Konyha

5 egészséges idényzöldség, amelyet most érdemes fogyasztanod

Manapság lényegében bármikor, bármilyen zöldséget és gyümölcsöt megkaphatunk az üzletekben, azonban azt javasoljuk, hogy  lehetőség szerint mindig válaszd az éppen szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Az idénynövények fogyasztásának számos előnye van:

  • Ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint pl. a klorofil, vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt társaikat vehetjük meg.
  • A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak. Biogazdálkozás is igazán csak szezonon belül lehetséges.
  • A termékek valószínűleg egy helyi termelőtől érkeznek hozzád és nem a világ másik részéről. A frissesség mellett így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget támogatod.
  • Minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.

Forrás: cleaneating.hu

Mai cikkünkben öt olyan sokoldalúan felhasználható, rendkívül egészséges zöldséget mutatunk be, amelyeknek májusban és júniusban van a szezonja. Mindegyik zöldséghez mellékelünk egy-egy ízletes receptet is, hogy segítsünk az inspirálódásban!

Brokkoli

Brokkolikrémleves az ArtMix-szel

Brokkolikrémleves

Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, gyorsan írd föl a brokkolit a bevásárló listádra! A brokkoli jelentős mennyiségű fehérjét, étkezési rostot, C-vitamint, és K-vitamint tartalmaz, ugyanakkor rendkívül kevés benne a telített zsír és a koleszterin.

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik és a zöldségek ezen fajtájának rendszeres fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, különös tekintettel a tüdő- és vastagbélrákra. Magas K-vitamin tartalmánál fogva védi a csontok egészségét. A brokkoliban található rostok segítik az emésztést és hozzájárulnak a székrekedés megelőzéséhez. A rostban gazdag étkezés a kutatók szerint a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Receptajánlatunk: brokkolikrémleves

Cékla

Májtisztító cékladzsúsz

Májtisztító cékladzsúsz

A cékla igen tápláló és egészséges zöldség. Kalóriaszegény (45 kcal 100 grammonként), zsírtartalma alacsony, nem tartalmaz koleszterint, viszont sok benne a folsav, a mangán, és az étkezési rost.

Az utóbbi időben a cékla egyre népszerűbbé vált, ugyanis egyes kutatások szerint fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a krónikus gyulladásokat, továbbá a sportteljesítményre is kedvező hatást gyakorol. A májbetegségek kezelésében is segít, mivel élénkíti a máj méregtelenítő folyamatait.

Receptajánlatunk: májtisztító célkadzsúsz

Répa

Gyömbéres sárgarépa krémleves recept

Gyömbéres sárgarépa krémleves

A legtöbben úgy tartják, hogy a répa eredetileg Perzsiából származik. Eleinte leginkább jellegzetes aromájú leveleiért termesztették. Ma a répát az egyik legegészségesebb zöldségként tartjuk számon. Telített zsír- és koleszterin tartalma nagyon alacsony, ugyanakkor gazdag A-, B6-, és K-vitaminokban, valamint étkezési rostokban.

Egy tanulmány szerint a répalé-kivonat képes elpusztítani a leukémiás sejteket és gátolni azok szaporodását. A répában található karotinoidok antioxidáns hatásúak és csökkentik a szervezetben kialakuló szabad gyökök mennyiségét, így rákmegelőző hatással bírnak. A béta-karotinban gazdag ételek – pl. a répa – fontos szerepet játszanak a prosztatarák megelőzésében.

Receptajánlatunk: gyömbéres sárgarépa krémleves

Spárga

Garnélás-spárgás rizottó

Garnélás-spárgás rizottó

A spárga alacsony kalóriatartalma ellenére igen sok tápanyagot tartalmaz. Kiváló természetes K-vitamin- és folsav-forrás.

Magas folsav tartalmának köszönhetően a spárga csökkenti a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát, a benne található nagy mennyiségű K-vitamin pedig javítja a csontok egészségét és segít megelőzni a csontritkulást.

A K-vitamin és a folsav mellett a spárga étkezési rostban is gazdag és víztartalma is magas. Ennek köszönhetően segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét és megakadályozni a székrekedést.

Receptajánlatunk: garnélás-spárgás rizottó

Spenót

Pisztráng párolt spenóttal

Pisztráng párolt spenóttal

A spenót tele van értékes tápanyagokkal, de kalóriatartalma alacsony. Igen gazdag K- és A-vitaminban, valamint fehérjében és mangánban. 100 gramm spenót csupán 27 kalóriát tartalmaz, amely nagyrészt fehérjéből származik. Ilyen mennyiségű spenót elfogyasztásával ugyanakkor az ajánlott napi mennyiség 460%-ának megfelelő K-vitaminhoz juthatunk, mely a megfelelő véralvadási folyamatokat segíti elő. A spenót béta-karotin formájában tartalmaz A-vitamint, így fogyasztása csökkenti a szívbetegségek és az asztma kialakulásának kockázatát.

Receptajánlatunk: pisztráng párolt spenóttal

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.