Egészség

Természetes édesítők finomított cukor helyett

Ha szeretnél némi édes ízt csempészni a zöldséglevekbe, ajánljuk figyelmedbe a lenti összeállításunkat, amely egészséges és természetes édesítőket tartalmaz. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmed, hogy minden édesítőt csak mértékkel szabad alkalmazni. A mesterséges édesítőszereket és a feldolgozott, finomított cukrokat mindenképp érdemes kerülni, ezek ugyanis növelik a különféle anyagcsere-zavarok (pl. cukorbetegség) és az ezekhez kapcsolódó betegségek (pl. szív- és érrendszeri betegségek) kialakulásának esélyét.

Stevia – természetes, kalória- és szénhidrátmentes édesítő, amelyet a Dél-Amerikában őshonos Stevia Rebaudiana nevű növény leveleiből nyernek ki. A régió hagyományos orvoslásában a steviát már évszázadok óta használják az egészség és a vitalitás megőrzésére, égési sérülések, gyomorpanaszok kezelésére, sőt, még fogamzásgátlásra is. A piacon sokféle stevia kapható. A legjobb, ha teljes, zöld leveles steviát használsz, mert ez a legkevésbé feldolgozott forma. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a stevia segíthet a súlyproblémával, a 2-es típusú cukorbetegséggel (mivel csökkenti a vércukorszintet) és a magas vérnyomással küzdő embereknek.

Lou han guo – a steviához hasonlóan ez is egy természetes édesítő. A lou han gyümölcs koncentrált kivonata. Ezt a gyümölcsöt a „szerzetesek körtéjének” is nevezik, utalva azokra a szerzetesekre, akik a 13. században kezdték hasznosítani ezt a növényt a dél-kínai hegyekben. Kínában a lou han gyümölcsöt évszázadok óta édesítésre használják, mivel olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek a cukornál 2–300-szor édesebbek, ugyanakkor kalóriamentes és nincs hatása a vér glükóz-, illetve inzulinszintjére. A többi gyümölcstől eltérően a szerzetesek körtéjének édes íze nem a természetes cukrok eredménye, hanem az antioxidáns hatású triterpén glikozidoknak köszönhető. Ezek a vegyületek megkötik a szabad gyököket, enyhítik a gyulladásokat, csökkentik az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, gátolják a hisztamin-kiválasztást, továbbá számos egyéb kedvező hatást idéznek elő a szervezetben.

Nyers (feldolgozatlan) méz – nem csupán egy természetes édesítő, hanem egy nagyszerő táplálék, amely rengeteg természetes vitamint, aminosavat, enzimet, ásványi anyagot és egyéb értékes tápanyagot tartalmaz. Ezen felül jelentős antioxidáns-, gyulladáscsökkentő-, és antibakteriális hatással is rendelkezik. Évszázadokon keresztül alkalmazták természetes gyógymódként és számos betegséget kezeltek vele. A modern kutatások szerint segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti az allergiás tüneteket és kitűnő gyógymód sebekre, bőrsérülésekre. A nyers méz hozzájárul a vérnyomás stabilizálásához, enyhíti a fájdalmakat, nyugtatja az idegeket és elősegíti a pihentető alvást. Úgy tűnik tehát, hogy a méz olyan egyedülállóan kedvező hatást gyakorol az emberi fiziológiára, ami bőségesen ellensúlyozza egy újabb koncentrált édesítő fogyasztásának esetleges hátrányait.

Yacon (inkagumó) szirup – a dél-amerikai Andok-hegységben őshonos yacon növény (smallanthus sonchifolius) gumós gyökeréből vonják ki. A yacon növényt tartják a fruktooligoszacharidok egyik leggazdagabb forrásának. Ez a vegyület felelős a növény édes ízéért. Noha a fruktooligoszacharidok képesek stimulálni az ízlelőbimbókat, a sajátos molekuláris felépítésük miatt az emésztőrendszerünkben található enzimek nem képesek lebontani. Így tehát a yacon fogyasztása csak egészen minimális kalóriabevitelt jelent és nincs hatással a vércukorszintre. A fruktooligoszacharidok a fentiekből adódóan megemésztetlenül érkeznek a vastagbélbe, ahol prebiotikumként működnek, vagyis e vegyületek hatására a bél mikroflórája (mikroorganizmusokból álló komplex közössége) erjesztési folyamatokat indít be, ami elősegíti a jótékony bélbaktériumok szaporodását.

 

Kép forrása: https://janeshealthykitchen.com/

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.