Receptek

Pulykasült barnamártással

Nem mindig van lehetőségünk egy egész pulykát megsütni. Lehet, hogy kicsi a sütőd, vagy idén egyszerűen nem lesz túl sok vendéged. Úgy gondoljuk, hogy egyáltalán nem fontos mindig egész pulykát sütni, ezért ebben a receptben csak mellet és combot használtunk.

Természetesen nem hagyhattuk ki a barnamártást és a pulyka számára ínycsiklandó aranybarna színt kölcsönző mézes mázat. A még karakteresebb ízhatás érdekében azt javasoljuk, hogy a pulykahúst sütés előtt egy napig pácold.

Egy jó körettel és kellemes társasággal kiegészítve kész is a tökéletes ünnepi vacsora!

HOZZÁVALÓK (6-8 adag):

  • ½ pulykamell (kb. 1,5 kg)
  • 1 pulykacomb
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 teáskanál méz
  • Olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 répa
  • 2-3 hagyma
  • 200-300 ml fehérbor

A mázhoz:

  • 1 kocka vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 1 grapefruit leve

A barnamártáshoz:

  • A pulykából kiolvadt zsír
  • 200-300 ml csirke vagy pulyka alaplé
  • 2 teáskanál kukoricaliszt
  • Víz

ELKÉSZÍTÉS:

  • 1 nappal a sütés előtt pácold be a pulykahúst mustáros-, fokhagymás-, olívaolajos pácba. Egy VacSy vákuumos ételtárolóban tedd be a hűtőbe.
  • A sütés előtt szeleteld fel a répát és a hagymát, majd rakd le őket egyenletes rétegben egy Zepter Masterpiece Grilledény (Z-V3025Z) aljára.
  • Tedd a húst a zöldségekre, borsozd meg és öntsd rá a fehérbort.
  • Fedd le a grilledényt fedővel vagy alufóliával, süsd 160°C-on másfél óráig, majd állítsd a sütőt 180°C-ra és süsd további 45 percig.
  • Most készítsd el a mázat. Tedd a vajat, a mézet és a grapefruit levet egy Zepter Z-1620-SC edénybe és addig főzd, amíg szirup-szerű állaga nem lesz. (ez csak néhány perc)
  • Miután a pulyka 45 percig sült 180°C-on, gyűjtsd be a kiolvadt zsírt a grilledény aljáról és vond be a pulykát a mázzal.
  • Növeld a hőfokot 200°C-ra.
  • 5 percenként kenegesd a pulykát a mázzal, amíg el nem éri az ideális aranybarna árnyalatot. Ha a hús már szép barna, vedd ki a sütőből és hagyd állni.
  • Végül készítsd el a barnamártást. Keverd össze a pulyka zsírját az alaplével és a kukoricaliszttel, majd szükség szerint adj hozzá némi vizet. Indukciós főzőlapon főzd alacsony hőfokon (90°C), folyamatosan kevergetve addig, amíg teljesen össze nem áll a mártás.
  • Szeleteld fel a pulykahúst és a szeleteket tálald Zepter Royal Gold Bordeaux porcelánon.
  • A barnamártást Zepter Royal Gold Bordeaux mártásos edényben tálald.

Tipp: Ne feledd, hogy a barnamártás sűrűbbé válik, ahogy hűl. A mártás főzésekor tehát csináld egy kicsit hígabbra, így akkor is tökéletes lesz az állaga, ha lehűl.

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.