Receptek

Karácsonyi vacsora vegánoknak és halevő vegetáriánusoknak

Ha az idei karácsonyi vacsorára vegán, vegetáriánus vagy halevő vegetáriánus vendégeket is vársz, akkor meríts ihletet egyszerű, mégis ízletes receptjeinkből, amelyet a karácsonyi menühöz állítottunk össze és Zepter Masterpiece edényekben készítünk el.

Lazacfilé Zepter edényben készítve.

Lazacfilé Zepter edényben készítve.

Bemutatunk egy grillezett lazacfilé receptet, amely kiváló fogás egy karácsonyi halvacsorához és olyan vendégek is élvezettel fogyaszthatják, akik nem esznek húst. Az önálló vegán fogásként is működő mángoldos krumpli és a guacamole remek köretek, a szárított vörösáfonyával és olajos magvakkal kevert téli leveles zöldségek pedig frissességet varázsolnak az ünnepi asztalra.

Karácsonyi vacsora vegánoknak és halevő vegetáriánusoknak.

Karácsonyi vacsora vegánoknak és halevő vegetáriánusoknak.

Ne aggódj, nem feledkeztünk meg a desszertről sem. Figyeld blogunkat, mert következő posztunkban egy vegán karácsonyi puding receptjét osztjuk meg!

A teljes karácsonyi menüt hozzáadott víz, olaj, illetve zsiradék nélkül készítettük el – A Zepter Masterpiece edények segítségével te is főzhetsz így.

Az innovatívan megtervezett és rozsdamentes 316-L nemesacélból készülő Zepter Masterpiece edényekkel nem kell amiatt aggódniod, hogy az ételek letapadnak vagy odaégnek és maradandó nyomot hagynak az edényen. A Zepter edényeiben például víz nélkül főzhetsz krumplit és olaj nélkül grillezhetsz halat – így az ételekben megmaradnak a természetes tápanyagok és állagukat, jellegzetes aromáikat is megőrzik. Elegendő a főzési folyamat befejeződése után meglocsolni az ételeket olívaolajjal vagy egyéb módon ízesíteni, fűszerezni őket.

Kezdődjön hát az ünnepi lakoma!

HOZZÁVALÓK:

A lazacfiléhez

  • 1 egész lazac filézve (kb. 1 kg)
  • 1 lime
  • 1 tk. mustár
  • 1 tk. méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. apróra vágott petrezselyem
  • 1 tk. apróra vágott kapor
  • Bors
  • 50-70 ml olívaolaj
  • Néhány szár kapor

A mángoldos krumplihoz

  • 3-4 marék mángold
  • 1 kg piros krumpli
  • 1 hagyma
  • Egy fél citrom leve
  • Bors
  • Olívaolaj

A guacamole-hoz

  • 1 kisebb hagyma
  • 1 chili paprika
  • 1 avokádó
  • Egy fél citrom leve
  • Bors
  • Olívaolaj

A salátához

  • 300 g vegyes leveles zöldség
  • 1 marék szárított vörösáfonya
  • 1 maréknyi olajos mag
  • 1 alma
  • Bors
  • 1 csapott tk. mustár
  • Egy fél citrom leve
  • Olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

Lazac

  • Szükség esetén távolítsd el a szálkákat a lazacfiléből
  • Tedd a halfilét egy Zepter Masterpiece Z-V3025Z grilledénybe és fedd be néhány karika lime-mal és néhány szár kaporral
  • Főzd 20 percig 90°C-on lefedve
  • Amíg a lazac párolódik, egy kis tálban keverd össze az aprított petrezselymet, kaprot és fokhagymát, valamint a mustárt, a mézet, a citromlevet, a borsot és az olívaolajat
  • Amikor a lazac megpárolódott, tedd egy Zepter Black & White ovális tálalótálra. Vedd le róla a limekarikákat és a kaprot, majd ízesítsd a fenti keverékkel
  • Díszítsd friss lime karikákkal és néhány szár friss kaporral

Guacamole

  • A guacamole elkészítéséhez egyszerűen töltsd az alapanyagokat a MixSy mixer tartályába és keverd addig, amíg egyenletes, sima állagú nem lesz

Mángoldos krumpli

  • Hámozd meg, majd vágd kockákra a krumplit és tedd egy tál hideg vízbe
  • Aprítsd fel a hagymát és vágd csíkokra a mángoldot
  • Törölgesd szárazra a krumplit, majd a hagymával együtt tedd egy Zepter Masterpiece Z-1620 edénybe. Állítsd az indukciós főzőlapot 90°C-ra és lefedve főzd 15 percig
  • 15 perc elteltével vedd le a fedőt
  • Tedd a mángoldot a Zepter Masterpiece Z-S20 szűrőedénybe és illeszd a krumpli fölé, hogy kihasználhasd a Zepter Masterpiece emeletes főzőrendszer előnyeit és egyszerre kétféle ételt gőzölhess
  • Főzd 120°C-on 5 percig, majd kapcsold ki az indukciós főzőlapot és hagyd állni 5 percig
  • Egy Zepter Black and White tálalótálban keverd össze a krumplit és a mángoldot, majd ízesítsd citromlével, borssal és olívaolajjal

Saláta vörösáfonyával és magvakkal

  • Keverd össze a leveles zöldségeket, a felszeletelt almát, a szárított vörösáfonyát és az olajos magvakat egy tálalótálba
  • A saláta ízesítésére készíts dresszinget olívaolajból, citromléből és mustárból

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.