Egészség

Milyen folyamatokat vált ki a melatonin szervezetünkben?

Előző heti cikkünkben Pálffi Brigitta alvásterapeuta részletesen bemutatta, hogy a melatonin miként segíti az alvás-periódus időzítését és tartalmát. Úgy tűnik fontos szerepet játszik a cirkadián ritmusban és az alvás-ébrenlét szabályozásban, de számos kutatás szerint, ezen túlmenően egyéb fontos élettani folyamatokban is részt vesz.

A melatonin alvásra gyakorolt hatásainak a sajátosságai a lassú hullámú EEG tevékenység csökkenése, illetve az alvási orsózásnak megfelelő EEG tevékenység és a REM alvás idejének fokozása. Mint tudott, REM fázisban álmodunk. 1950-ben fedezték fel, hogy az alvó kísérleti alanyok becsukott szeme mögött a szemgolyó gyors, ránduló mozgást végez, hasonlóan ahhoz, mint amikor ébren megfigyel valaki valamilyen eseményt. A felébresztett alanyok arról számoltak be, hogy éppen álmodtak valamit, tehát azt is lehet feltételezni, hogy a REM fázisban előforduló szemmozgás nem egyéb, mint az álom eseményeinek „megfigyelése”. Az agyi működés ebben a fázisban nagy sebességre kapcsol, ellentétben azzal, hogy az izmok teljesen bénultak, a karok és a lábak mozdulatlanok. Ebből adódik, hogy különösen rossz álom esetén gyakran érzünk frusztrációt amiatt, hogy képtelenek vagyunk megmozdulni.

Az alvás REM fázisában álmodunk.

Az alvás REM fázisában álmodunk.

A REM fázisú alvásra azért van szükségünk, hogy az agy rendezhesse az ébren töltött napszak információit, érzelmeket, miközben a test maga pihen.

Minden kutatási eredmény ellenére is, ma még sok titok és ismeretlenség övezi az alvásnak ezt a különleges szakaszát.

A melatonin csökkenti a test hőmérsékletét, de ezen hatáson túlmenően egyéb kronobiotikus hatással is rendelkezik – vagyis napszaktól függően gyors és erélyes cirkadián fázisváltásokat képes előidézni.

Jelenleg világszerte kiterjedt kutatások folynak a melatonin antioxidáns, és egyéb élettani hatásainak kutatását illetően. Számos kutatás a melatonin kedvező hatásait igazolja. Úgy tűnik, hogy a melatonin – a cirkadián ritmusban betöltött kitüntetett szerepe mellett – a szervezet védekezésében is fontos szerepet tölt be, jelentős szabad-gyök kötő tulajdonsággal is rendelkezik és fokozza az immunsejtek működését. Elképzelhető az is, hogy mivel a cirkadián ritmus számos más testi folyamattal is összefügg, a melatoninnak is szerepe lehet olyan folyamatokban, mint az idősödés, a szaporodás és a szexuális aktivitás. Azzal kapcsolatban azonban, hogy a melatonin konkrétan milyen betegségekben alkalmazható jótékonyan, illetve hogyan használható a megelőzésben, nagyon kevés adattal rendelkezünk, mint ahogy azt sem tudjuk, vannak-e a hosszú távú melatonin-szedésnek kockázatai – ezeket a jövő kutatásainak kell tisztáznia.

(Forrás: Dr Sándor Edit, PharmaNord, Magyar Alváskönyv)

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.