Konyha

Fehérboros kagyló

Próbáld ki az alábbi receptünket, és kényeztesd magad, családodat és barátaidat ezzel a mennyei, de mégis egyszerű előétellel. A tenger gyümölcsei jelentős mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, és omega-3 zsírsavakat – már heti 1 adag tengeri étel is csökkentheti a szívroham kialakulásának kockázatát. Ehhez a recepthez feketekagylót és borotvakagylót (más néven palloskagylót) használunk.

A feketekagyló gazdag szelén-, vas-, folsav-, A-vitamin-, B12-vitamin-, jód- és cinkforrás. A magas jódtartalom kedvező lehet pajzsmirigy alulműködés esetén. A borotvakagyló igazi kulináris csemege, viszont nem mindig könnyű hozzájutni. Ha nem találna a halpiacon, akkor egyéb kagylófajtákkal is helyettesítheti. Mi a Noé bárkája kagylót ajánljuk.

Fehérborban párolva a kagyló igazi különlegesség lehet. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Hozzávalók (4 adag):

Sütőtál (Z-2440)

  • 500 g koktélparadicsom
  • Friss zöldfűszerek – bazsalikom, petrezselyem, metélőhagyma, valamint ízlés szerint koriander
  • 1 kg borotvakagyló
  • 1 kg feketekagyló
  • 5 db újhagyma
  • Őrölt bors
  • Olívaolaj (ízlés szerint)
  • 2 dl fehérbor

ELKÉSZÍTÉS:

  • A felaprított metélőhagymát, fokhagymát és paradicsomot tedd egy hideg (nem előmelegített) edénybe és párold 5 percig közepes hőfokon (160°C).
  • Add hozzá a kagylókat és öntsd rá a fehérbort, majd fedd le és főzd alacsonyabb hőfokon (90°C) 10 percig, illetve addig, amíg az összes kagyló ki nem nyílik. Időnként óvatosan rázd meg egy kicsit az edényt.
  • Amikor már mindegyik kagyló kinyílt, vedd le a fedőt és add hozzá a frissen felaprított zöldfűszereket, az olívaolajat és a borsot. Az olívaolajjal nem kell spórolni, nyugodtan használhatsz nagyobb mennyiséget is.
  • Tálald a kagylót fokhagymás bruschettával. Ha van rá lehetőséged, házilag készített kenyérrel igazán különlegessé teheted ezt a fogást.

Jó étvágyat!
Petra Gerić séf

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.