Konyha

Alapfogások a Zepter edényekkel – kezdőknek és haladóknak!

Első lépések a Zepter edénnyel

Kedves Zepter főzőedény tulajdonos!

Jelen összeállításunkkal szeretnénk neked segítséget nyújtani abban, hogy a vásárlást követően is megerősítést kapj a döntésed helyességéről, ezért röviden ismertetjük a Zepter főzőedények általános tulajdonságait, illetve szeretnénk, ha mihamarabb élvezhetnéd a Zepter főzőrendszered előnyeit, ezért bemutatjuk az alapvető ételkészítési szabályokat a Zepter főzőedények esetében.

A főzőedény alapanyaga

Napjainkban nagyon sokféle edényt vásárolhatunk a szupermarketekben, melyek egy része fényével és csillogásával is vonzza a vásárlók tekintetét. A Zepter főzőedényei is gyönyörűek, konyhánk gyöngyszemeivé válnak pillanatok alatt, de mégis az edényeink ezen tulajdonsága, tehát a szépségük a legkevésbé fontos. Zepter edényt nem azért érdemes vásárolni, mert jól néz ki, hanem azért, mert segítségével egészségesen készíthetjük el ételeinket.

Az edényeink alapanyaga 316L, króm-nikkel-molibdén nemesacél ötvözet, melyet kívül tükörfényesre polírozva, belül pedig matt kialakítással adunk át a vásárlóinknak. A belső matt kialakítás biztosítja, hogy az edényünk belseje nem fog megkarcolódni az étel kevergetésekor vagy a tálalás, szervírozás alkalmával.

Az akkutermikus aljzat

A főzőedényeink alján 1 cm vastag, hőtárolós, akkutermikus aljzat található, mely biztosítja, hogy a hőenergia egyenletesen áramolhasson az edényben, illetve másik gyakorlati jelentősége, hogy félidőben elzárhatjuk a hőforrást, ugyanis az akkutermikus alj termelte energia biztosítja a főzési szakasz második feléhez szükséges energiát. Ezáltal a Zepter főzőedények nagyon takarékosak, minden hónapban sok pénzt spórolnak meg a tulajdonosuk számára.

Az edény fülei

A Zepter edények fülei ponthegesztéssel kerültek felrögzítésre, melynek köszönhetően a főzés során nem melegszenek fel.

Praktikus, hogy a főzőedény fedőjét 45 fokos szögben a fülekhez behelyezhetjük, ez óriási könnyebbséget jelent például kóstoláskor vagy tálaláskor.

Ezenkívül minden edény fedője alátétként is szolgálhat, hiszen a fedőt fejjel lefele fordítva, az asztalra felhelyezve kapunk egy olyan speciális edényalátétet, melybe pontosan illeszkedik főzőedényünk.

Az edény pereme

A főzőedény belső peremét úgy alakították ki, hogy folyadékok áttöltése esetén tölcsérként viselkedik, az áttöltendő folyadékot egy vékony kis sugárba húzza össze.

A fedő

Az edény fedője pontosan illeszkedik az edény belső pereméhez, ennek köszönhetően tud a főzés során egy vízzáró gyűrű kialakulni, és ezt követően élvezhetjük a zárt ciklusban történő főzés előnyeit.

A Zepter edény nem a kukucskálós háziasszony edénye, aki percenként szeretné ellenőrizni a készülő ételt. Nem történik különösebb baj, ha a fedőt levesszük, de számolnunk kell vele, hogy ilyenkor megbontjuk a kialakult zárt főzési ciklust, ezáltal időt veszítünk, másrészt pedig a gőz egy része távozik, amit egy kis víz hozzáadásával tudunk pótolni.

A kezdő háziasszony ennek ellenére néha belepillant az edényébe, viszont a későbbiekben nyugodtan hagyatkozhatunk a thermokontroll kijelzőjére, ami nem más, mint egy hőmérő. Azt mutatja, hogy milyen hőmérséklet uralkodik az edényben.

A sárga a felmelegedés mezeje, a zöld a főzési szakasz, a piros pedig a tilos. Ne hagyjuk, hogy a piros mezőben készüljön az étel, ekkor ugyanis sérül a vitamin- és tápanyagtartalom.

Alapvető fogások Zepter edények esetében

Első használat előtt alaposan mossuk ki az edényünket, hogy a polírozás esetleges maradványait eltávolítsuk az edényből. Erre a legalkalmasabb a Zepter polírozó szere, melyet munkatársunkon keresztül tudsz beszerezni, de természetesen más tisztítószer is megfelelő lehet. Fontos azonban, hogy míg az edény matt belső felületét akár dörzsi szivaccsal is tisztíthatjuk, addig a tükörfényes részeket karcmentes folyékony mosogatószerekkel érdemes tisztítani.

Takarékosan egy életen át!

A Zepter főzőedények esetében felejtsük el a nagy lángot! Amikor az edényünket felmelegítjük sütési hőmérsékletre, vagy szeretnénk növelni az edény hőmérsékletét akkor közepes lánggal dolgozunk, minden egyéb esetben elegendő a hőforrás takarék fokozata. Általában kijelenthetjük, hogy a takarék láng esetében fixáljuk az edény hőmérsékletét, a hőmérőn is nyomon követhető módon takarékláng esetében nem nő, de nem is csökken az edényünk hőmérséklete. Ezért ideális ez a fokozat akkor, amikor már elértük az adott étel készítéséhez szükséges hőmérséklet tartományt.

Mit jelent a vízpróba?

Vízpróbát jellemzően a húsok, hússzeletek lepirítása esetén szoktunk végezni, hogy ellenőrizzük az edény hőmérsékletét.

Felhelyezzük az üres edényt és annak fedőjét a hőforrásra, és közepes lángon elkezdjük azt melegíteni. Amikor a hőmérő mutatója a sárga mező közepéhez ért, akkor levesszük a fedőt, és pár csepp vizet csepegtetünk az edénybe. Ha az edény még nem elég meleg, akkor a vízcseppek szépen lassan elpárolognak az edény aljáról. Ha az edényt véletlenül túlmelegítettük, akkor a vízcseppek egy pillanat alatt elfüstölnek, és csupán csak egy kis barna foltocska marad utánuk. Ebben az esetben vegyük le az edényt a hőforrásról, és hagyjuk, hogy visszahűljön egy kicsit. Ideális hőmérsékletről beszélünk akkor, amikor az edénybe csepegtetett vízcseppek elkezdenek gurulni, mint a higany. Ha ezt tapasztaljuk, akkor az edény hőmérséklete megfelel a húsok pirításához, ezért most vegyük takarékra a hőforrást, hogy elkerüljük az edény további melegedését, és lényegében takaréklángon fixáljuk ezt kialakult ideális hőmérsékletet.

Megjegyzem, hogy ez utóbbi esetben a hússzeletek pirulnak, míg túlhevített edény esetében odaégnek. A különbség óriási, ezért minden esetben alkalmazzon vízpróbát a húsok pirítása előtt!

Mit jelent a gőzcsík, mely a fedő és az edény pereme között jelenik meg?

A Zepter főzőedények használatakor az edényben uralkodó hőmérsékletről a thermokontroll tájékoztat minket. Azonban főzés közben találkozhatunk egy érdekes jelenséggel, a gőzcsíkkal. Az edényben keringő gőz a fedő és az edény pereme között egy kis gőzcsík formájában utat tör magának. Ez a jelenség azt jelzi, hogy az edény űrtartalmához, a benne lévő étel mennyiségéhez képest olyan nyomás alakult ki, hogy a gőz megpróbál távozni. Ezen jelenség észlelésekor érdemes a hőforrás takarékra állítani, hogy az edény hőmérséklete ne emelkedjen tovább, hiszen így meg tudjuk akadályozni az értékes gőz távozását az edényből.

Ha a gőzcsík megjelenése ellenére tovább melegítjük az edényt, akkor számolnunk kell azzal, hogy az ételekből felszabadult gőz egy része, extrém esetekben nagy része távozik, így azt célszerű lesz víz hozzáadásával pótolni.

Párolás Zepter edényben víz nélkül

A zöldségek párolását Zepter főzőrendszer esetében végezhetjük szűrőedényben valamilyen étel felett (emeletes főzés), illetve bármilyen Zepter edényben is.

Ha a zöldségeket egy külön kis edényben szeretnénk párolni, akkor a következőkre kell odafigyelnünk. Az edény öblítsük ki tiszta vízzel, ezt követően öntsük ki belőle a vizet. A megtisztított zöldségeket helyezzük bele a hideg edénybe. Egymás mellé többféle zöldséget is helyezhetünk, ezek illata nem fog keveredni. Egy dologra azonban érdemes odafigyelni, hogy nagyjából hasonló főzési idejű zöldségek kerüljenek egyszerre az edénybe. Ezt követően lezárjuk az edényt a fedővel, és takaréknál valamivel nagyobb lángon elkezdjük melegíteni az edényt. Nem érdemes túl nagy lángot használni, mert ha az edényünk jelentősen gyorsabban felforrósodik, mint a benne lévő zöldségek, akkor a zöldségek egy része odaéghet.

A melegítést mindaddig folytatjuk, míg a hőmérő mutatója be nem ér a zöld mező elejére. Ha friss zöldséget készítünk, akkor takaréklángon még 5-8 percig pároljuk azt, ha mirelit zöldség van az edényünkben, akkor elzárhatjuk a hőforrást, ahogy a mutató a zöld mezőbe beért.

Ekkor még nincs kész a párolt zöldségünk, hagyjuk még 5-10 percig párolódni, igaz ekkor már nincs szükségünk hőenergiára, hiszen az akkutermikus aljzat biztosítja a szükséges hőmérsékletet.

Natúr hússzelet készítése

Első lépésként az üres sütőedényt helyezzük fel a hőforrásra, kezdjük el melegíteni közepes lángon. Végezzük el a vízpróbát, és amikor a hőmérséklet megfelelő (gurul a vízcsepp az edény alján), akkor vegyük le a hőforrást takarékra, ezzel fixálva a húsok pirításához ideális hőmérsékletet.

Helyezzük a fűszerektől mentes hússzeleteket az edénybe, ezt követően egy villa segítségével jól nyomkodjuk oda őket az edény aljához. A hússzeletek teljesen odaragadnak az edény aljához. Nem kell megijedni, ugyanis az edényünktől 2-3 perc múlva elválnak a hússzeletek. Ezen idő alatt a húsok rostjai összezártak, bennük maradt az ásványi só és az értékes tápanyagok, illetve a húsnak időközben szép színe lett.

Most fordítsuk meg a hússzeleteket, és azok másik oldalát ugyanígy pirítsuk meg a szokásos 2-3 perc alatt. Ezt követően az előkészített hússzeleteket vegyük ki, hogy a következő adagot ugyanígy előkészíthessük. Egy normál méretű sütőedényben egyszerre 2-3 szelet húst lehet előkészíteni. Viszont az előkészített, és utólag finoman fűszerezett húsokból akár 8-10 szelet is belekerülhet a sütőedénybe a készre készítés céljából.

Ekkor lefedjük az edényünket, és közepes lángon elkezdjük melegíteni addig, míg a hőmérő mutatója bele nem ér a zöld mező utolsó harmadába, illetve amíg meg nem jelenik a gőzcsík. Ezt a hőmérsékletet fixáljuk a hőforrás takarékra állításával. A szárnyasokat 10-12 percig, a sertéshúst 15-18 percig sütjük, majd a hőforrást elzárjuk. Kb. 10 perc múlva tálalhatunk.

Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? Videónkban Hack István, a Zepter mesterszakácsa mutatja be Borbás Marcsinak a vízpróbát és az egyszerű, gyors hússütést hozzáadott só és zsiradék nélkül:

 

Rántott hús készítése

A Magyarországon oly népszerű rántott hús készítése nagyon hasonlít a natúr húsok készítéséhez, a különbség csupán annyi, hogy az előmelegített edénybe egy kanálnyi olajat öntünk, amely szinte egy filmréteget képez az edény alján, így érjük el, hogy a panírban lévő zsemlemorzsa, melynek nincsen nedvességtartalma ne ragadjon le az edény aljára.

A szokásos nagy mennyiségű olajat 0,5 – 1 liter felejtsük el! Egy négy fős család rántott hús adagja kb. 1 dl olajon elkészíthető.

Praktikus tanács, hogy a hússzelet mindkét oldalának átsütését követően, mielőtt újabb húsokat kezdenénk megpirítani, célszerű egy papírtörlőkendővel kitörölni az olajat, és a következő adag hússzelet előtt egy kanálnyi friss olajat önteni a kitisztított, leragadt morzsáktól mentes edénybe.

Miután minden szelet húsunkat körbesütöttük, a hússzeleteket óvatosan egymásra helyezzük, edényünket a fedővel leborítjuk, és közepes lángon elkezdjük melegíteni addig, míg a hőmérő mutatója bele nem ér a zöld mező utolsó harmadába, illetve amíg meg nem jelenik a gőzcsík. Ezt a hőmérsékletet fixáljuk a hőforrás takarékra állításával. Ekkor bontsuk meg a rendszert, vegyük le a fedőt egy pillanatra, töröljük ki a fedőre lecsapódott vízpárát, majd fedőnket helyezzük vissza. Ezután takarék lángon a szárnyasokat 10-12 percig, a sertéshúst 15-18 percig sütjük, majd a hőforrást elzárjuk. Kb. 10 perc múlva tálalhatunk.

Videónkban Borbás Marcsi bemutatja, hogy hogyan süthetünk panírozott húst (ez esetben füstölt sajttal töltött pulykamellet) Zepter edényben:

Egész húsok készítése

A darabban lévő húsok készítése megegyezik a natúr hússzeletek készítésével, a különbség csupán annyi, hogy a húsdarab minden oldalát nekinyomva az előmelegített edény aljához és falához, körbesütjük a húsunkat. Ezt követően a húst fedő alatt sütjük készre.

Raguk és pörköltek alapjául szolgáló húsok előkészítése

Az előmelegített edénybe, melynek hőmérsékletét előzőleg vízpróbával ellenőriztük belehelyezzük a húskockákat, és azokat az edény aljához és falához nyomva megpirítjuk. Ezt követően megkeverjük, és a húskockákat megpirítjuk. Addig ismételjük, amíg a húskockák mindegyike meg nem pirul, ezáltal zárva össze a hús rostjait.

Ezen előkészületek után állítjuk össze a pörköltet, illetve a különféle ragus ételeinket.

Videónkban Borbás Marcsi bemutatja a pörköltkészítést Zepter módra:

Tészta készítése

Zepter edény esetében alapszabály, hogy fél kiló tésztát 1 liter vízben készítünk, ugyanis ebben az esetben a főzés végére a tészta az utolsó csepp vizet is magába szívja. Mivel nem kell a főzővizet leöntenünk, így nem kell a tésztában lévő értékes tápanyagok egy részétől sem megválnunk.

Felforraljuk a szükséges vízmennyiséget, amelybe egy evőkanál olajat öntünk, illetve ízlés szerint vegetával ízesítjük. A forrásban lévő vízbe belehelyezzük a tésztát és megvárjuk míg az újra felforr, ezt követően takarék lángra kapcsolunk, és a tészta csomagolásán feltüntetett főzési idő feléig főzzük, majd elzárjuk a hőforrást. A tésztát érdemes közben 1-2 alkalommal egy kicsit megkavarni.

Az általános tippek után jöjjön még néhány recept!

Borbás Marcsi sokféle étel elkészítésével tette próbára a Zepter Masterpiece főzőrendszert, most ezek közül válogattunk nektek:

Lecsós tarja:

A videó érdekessége, hogy Marcsi ezúttal az emeletes főzésben rejlő lehetőségeket is kihasználja.

Barackos piskóta:

Sült steak párolt zöldséggel:

Rizses hús:

Roston sült tarja grill zöldségekkel:

Bableves füstölt csülökkel:

Pisztráng párolt spenóttal:

Töltött káposzta:

Egyben sült csülök hagymás burgonyával:

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.