Receptek

Tintahalas fekete rizottó

Ha szeretnéd lenyűgözni barátaidat vagy vacsoravendégeidet, ajánljuk tintahalas rizottó receptünket. E mediterrán specialitás alapja a tintahal tinta, amely nem csak különleges színt kölcsönöz az ételnek, hanem sajátosan zamatos, gazdag ízt is.

A tintahal tinta ráadásul rendkívül egészséges is: segít a fehérvérsejtek védelmében, amelyek kulcsfontosságúak a jól működő immunrendszer fenntartásához, ezen felül egyes kutatások szerint a daganatos betegségek és a különféle kórokozók elleni harcot is segíti a szervezetben. Noha a tintahal tinta nem olcsó alapanyag, igen tartós és a receptünk elkészítéséhez csupán néhány evőkanálnyira van szükség.

A tintahal tintája mellett tintahal is kerül az ételbe. A tintahal kiváló fehérje- és vitaminforrás, továbbá értékes ásványi anyagokat is tartalmaz, például foszfort, cinket, magnéziumot, káliumot, vasat és kalciumot. A tintahallal tehát változatosabbá tehetjük és kiegészíthetjük az étrendünkben szereplő tengeri- és halételeket.

Kiadós receptünket Zepter Masterpiece edényben, egészséges módon fogjuk elkészíteni mindössze 30 perc alatt. Az alapanyagokat saját levükben főzzük meg zsír vagy víz hozzáadása nélkül, így egyrészt még intenzívebb ízeket kapunk, másrészt a lehető legnagyobb mértékben megőrizzük az alapanyagok természetes tápanyagait. Az edényeink csúcsminőségű 316-L nemesacélból készülnek, ezért főzés közben nem képződnek bennük mérgező vagy rákkeltő anyagok.

Hozzávalók (4 adag):

  • 800 g friss tintahal
  • 2 lilahagyma
  • 1 egész fokhagyma
  • 250 g arborio rizs
  • 4 dl fehérbor
  • 40 g tintahal tinta
  • 8 babérlevél
  • 2 dl olívaolaj
  • 80 g parmezán
  • 4 g bors

Elkészítés:

  • Aprítsd fel a tintahalat kényelmesen fogyasztható darabokra, majd tedd egy hideg (nem előmelegített) Zepter edénybe (Z-2440) víz és olaj hozzáadása nélkül. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát.
  • Fedd le és főzd közepes hőfokon (160°C) 5 percig.
  • Add hozzá a babérleveleket, a fehérbort és az arborio rizst, majd keverd össze. Fedd le és főzd további 20 percig alacsony hőfokon (90°C).
  • Add hozzá a tintahal tintát és a parmezánt. Miközben ezekkel a hozzávalókkal elkevered a rizottót, öntsd hozzá az olívaolajat.
  • Vedd le az edényt a hőforrásról és lefedve hagyd állni további 10 percig.
  • Tálaláskor tegyél rá olívaolajat és friss petrezselymet. Tálald Rio Gold porcelánban.

Ez a recept igazi csemege a mediterrán ízek kedvelőinek!

Tintahalas fekete rizottó

Tintahalas fekete rizottó

Jó étvágyat!

Petra Gerić séf

 

A Zepter edényeit keresd tanácsadóinknál, bemutatótermeinkben vagy a webshopunkban. Ha kérdésed van, bátran írj nekünk!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.