Receptek

Vegán puding karácsonyra

Szerecsendió, szegfűszeg, fahéj… Ezek az aromák megidézik számunkra a közelgő karácsonyi ünnepeket! A mai receptünkben szereplő vegán karácsonyi puding illatával bármelyik nap karácsonyi hangulatot teremthetsz otthonodban.

Vegán karácsonyi puding

Vegán karácsonyi puding

Nem csak az illata és az íze kellemes, de azok a családtagok vagy vendégek is bátran fogyaszthatják, akik semmilyen állati terméket nem esznek. Tejszín helyett olajos magvakat használunk, a tojást pedig ún. aquafaba-val helyettesítjük. Az aquafaba olyan lé, amelyben hüvelyes zöldségek (pl. csicseriborsó) főttek. Remekül habosítható és főzéskor úgy viselkedik, mint a tojásfehérje, így bizonyos desszertekben – például a mai receptünkben is – a tojás helyettesítésére használható.

A tejszín olajos magvakkal helyettesíthető.

A tejszín olajos magvakkal helyettesíthető.

Vegán karácsonyi pudingunkat nem kell sütni. A Zepter Masterpiece emeletes főzőrendszerrel gőzöljük, amellyel egy hőforráson akár négy ételt is főzhetsz egyszerre, így helyet, időt és energiát takaríthatsz meg!

A Zepter emeletes főzőrendszerével helyet, időt és energiát takaríthat meg.

A Zepter emeletes főzőrendszerével helyet, időt és energiát takaríthat meg.

A Zepter emeletes főzőrendszerével helyet, időt és energiát takaríthatsz meg.

A Zepter emeletes főzőrendszerével helyet, időt és energiát takaríthat meg.

HOZZÁVALÓK:

  • 50 g aszalt vörösáfonya
  • 50 g mazsola
  • 50 g aszalt sárgabarack
  • 50 g mogyoró
  • 50 g mandula
  • 200 g tönkölybúza liszt
  • 1 alma
  • 1 narancs leve és héjreszeléke
  • 3 ek. aquafaba (csicseriborsó konzerv leve)
  • 80 ml kókuszolaj
  • 2 ek. kókuszcukor
  • 1 csapott tk. fahéj
  • 1 tk. sütőpor
  • ½ tk. szerecsendió
  • ¼ tk. őrölt szegfűszeg
  • ¼ darált gyömbér

A szószhoz:

  • 50 g kesudió
  • 50 g friss datolya
  • 250 ml víz (Aqueena víztisztítóval tisztítva)
  • Egy csipetnyi fahéj
  • 1 ek. chia mag

ELKÉSZÍTÉS:

  • Áztasd be a vörösáfonyát és a mazsolát Aqueena víztisztítóval tisztított vízbe (esetleg rumba vagy whiskeybe) és hagyja állni 15 percig
  • Reszeld le az almát és aprítsd fel a magvakat durvább szemcsékre
  • Egy keverőtálban keverd össze a vörösáfonyát és a mazsolát (a vizet öntsd le róluk), a felaprított aszalt sárgabarackot, a datolyát, a reszelt almát és a magvakat
  • Egy másik tálban keverd össze a tönkölybúza lisztet, a sütőport, a sót, az összes fűszert és a kókuszcukrot
  • Add hozzá a kókuszolajat, a narancshéjat, a narancslevet és az aquafaba-t az aszalt gyümölcsöket tartalmazó tálhoz és keverd össze alaposan. Amikor a hozzávalók összeálltak, fokozatosan keverd hozzá a lisztes keveréket.
  • Töltsd a keveréket egy hőálló üveg tálba és fedd le sütőpapírral úgy, hogy maradjon hely a párolás közben megemelkedő puding számára
  • Tölts vizet egy Zepter Masterpiece Z-1625 edénybe és állítsd az indukciós főzőlapot 90°C-ra
  • A Zepter Masterpiece emeletes főzőrendszerét alkalmazva helyezd a pudingmasszát tartalmazó hőálló tálat a Zepter Masterpiece Z-S20 szűrőedénybe és illeszd a vízzel megtöltött edény fölé
  • Főzd 2 órán keresztül 90°C-on
  • Hagyd lehűlni a pudingot, majd tedd át egy VacSy ételtárolóba és felszolgálásig tartsd a hűtőben

A szósz elkészítése:

  • Töltsd a kesudiót és a datolyát a MixSy mixer tartályába, önts rá forró vizet és hagyd állni éjszakára
  • Reggel keverd össze a MixSy-vel. Egy óra elteltével keverd bele a chia magot.
  • Ha a szósz túl híg, adj hozzá még chia magot. Ha túl sűrű, önts rá vizet.

Jó étvágyat kívánunk!

Vegán karácsonyi puding, amely nem tartalmaz semmilyen állati eredetű terméket. Vegán karácsonyi puding, amely nem tartalmaz semmilyen állati eredetű terméket. Vegán karácsonyi puding, amely nem tartalmaz semmilyen állati eredetű terméket.

A Zepter edényeit keresd tanácsadóinknál, bemutatótermeinkben vagy a webshopunkban. Ha kérdésed van, bátran írj nekünk!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.