékeink. A vizeletben is megjelenhet cukor, mely normál esetben nincs ott jelen. A terheléses vizsgálat esetén cukros víz ivása előtt, ill. utána is megmérik a cukrokat, a kapott értékekből tudnak következtetni a betegségre, ill. annak különböző formáit tudják elkülöníteni. Ha a háziorvos diabéteszt diagnosztizál, akkor sok esetben diabetológus szakorvoshoz küldi a pácienst, aki részletesebb, pontosabb vizsgálatokat végez, ill. beállíthatja a szükséges gyógyszereket. A szövődmények kialakulása miatt szükség lehet szemészeti, bőrgyógyászati és egyéb belgyógyászati szakorvosok bevonására, évenkénti kontrollvizsgálatokra is. Életveszélyes tünetek esetén pedig azonnal mentőt kell hívni, vagy a legközelebbi sürgősségi osztályra menni!

Hogyan lehet elkerülni és megelőzni?

A 2-es típusú diabétesz 20 %-a elkerülhető lenne helyes életmóddal! A legegyszerűbb, és egyben a betegek szempontjából a legnehezebb megoldás is, a helyes életmód.

A megelőzéshez és a már cukorbetegek esetében is a megfelelő, vegyes táplálkozás és a mozgás mindennek az alapja. Dietetikus által egyénre szabott diétát kell tartani, mely általában alacsonyabb szénhidrátbevitelből, magasabb rosttartalmú, zsírszegény ételek fogyasztásából áll. Fontos, hogy ne legyen a szénhidráttartalom túl alacsony, főleg este, lefekvés előtt, mivel éjszaka a vércukorszint kritikusan lecsökkenhet, ami hosszútávon károsító hatású! Természetesen az ételek tápanyagtartalmára is figyelni kell. A megfelelő tápanyagtartalmú, jó minőségű alapanyagok kiválasztása még csak az első lépés. Azokat kitűnő minőségű edényekben kell megfőzni vagy kisütni, párolni és természetesen tárolni is ahhoz, hogy tápanyagtartalmúkat megőrizzék, és nem utolsó sorban sokkal tovább maradjanak tartósak. Így pénzt, energiát és egészséget is megtakaríthatunk.

A rendszeres, közepes intenzitású testmozgás több szempontból is előnyös, egyrészt közvetetten a fogyasztó hatása révén, másrészt anyagcsere befolyásoló hatása révén segít csökkenteni közvetlenül is a vércukor szintet. A fogyás, akár több tíz Hgmm-el csökkentheti a vérnyomásunkat is! Ezek mellett fontos a megfelelő alvás, a megfelelő biológiai ritmus biztosítása által, ill. a stressz mentes életmód.

A betegeknek figyelniük kell a megfelelő bőr és lábápolásra, a szemészeti problémák csökkentésére, és a megfelelő folyadékfogyasztásra is. A bőrápolásra, immunerősítésre, sőt a keringés javítására, az erek erősítésére is tökéletes választás a fényterápia alkalmazása napi szinten, ill. a jó minőségű kozmetikumok használata.

A napi folyadék bevitel átlagosan 2 l/nap kellene hogy legyen. Itt sem csak a mennyiség a fontos, hanem a minőség is. Az érzékenyebb gyomor-, bélrendszerű cukorbeteg esetében kiemelten fontos, hogy tiszta, kórokozóktól és toxikus anyagoktól, fertőtlenítőszerektől mentes folyadékhoz jussanak. Ezt sajnos sokszor a palackozott vizekkel sem érhetjük el, ezért a legjobb választás a szűrt csapvíz ivása.  A magas rosttartalom biztosítására pedig lehetőséget teremthet egy jó minőségű gyümölcsprés.

Hogyan lehet kezelni, gyógyítani?

A diabétesz kezelése annak súlyosságától, stádiumaitól függ. A hangsúly természetesen a megelőzésen van. Amennyiben azonban már kialakult a betegség, több gyógyszeres megoldásra, terápiára is lehetőség van az egészséges életmód mellett.

Gyógyszeres kezelés főleg a 2-es típusú betegségben jöhet szóba, ill. az 1-es típusban csak kiegészítésként. A tabletták fajtája szerteágazó, hatáspontjuk eltérő, van olyan, amelyik nem enged sok cukrot felszívódni, van amelyik a cukor anyagcsere köztes folyamataiba avatkozik bele, vagy éppen a kiürülést segíti, gyorsítja. Amennyiben teljes inzulinhiány alakult ki, sajnos elkerülhetetlen az inzulin pótlása. Erre bőr alatti injekció formájában kerül sor, az inzulinok fajtái, hatásidejük eltérő, mindig egyénre szabottan kell beállítani.

A gyógyszerek mennyiségét, az inzulinok egységét egyénre szabottan, állapotoktól, életviteltől függően kell beállítani, sőt folyamatosan ellenőrizni kell, hiszen elképzelhető, hogy rendszeresen szükség van azok módosítására. Egy-két kivételtől eltekintve a cukorgyógyszereket csak szakorvos írhatja fel, ill. adhat rá javaslatot, amivel a háziorvos is írhatja a betegnek. Egyéb terápiás, segítőeszközök is nagy kedvezménnyel érhetők el, ha szakorvos véleményezi a betegséget és javaslatot ad. Mindenképpen érdemes kontrollra járni!

Minden cukorbetegnek rendszeresen ajánlott otthonában mérni a cukrát, vérnyomását, ezekről naplót vezetni, és a kezelőorvosokhoz kontrollra járni! Manapság lehetőség van elektromos napló vezetésére is, sőt a modern vércukormérők az adatokat tárolják, a háziorvos számára is lementhető formában jelenítik meg. Rengeteg telefonos applikáció is elérhető a témakörben, melyek segítik a betegek informálódását, eligazodását.

Ma már a cukorbetegség nagy része elkerülhető, a szövődmények csökkenthetők, a jó minőségben eltöltött életévek hossza növelhető, ha odafigyelünk magunkra és teszünk érte.

Vegyük kézbe a sorsunkat, és hozzuk ki az örökségül kapott alapokból a legtöbbet!

Grófcsik Alexandra

családorvos rezidens, Zepter tanácsadó orvos

Felhasznált irodalom:

 • Tulassay Zsolt: A belgyógyászat alapjai , 2010, Medicina Kiadó
 • Körmendi István: A háziorvoslás-családorvoslás gyakorlata, 2015, Semmelweis Kiadó
 • www.diabetes.hu

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.