Egészség

Mi a pihentető és gerincbarát alvás titka?

Egy jó párna akár ötven százalékkal javíthat az alvásod minőségén!

Alvással az életünk során közel 30 évet töltünk el. Semmivel nem töltünk ennyi időt. Nézzük csak meg milyen olyan napi tevékenységek vannak, amikkel szintén sok időnk megy el. Például étkezéssel – amit legalább naponta három alkalommal teszünk – is csak négy évet foglalkozunk egy életen át, autó vezetéssel pedig kicsit többet, mint egy évet töltünk el az életünkből összesen.

Az emberek az életük harmadát töltik alvással.

Az emberek az életük 1/3-át (78 éves élettartammal számolva 28,3 évet) töltik alvással. Forrás: Világbank, Munkaügyi Statisztikai Hivatal (USA)

Ezek után már nem lehet kérdés senki számára, hogy ha alvással, alvó állapotban az ágyunkban, a matracunkon és a párnánkon töltjük életünk legtöbb idejét, akkor az egy fontos dolog, hogy milyen ágyban és milyen párnán alszunk.
Álmunkban nem tudjuk kontrollálni a mozgásunkat és sokszor belerögzülünk tudattalan állapotban olyan testhelyzetekbe, ami káros a gerincünk számára. Különösen a nyaki és a deréktájéki gerinc érintett ebben. Szokták mondani, hogy mióta felegyenesedett az ember azóta a gerincünk a leggyengébb pontunk. Napközben azért, mert állandóan támaszt nyújt és terhelt állapotban van, éjjel pedig azért mert rendellenes poziciókban, rossz matracon és párnán alszunk. Így szegény gerincünknek esélyt sem adunk arra, hogy regenerálódjon. Például azért vagyunk reggel magasabbak, mert ha gerinckímélő pozícióban alszunk, akkor a gerinccsigolyák közötti porc újra meg tud telítődni nedvességgel és nappal tökéletesen tudja a lengéshárító szerepét ellátni. Mivel nappal állandó prés alatt van a porc, azért estére sok nedvességet présel ki magából ezért veszítünk a magasságunkból.

A krónikus fej-, nyak-, hát-, lapocka fájdalmakról panaszkodó embereknek gyakran csak a párnájuk jó megválasztásával jelentősen csökkennek, ritkulnak a panaszaik. Gondoljuk csak el miért is várható gyors javulás, ha egy megfelelő ergonomikus párnával támasztjuk meg a nyakunk és a vállunk méreteinek megfelelően a gerincünk nyaki részét?

Talán erre a legjobb lenne az alábbi ábrát megtekinteni, ami pontosan és jól láthatóan mutatja meg  a helytelen párna használat mellett a gerinc teljesen abnormális helyzetét.

A helyes és a helytelen alvási pozíció.

A helyes és a helytelen alvási pozíció.

Ha ehhez még hozzátesszük azt amivel a gondolataimat kezdtem, hogy milyen abnormális helyzetbe kényszerítve töltjük el életünk 1/3 részét, akkor nem is kell magyarázni tovább, hogy mennyire nagy segítséget adunk magunknak egy jó fekhely kialakításával.
De itt van még egy fontos kérdés, hogy ki hogyan szeret aludni. Nyilván nem lehet hason fekvést kedvelő embert átszoktatni az oldalán alvásra és nem is lenne helyes irány. De nagyon sokat tud segíteni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan tudunk sokat javítani az általunk kedvelt alvási pozíciónkon alátámasztásokkal, emelésekkel és apró változtatásokkal

Megfelelő alvási pozíció a gerinc egészségének megőrzéséhez.

Megfelelő alvási pozíció a gerinc egészségének megőrzéséhez.

A Zepter Quanomed SLEEP SMART SYSTEM, azaz okos alvás rendszerrel a megoldás mindenki számára elérhetővé vált. A termékcsalád olyan szabadalommal és különleges aktív felülettel, valamint titkos formulákkal bevont felszínen altatja szerető tulajdonosát, amit biztos mindenki magával fog vinni ezután, bárhova utazik.

 

Pálffi Brigitta

Medical brand igazgató/alvásterapeuta

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.