Konyha

Narancsos kacsa fahéjjal és mézzel

Írországban, Libanonban, Olaszországban és Németországban az egyik legelterjedtebb ünnepi fogás a kacsa, amit nemcsak karácsonykor lehet fogyasztani. Bővítsd repertoárod más országok tradicionális ételeivel és lepd meg a családodat egy új recepttel!

Hozzávalók:

  • 1 egész kacsa, kb. 3 kg
  • 2 egész fokhagyma
  • 4 hagyma
  • friss zöldfűszerek ízlés szerint – rozmaring, kakukkfű
  • méz
  • rosé bor
  • fahéj rudak
  • 5 narancs
  • ázsiai fűszerkeverék

Elkészítés:

A hideg (nem előmelegített) sütőtálba olaj nélkül tedd bele a narancsot, a hagymát, a rozmaringot és a kacsát. A kacsát töltsd meg a zöldfűszerekkel és a narancs-cikkelyekkel. Add hozzá a fokhagymát. Fordítsd meg a kacsát és egyenletesen terítsd szét a fűszereket. Törd rá a fahéj rudakat, majd önts hozzá egy kis bort és némi frissen facsart narancslevet. Fedd le a sütőtálat.

Állítsd az indukciós főzőlapot közepes fokozatra (160°C), majd 10 perc után csökkentsd a hőfokot 90°C-ra és úgy süsd további 120 percig.

Vedd le a fedőt és kend be a kacsát mézzel. Ha szeretnéd a kacsa bőrét ropogósra pirítani, akkor fedő nélkül még beteheted a 140°C-ra állított sütőbe 15 percre, de úgy gondolom, hogy nem fogod szükségét érezni, ha megtapasztalod, hogy milyen ízletesre és zamatosra párolódott a saját levében, alacsony hőfokon.

A kacsa készen áll a tálalásra. A köretet illetően engedd szabadjára a fantáziád: jó választás lehet például a tökpüré, a vöröskáposzta, vagy a párolt zöldségek. Jó étvágyat!

Petra Gerić séf

 

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.