Receptek

4 remek dzsúsz a két ünnep közti méregtelenítésre

Ma már nem az a kérdés, hogy bejutottak-e méreganyagok a szervezetünkbe, hanem az, hogy mennyi méreg van bennünk. Ez hozzá tartozik a modern életvitelhez. A legtöbben a szervezet méregtelenítése, illetve különösképpen a máj méregtelenítése érdekében fogyasztanak rendszeresen dzsúszokat. A táplálkozási szokásaink és a környezetünk
ártalmai miatt a legtöbbünk mája szinte folyamatosan túl van terhelve, hiszen a szervezetünket szüntelenül ostromolják az ételekben, a vízben és a levegőben található méreganyagok. Szomorú tény, hogy egy mai ember egyetlen hónap alatt is több méreganyagnak van kitéve, mint a nagyszülei egész életük során. A préselt gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása tehát egy fontos eszköz a máj és az egyéb szervek méregtelenítésében, mivel a méreganyagok eltávolítása segít helyreállítani a szervezet optimális, egészséges működését. A dzsúszok gyógyító és tisztító hatásának legjobb kiaknázása érdekében azt javasoljuk, hogy használd a lehető legváltozatosabb alapanyagokat és zöldségekből fogyassz többet, mint gyümölcsökből (a 80:20 arány az optimális). Vedd a kezedbe egészséged védelmét friss és ízletes dzsúszokkal!

1. Piña kel-ada (fodros kel-, zeller–, ananász dzsúsz)

Ez a méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és lúgosító zöld dzsúsz erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést,  csökkenti a cukor iránti vágyat, valamint segít a fogyókúrázásban.

Hozzávalók:

  • 150 g fodros kel
  • 115 g zeller
  • 310 g aprított ananász (lehetőség szerint
    frisset használj)

TIPP! Ha szeretnéd enyhíteni a fordos kel kesernyés ízét, akkor adj hozzá egy kiwit, némi természetes édesítőt vagy egyszerűen kicsivel több ananászt.

2. Puffadás elleni dzsúsz (pitypang levél, uborka, petrezselyem)

Ez a frissítő és tisztító dzsúsz kíméletes vízhajtó hatással rendelkezik, így segít megszabadulni a fölösleges folyadéktól és enyhíti a puffadt érzést.

Hozzávalók:

  • 25 g pitypang levél
  • ½ uborka
  • 1 mángold levél
  • Egy marék petrezselyem (levél és szár)
  • Kb. 20 kocka egy felszeletelt mézharmat dinnyéből

3. Fűszeres méregtelenítő vagy délutáni frissítő dzsúsz (alma, répa, gyömbér)

Ez az energizáló és méregtelenítő dzsúsz béta-karotinban, elektrolitokban és antioxidánsokban gazdag, így segít az emésztési rendszer méregtelenítésében, a szervezet egészséges hőháztartásának fenntartásában, valamint az anyagcsere-folyamatok serkentésében. Magas biotin- (B7-vitamin) és folsav (B9-vitamin) tartalma ez a dzsúsz nagyon jót tesz a bőrnek, a körmöknek és a hajnak is.

Hozzávalók:

  • 1 zöldalma
  • 2 répa
  • Egy 1,5 cm-es gyömbérdarab

4. Májtisztító dzsúsz (cékla, répa, zeller, gyömbér)

A máj a szervezet szűrőrendszere és bizonyos értelemben „határőrségként” működik, amely eldönti, hogy mely anyagok kerülhetnek be a véráramba és melyek kerülnek kiválasztásra. Mivel a máj több száz funkcióval rendelkezik (ezek közül csupán az egyik a méregtelenítés), kiemelten fontos, hogy megőrizzük egészségét és megkíméljük a méreganyagoktól. Ez a hatásos máj- és vértisztító dzsúsz segít csökkenteni a máj méregtartalmát és enyhíteni az epehólyag-panaszokat. Hozzájárul a vérnyomás stabilizálásához is.

Hozzávalók:

  • 2 kisebb alma
  • 1 nagy cékla
  • 1 répa
  • 2 zellerszár
  • 1 uborka
  • Egy 2 cm-es gyömbérdarab

 

Az egészséges dzsúszok és smoothie-k elkészítésében nagy segítséget jelent a Zepter lassú préselési technológiával működő gyümölcsprése, a More Juice Press.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.