Egészség

A leggyakoribb alvászavarok, 3. rész – Az obstruktív alvási apnoe (OSAS)

A horkolás akár halálos is lehet

Ki ne hallott volna olyanról vagy élt volna át olyan éjszakát, amikor alvótársa olyan mértékben horkolt, hogy szinte egy perc alvásra sem volt képes az elszenvedő fél.

A horkolás egyik legveszélyesebb változata az alvási apnoe. Hogy is néz ki ez az életben? Sokan nem tudják még, hogy egy életveszélyes alvásbetegségben szenvednek.

A probléma lényege a következő:

Az OSAS az életet veszélyeztető következményekkel járó betegség, melyet a páciensek hajlamosak elbagatellizálni. „Csak hangosan horkol és néha nem vesz levegőt”, mondják mosolyogva a hozzátartozók, alvótársak, és fogalmuk sincs arról, hogy szerettük életveszélyben van.

Hogyan lehet megítélni elsődlegesen az OSAS súlyosságát?

Ez alvótárs nélkül nehezen lehetséges, tehát akik egyedül élnek és nincs, aki éjszaka észrevegye a légzéskimaradást a horkolás közben, azoknak a későbbiekben még ismertetésre kerülő egyéb jellemző tüneteket is komolyan kell venni.

5-15 légzésszünet/óra=enyhe

15-30 légzésszünet/óra=közepes

30 feletti légzésszünet/óra=súlyos

A fuldokláshoz hasonló elemekkel megjelenő állapot oxigénhiányt idéz elő, ami miatt az agy riasztást ad ki és felébreszti a beteget. Ezért az alvás széttöredezik és alig van mélyalvás fázis, csak az éber REM fázisban lebeg egész éjjel. Ezért azok a folyamatok, amelyeknek a mélyfázisban kellene lebonyolódniuk, elmaradnak. Ilyen a hormon egyensúly (jóllakottság, éhség hormon) fenntartása, továbbá elmarad az immunrendszer aktiválódása és a sejtek újraépülését segítő növekedési hormon sem tud termelődni. A széttöredezett alvás miatt súlyos véráramlástani, szív-érrendszeri, valamint neurológiai betegségek, valamint szívritmuszavar alakul ki, mely utóbbi a lassú és a gyors szívverések ciklikus változásából álló állapot (ún. bradycardia –tachycardia swing). Így a magas vérnyomás, a kettes típusú diabétesz és a rosszindulatú daganatos betegségek gyakoribbá válnak azoknál, akiket érint ez a probléma.

Az OSAS tünetei

Két nagy csoportra kell osztani a tünetek felismerése szempontjából az embereket.

Alvótárssal alvók esetében a kóros horkolás és a légzéskimaradás megfigyelése alapvető és életmentő lehet. Ha valaki egyedül alszik, akkor ezt nincs aki megfigyelje. Viszont vannak más olyan tünetek, amelyek megjelenésénél gyanakodni kell. Ilyen a fokozott napközbeni aluszékonyság napközbeni szellemi és fizikai fáradtság, jellemző a memória gyors romlása, ingerlékenység, feledékenység, éjszakai vizelési ingerek, szájszárazság és a bármikor bekövetkező mikro-alvások. Ez utóbbi rendkívüli veszélyekkel jár, gondoljunk a hivatásos sofőrökre, vagy gépsorok mellett dolgozókra, vagy metró-, vasút-, villamosvezetőkre. Egy pár másodperces mikro-alvás sok ember halálát okozhatja, így ez már nem egyéni, hanem társadalmi, morális és etikai kérdés is.

Kivizsgálását alvásközpontokban kell végezni és amennyiben beigazolódik a gyanú, akkor CPAP készülékre van szükség. A CPAP által előállított enyhe légúti nyomás a bezáródó garatot nyitva tartva biztosítja a sikeres, erőlködés nélküli légvételt alvás közben. A készülék használata azonnali hatállyal szünteti meg a betegség tüneteit, így az alvási apnoé betegség nyomtalanul, az összes kísérő tünetével azonnal eltűnik!

Az alvási apnoe kezelésére használt CPAP készülék, amely állandó pozitív nyomásszintet biztosít a légutakban, így megakadályozza a légutak elzáródását.

Az alvási apnoe kezelésére használt CPAP készülék, amely állandó pozitív nyomásszintet biztosít a légutakban, így megakadályozza a légutak elzáródását.

OSAS bizonyított rizikófaktora a következő betegségeknek és kórképeknek:

  • hypertonia,
  • szívritmuszavar,
  • angina pectoris,
  • fokozott trombóziskészség,
  • myocardialis infarctus,
  • stroke,
  • inzulinrezisztencia,
  • II. típusú diabetes,
  • depresszió,
  • az alvásritmus töredezettsége révén gátolja a fogyást, elősegíti az elhízást, valamint
  • gyengíti az immunrendszert.

Ügyfelek visszajelzése alapján az a fajta horkolás, amely még nem párosult fuldokló epizódokkal, jelentősen csökkent a Therapy Air Ion légtisztító és negatív ion generátor használatával. Mivel a hálószoba levegője kulcsfontosságú az alvás minőségében, ezért érdemes megfontolni és feltérképezni azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével támogatni tudjuk az éjszakai non-REM fázisunkat és a hálótársunk alvását is.

 

Az alvászavarokról szóló cikksorozatunk további részei az alábbi linkeken érhetők el:

1. rész – az álmatlanság

2. rész – Az éjszakai fogcsikorgatás

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.