Receptek

Édes élvezetek – 4 + 1 egészséges recept az ünnepekre

Újra itt az év utolsó hónapja. Pénteken jön a Mikulás, utána pedig hamar elérkezik a karácsony. Az ünnepi hangulat, a színes, illatos karácsonyi vásárok, az ajándékok és a családi összejövetelek mellett ehhez az időszakhoz elválaszthatatlanul hozzá tartoznak a bőséges, sokfogásos vacsorák és bizony, a szokásosnál jóval több édesség és nassolás is. Összeállításunkban olyan édes finomságok receptjeit gyűjtöttük össze, amelyek egészséges alapanyagokból készíthetők és a vegánok, a laktózérzékenyek, valamint a gluténérzékenyek számára is alternatívákat nyújthatnak.

Különleges édességeinkkel idén az ünnepek alatt sem kell feladnod az egészséges táplálkozást!

1. Mézeskalács sütik

Mézeskalács

Mézeskalács

Ezek a mézeskalács sütik legalább annyira finomak, mint amennyire csábítóan néznek ki! Ízletes csemege egy Zepresso tea vagy kávé kísérőjeként, de az ünnepi asztalt is remekül díszítik.

A receptünkben szereplő süti vegán, ráadásul normál liszt helyett tönkölybúza liszttel, finomított fehér cukor helyett pedig kókuszcukorral készítjük, így bátran fogyaszthat belőle, hiszen számos értékes tápanyagot tartalmaz.

HOZZÁVALÓK (3 tucat sütihez):

  • 90 g kókuszolaj
  • 90 g kókuszcukor
  • 120 g méz
  • 2 tk. kakaópor
  • 100 g őrölt, pörkölt mogyoró
  • 200 g tönkölybúza liszt
  • 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • ¼ (csapott) tk. szódabikarbóna
  • Fél citrom reszelt héja
  • Egy csipetnyi só

ELKÉSZÍTÉS:

  • Keverd össze a száraz hozzávalókat egy keverőtálban, az olvasztott kókuszolajat, kókuszcukrot és mézet pedig egy másik tálban
  • Fokozatosan adagold a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz és keverd ki a tésztamasszát
  • Válaszd ketté a tésztamasszát, formázz belőle két lemez- illetve tárcsaformát, majd fedd le és tedd a hűtőbe éjszakára vagy legalább 3 órára
  • Amint a tészta lehűlt, tedd a lapos tésztadarabokat két sütőpapír közé és gyúrd ki a tésztát
  • Sütivágó formákkal vágd ki a kívánt alakzatokat
  • Süsd 180°C-on 12 percig
  • Hagyd lehűlni, majd tálald

Tipp: Ha nincs otthon kész mézeskalács fűszerkeverék, készíts házilag! Íme a recept: keverj össze ½ csapott tk. őrölt gyömbért, 1 csapott tk. fahéjat, ¼ csapott tk. őrölt szegfűszeget, ¼ tk. őrölt kardamomot, egy csipetnyi szerecsendiót és egy csipetnyi őrölt csillagánizst.

2. Narancsos-diós kókuszgolyók

Narancsos-diós kókuszgolyók

Narancsos-diós kókuszgolyók

Nagyszerű csemege, amelyet könnyen magaddal is vihetsz és a nap bármely részében élvezheted! A kókusz igen egészséges és a fogyókúrázásban is segít, mivel serkenti az anyagcserét.

HOZZÁVALÓK:

  • 150 g medjool datolya kimagozva
  • 3 narancs (rostja)
  • 150 g aprított dió
  • 50 g nem édesített kókuszpehely
  • 3 evőkanál kendermag
  • ½ teáskanál vaníliakivonat

ELKÉSZÍTÉS:

  • Egy tálban alaposan keverd össze az aprított diót, a magozott datolyát és
    a narancsrostot.
  • Add hozzá a kendermagot és a kókuszt
  • Formázz golyókat a masszából, majd kb. 1 órára tedd be a hűtőszekrénybe,
    hogy összeálljanak a golyók.

Tipp: Ha nincs aszaló készüléked, a sütőben is hasonló szárító hatást érhetsz el ugyanannyi idő alatt. A sikeres aszalás titka a megfelelő hőmérsékletben rejlik. Ha túl magasra állítod a hőfokot, akkor az étel megég. A legjobb eredményt akkor érheted el, ha 90 °C alatti hőfokot állítasz be. Az aszalás elején egy kicsit meggyorsíthatja a folyamatot, ha 65–70 °C-ra állítod a sütőt – így az étel felszínén lévő nedvesség gyorsan elpárolog. Amikor az étel külseje már száraznak tűnik, csökkentsd a hőfokot 50–60 °C-ra.

3. Kávés crème brûlée

Crème Brûlée

Kávés crème brûlée – Forrás: https://flic.kr/p/bDSYbL

A crème brûlée varázsa a ropogós, karamellizált felső réteg és az alatta lévő lágy krém ellentétéből ered. Receptünkben egy ízletes, egyszerűen elkészíthető és laktózérzékenyek által is fogyasztható, tejtermék-mentes verziót mutatunk be, amely nem tartalmaz nehéz tejszínt vagy finomított cukrot, ugyanakkor épp olyan sűrű és édes, mint a hagyományos változat és a teteje is pont olyan ropogós. Egy finom kávé vagy tea, illetve egy kellemes beszélgetés mellé ajánljuk kísérőként. Élvezet bűntudat nélkül!

HOZZÁVALÓK:

  • 200 ml kókusztejszín
  • 4 nagy tojássárgája
  • 450 ml kesutej
  • ¼ csésze Ze-presso kávé
  • 2 kanál juharszirup
  • 90-100 g nyers méz
  • ½ evőkanál vaníliakivonat
  • Egy csipet kókuszcukor

ELKÉSZÍTÉS:

  • Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra
  • Egy lábasban melegítsd a kesutejet 40 °C-ra
  • Egy keverőtálban verd fel a tojássárgáját, közben fokozatosan hozzá adagolva a juharszirupot és a kókusztejszínt
  • Készíts egy presszókávét
  • Keverd a kesutejet és a kávét a tojássárgájából, kókusztejszínből és juharszirupból álló keverékbe. Finoman keverd, hogy ne kezdjen el habzani.
  • Kanalazd ezt a keveréket desszertes tálkákba, majd tegye a tálkákat egy sütőtepsibe.
  • Töltsd meg a tepsit vízzel úgy, hogy a víz a desszertes tálkák feléig érjen
  • Süsd kb. 40 percig. A crème brûlée-nek össze kell állnia, de középen legyen remegős.
  • Tedd a hűtőszekrénybe legalább 2 órára
  • Tálalás előtt szórd meg cukorral és karamellizáld a cukrot szakácsfáklyával (flambírozó pisztollyal)

4. Kesutejes-fahéjas panna cotta

Kesutejes fahéjas panna cotta

Kesutejes fahéjas panna cotta

Ez nem a hagyományos, tejszínes panna cotta, hanem a klasszikus olasz desszert újszerű variációja, amely legalább ugyanolyan ízletes, mint az eredeti, sőt! A klasszikus panna cotta lágy és krémes kesutejes verziója gluténmentes vagy laktózmentes étrendet követők számára is élvezhető és garantáltan nagy sikert fog aratni, ha vacsoravendégeket fogadsz vagy vendégségbe mész.

HOZZÁVALÓK:

ELKÉSZÍTÉS:

  • Oldd fel a zselatint ¾ bögre hideg vízben
  • Egy lábasban melegítsd a kesutejet 40 °C-ra. Keverd bele a zselatint.
  • Keverd tovább és add hozzá a juharszirupot és a szerecsendiót
  • Töltsd a keveréket kis desszertes tálkákba és tedd a hűtőszekrénybe legalább 2 órára, hogy megkeményedjen
  • Szórd meg fahéjjal és tálald

 

Utolsó receptünk egy kellemes ital, amellyel nem csupán értékes antioxidánsokat, B6-, C-, K-vitamint, folsavat, káliumot és emésztést segítő rostokat vehetsz magadhoz, hanem az édességek iránti vágyadat is kordában tarthatod.

4 + 1: Édesség-helyettesítő dzsúsz (alma, zeller, fahéj)

Édesség-helyettesítő dzsúsz (alma, zeller, fahéj)

Édesség-helyettesítő dzsúsz (alma, zeller, fahéj)

A fahéjjal ízesített zellerlé ellensúlyozza ennek a dzsúsznak az édességét, jelentős mennyiségű elektrolitot és
lúgosító ásványi anyagot tartalmaz, valamint hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, így csökkenti az
édességek iránti vágyat!

Gyorsan elkészíthető: a felszeletelt alapanyagokat egyszerűen töltsd egy gyümölcscentrifugába vagy robotgépbe, majd az elkészült dzsúszt fűszerezd ízlés szerint. Érdemes lassú gyümölcsprést – pl. a Zepter More Juice Press-t – használni, mert ez a technológia nem károsítja a zöldségek és gyümölcsök rostjait, így az megmaradnak bennük az értékes tápanyagok.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 alma
  • 4–5 zellerszár
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet kurkuma

Tipp: Az elkészült dzsúszt szórd meg egy kis fahéjjal és kurkumával.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.