Konyha

Húsvéti Brunch

A mi Húsvéti Brunch változatunkat illetően úgy döntöttünk, hogy a hagyományokat követjük, némi Zepteres csavarral! A legfontosabb menüpontot a mázas főtt sonka jelenti, amihez kétféle superfood salátát, frissítő zsenge, nyers zöldségeket és dekadens spárgát kínálunk hollandi mártással. Desszertként húsvéti kalácsot ajánlunk fel kávéval.

Ez a színes és gazdag választék a fehérjék, a lassan felszívódó szénhidrátok és a vitaminokban rendkívül gazdag saláták egyensúlyának köszönhetően elég bőséges ahhoz, hogy a vendégek jóllakjanak az ebédidő elérkezéséig.

Az ételeket, mint mindig, most is a Zepter Masterpiece edények és konyhai eszközök segítségével készítettük el. Ezért a sonka és a spárga elkészítése nem igényelte további olaj, zsír vagy víz hozzáadását a főzés során. Így sikerült maximálisan megőrizni a tápértéket, az ízeket és aromákat, és fenntartani a hozzávalók integritását.

Jó étvágyat!

HOZZÁVALÓK (6-8 adaghoz)

A mázas sonkához

  • 1 főtt sonka (kb. 1 kg)
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál sárgabaracklekvár
  • chili szósz
  • bors

A petrezselyem salátához

  • 2 csomag friss petrezselyem
  • 1 csomag retek
  • 1 csomag újhagyma
  • 1-2 marék dió
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • parmezánforgács
  • olívaolaj
  • bors

A Caprese salátához

  • 3 nagy paradicsom
  • 1 mozzarella golyó (kb. 125 g)
  • friss bazsalikom
  • olívaolaj
  • bors
  • balzsamecet

A spárgához és a hollandi mártáshoz

  • 500 g spárga
  • 80 g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 evőkanál citromlé
  • bors

A zsenge, nyers zöldség mártogatósokhoz

  • 300 g alacsony zsírtartalmú krémsajt
  • 2 evőkanál finomra vágott snidling
  • 20 ml olívaolaj
  • fél citrom leve
  • bors
  • 1 cukkini
  • 1 pirospaprika
  • 1 répa
  • 1 uborka

A húsvéti kalácshoz

  • 500 g liszt + néhány maréknyi a gyúráshoz
  • 1 csomag élesztő
  • 1 csapott teáskanál só
  • 50 g cukor
  • 100 ml tejszín
  • 2 tojás
  • 100 ml meleg víz
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g mandulaforgács

 

ELKÉSZÍTÉS

A húsvéti kalács elkészítése

  • Tegye bele a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót egy keverőedénybe, és keverje össze. Miután jól összekeverte, adja hozzá a tojásokat, a tejszínt és a meleg vizet, és az egészet gyúrja össze tésztává (addig adjon hozzá még lisztet, amíg a tészta már nem ragad hozzá a kezéhez).
  • Fedje le az edényt folpack fóliával, és hagyja a tésztát 1-2 órán át kelni.
  • Ossza el a tésztát 40 grammos adagokra, és formáljon belőlük golyókat.
  • A golyókat nyújtsa ki rudakká, majd vagdossa be hosszában a közepén és csavarja meg. Nyomja össze a két végét, és formáljon karikát, utána fedje le folpack fóliával, és hagyja kb. 30 percig kelni.
  • A tetejét kenje át tojással, szórja meg mandulaforgáccsal, és tegye a sütőbe, majd süsse 220 °C-n kb. 15-20 percig.

A sonka elkészítése

  • A máz elkészítéséhez keverje össze a mustárt, a mézet, a sárgabaracklekvárt és a fűszereket.
  • Részben vagdossa be a főtt sonkát úgy, hogy az alja sértetlen maradjon.
  • Tegye egy Zepter Z-2030 főzőedénybe, és borítsa be a mázzal.
  • Fedje le, és főzze 120 °C-n 5 percig, majd csökkentse a hőmérsékletet 90 °C-ra, és főzze további 30 percig, rendszeres időközönként még mázat hozzáadva.

A spárga elkészítése

  • Hámozza meg a spárgát, és borítsa be a sonkához használt, megmaradt mázzal.
  • Süsse 120 °C-n 7 percig egy Zepter ZQ-1918-SC Quadra sütőtálban.
  • A hollandi mártás elkészítéséhez a MixSy segítségével keverje össze a tojássárgáját és a citromlevet, közben fokozatosan adja hozzá a megolvasztott vajat.
  • A tálaláshoz hintse meg a spárgát a hollandi mártással

A Caprese saláta elkészítése

  • Rakjon felváltva egymásra paradicsom és mozzarella szeleteket, bazsalikom leveket téve minden egyes réteg közé
  • Fűszerezze sóval, borssal, olívaolajjal és balzsamecettel

Petrezselyem saláta

  • Vágja fel a petrezselymet nagyobb darabokra, és tegye salátástálba a felvágott újhagymával, retekkel, a durvára darabolt dióval, a kapribogyóval és a parmezánforgácsokkal együtt.
  • Öntse le olívaolajjal és szórja meg borssal, tálalja összekeverve.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.