Konyha

Lazac

A lazachús igen értékes táplálék, amely egészséges módon elkészítve jelentős mennyiségű hasznos tápanyagot tartalmaz. Ma megmutatjuk az egészséges ételkészítés titkát.

A lazacfogyasztás 6 legismertebb előnye a következő:

  1. Csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát – a D-vitamin és a szelén segíthet a ráksejtek növekedésének gátlásában.
  2. Egészségesebb szív- és érrendszer – csökkentheti a stroke, a szívroham, a magas koleszterinszint, illetve a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
  3. Egészségesebb szemek – a lazac, illetve általában a halolaj segít megőrizni a szemeink egészségét és javíthatja a látást is.
  4. Szépség – a lazac élénkíti a kollagén termelést, amely hozzájárul a bőr fiatalosságának és rugalmasságának megőrzéséhez.
  5. Pihentetőbb alvás – a lazac jelentős mennyiségű triptofánt tartalmaz, amely egy 100%-ban természetes nyugtató; segítségével éjszaka gyorsabban tudunk elaludni.
  6. Gyulladáscsökkentés – a lazachúsban található omega-3 zsírsavak és fehérjék erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

HOZZÁVALÓK (4 fő részére):

  • 300 g pézsmatök
  • 1 póréhagyma
  • 200 g zöldborsó
  • 1 marék friss édeskömény levél
  • 4 lazacfilé (150 g / db)
  • Száraz fűszerkeverék (oregánó, római kömény, bors)
  • Szárított édeskömény magok (ízlés szerint elhagyható)
  • 2 dl fehérbor
  • Hidegen sajtolt olívaolaj (ízlés szerint elhagyható)

ELKÉSZÍTÉS:

  • Tedd a pézsmatököt, a póréhagymát és a friss zöldfűszereket egy Zepter Felix vágódeszkára, majd egy Santoku késsel aprítsd fel és keverd össze őket.
  • Elsőként tedd a zöldségeket (tök, póréhagyma, zöldborsó) egy hideg (nem előmelegített) grilledénybe (Z-V3025Z) olaj és víz nélkül. Fektesd a száraz fűszerkeverékkel gazdagon ízesített lazacszeleteket a zöldségekre, önts rá egy bögre fehérbort, majd fedd le az edényt.
  • Állítsd az indukciós főzőlapot közepes hőfokra (160°C) és főzd 2 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra és főzd további 20 percig.
  • 20 perc után vedd le a fedőt és tálald az ételt Royal Gold Bordeaux porcelánban.
  • Ízlés szerint önthetsz az ételre olívaolajat.

A Zepter főzőrendszerrel kíméletes módon, hozzáadott zsír nélkül készíthetünk egészséges ételeket.

  • Az ételek ínycsiklandóbban festenek: az alapanyagok eredeti színe, formája és állaga megmarad.
  • Az ételek ízletesebbek: az ételek megőrzik természetes ízüket és aromájukat (akár só hozzáadása nélkül is).
  • Az ételek egészségesebbek: a főzés során nem károsodnak az alapanyagokban található tápanyagok és biológiai értékek (vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, mikro- és makro nyomelemek). Az ételek nem égnek oda, így nem keletkezik akrolein, amely egy rákkeltő anyag.

Kellemes főzést és jó étvágyat kívánunk!

Petra Gerić séf

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.