Receptek

Sertésoldalas-korona többféle körettel

Mai cikkünk főszereplője a sertésoldalasból kialakított elegáns korona, de azért bemutatjuk néhány olyan köretnek az elkészítését is, amelyekkel teljessé válik a karácsonyi vacsora.

Sertésoldalas-korona Zepter módra

Ne aggódj amiatt, hogy a hús kiszárad, van néhány biztos tippünk, amellyel garantáltan lágy, szaftos húst tehetsz az asztalra:

  • A hús csonton való főzése
  • A hús lágyítása pácolással
  • A hús főzése hosszabb ideig, de alacsonyabb hőfokon
  • Az is segít, ha a húst tálalás előtt állni hagyod 15-20 percig

A továbbiakban részletesen kitérünk ezeknek a módszereknek az alkalmazására. Ahogy mindig, a mostani ételeket is teljes egészében Zepter Masterpiece edényekben főztük meg. Az innovatív formatervű Zepter Masterpiece edények a sebészeti eszközökhöz is használt, kiemelkedő minőségű 316-L nemesacélból és csúcstechnológiás URA tapadásgátló eljárással készülnek, így a lehető legjobban megőrzik a felhasznált alapanyagok természetes aromáit és a bennük található értékes tápanyagokat, ráadásul edényeinkben a kedvenc fogásaidat hozzáadott olaj, zsiradék és víz nélkül készítheted el.

Tipp: Rendeld meg a húst hentesednél néhány nappal az ünnepi vacsora előtt, hogy biztosan rendelkezésre álljon a megfelelő alapanyag!

Sertésoldalas-korona Sertésoldalas-korona

HOZZÁVALÓK: (8 adag)

  • 1 sertésoldalas a koronához (kb. 3,5 kg)

A pácléhez

  • 100 g méz
  • 2 ek. tengeri só (a hús puhítása érdekében)
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 10 egész borsszem
  • Néhány szár rozmaring
  • Néhány szár zsálya

A szószhoz

  • 2 tk. darabos mustár
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. apróra vágott zsálya
  • 1 tk. apróra vágott rozmaring
  • Bors

A díszítéshez

  • 1 marék friss zsálya
  • 200-300 g kumkvat (délkelet-ázsiai citrusféle)

A meggyszószhoz

  • 300 g magozott meggy
  • 70 ml whiskey
  • 2 ek. méz
  • 1 szár rozmaring

A kelbimbóhoz

  • 1 kg kelbimbó
  • 50 g vékonyan szelt pancetta
  • 1 lila hagyma
  • 150 g kéksajt
  • 1 gránátalma
  • 70 g kesudió
  • Bors
  • Olívaolaj

A karamellizált répához

  • 1 kg répa
  • 2 tk. méz
  • 50 ml whiskey
  • 2 ek. balzsamecet
  • Egy csipetnyi fahéj
  • Bors
  • Olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

  • Keverd össze a páclé hozzávalóit és főzd egy Zepter Masterpiece Z-1620-SC edényben 5-10 percig, illetve addig, amíg a méz fel nem oldódik
  • Vedd le az edényt a hőforrásról, hagyd lehűlni, majd szűrd le és adj hozzá 1 liter hideg vizet
  • Tedd a húst egy Zepter Masterpiece Z-2030 edénybe és öntsd rá a páclevet. 1-2 órán keresztül hagyd állni szobahőmérsékleten.
  • Vedd ki a húst a pácléből, alaposan töröld le róla a páclevet, majd kend be a szósszal
  • Alakítsd ki a „korona” formát: göngyöld a húst addig, amíg körkörös formát nem kap. Ha kialakult a korona forma, kösd össze egy spárgával.
  • Burkold be a csontvégeket alufóliával, hogy ne égjenek meg, majd süsd 170°C-on 3 – 3,5 óráig
  • Időnként ellenőrizd a húst egy húshőmérővel. Ha eléred a 70°C-os hőmérsékletet, állítsd a sütőt 250°C-ra és süsd még néhány percig, hogy a külseje ropogósra piruljon.
  • Vedd ki a húst a sütőből, fedd le alufóliával és hagyd állni 30 percig
  • Tálald Zepter Black & White porcelán tálalótálon és díszítsd zsályával, illetve kumkvattal

Meggyszósz

Meggymártás:

  • Öntsd a meggyet, a whiskeyt és a mézet egy Zepter Masterpiece Z-1620-SC edénybe, majd főzd alacsony hőfokon (90°C) 10 percig, illetve addig, amíg a keveréknek szirupos állaga nem lesz
  • A főzés utolsó perceiben add hozzá az apróra vágott rozmaringot
  • Tálald Zepter Black & White porcelán mártásos tálban

Kelbimbó:

  • Tedd a vékonyan szelt pancettát egy Zepter Masterpiece Z-V3025Z grilledénybe és finoman pirítsd meg (a sonka száradás közben tovább pirul, így csupán minimális grillezésre van szüksége)
  • Vedd ki a sonkát az edényből és terítsd ki papírtörlőkre, hogy felitasd róla a zsírt
  • Tedd a megtisztított, megmosott kelbimbót és a felszeletelt hagymát ugyanabba a grilledénybe, amelyben a pancettát pirítottad
  • Fedd le és grillezd 90°C-on 10 percig
  • Tálald Zepter Black & White porcelán tálalótálban, majd ízesítse olívaolajjal, borssal, gránátalma magokkal, kesudióval és a pancettával

Karamellizált répa

Karamellizált répa:

  • Hámozd meg és szeleteld fel a répát
  • Tedd a répát egy Zepter Masterpiece Z-V3025Z grilledénybe és lefedve grillezd 90°C-on 30 percig
  • Amint a répa megpuhult, vedd le a fedőt az edényről és add hozzá a mézet, a whiskeyt és a balzsamecetet. Növeld a hőfokot 120°C-ra és grillezd további néhány percig, illetve addig, amíg el nem párolog a nedvesség az edényből.
  • Tálald a répát Zepter Black & White porcelánban és ízesítsd olívaolajjal, sóval, valamint egy csipetnyi fahéjjal

Tipp: A maradékokat tedd el VacSy ételtároló dobozokba, amelyek segítségével a hagyományos tároláshoz képest akár kétszer tovább is frissek maradhatnak az ételek!

Jó étvágyat kívánunk!

Sertésoldalas

 

A Zepter edényeit keresd tanácsadóinknál, bemutatótermeinkben vagy a webshopunkban. Ha kérdésed van, bátran írj nekünk!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.