Egészség

A szennyezett levegő rontja az agyműködést

Egy friss, úttörő kutatásban egy ausztrál tudósokból álló csoport azt vizsgálta, hogy milyen hatással van a levegő szállópor-koncentrációja a kognitív képességekre.

National Bureau of Economic Research című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy szennyezett levegőnek való kitettség már rövid távon is mérhető negatív hatásokat eredményez az agyműködésben. A kutatáshoz egy agyi képességeket tréningező mobilalkalmazás, a Luminosity adatait használták fel. Az alkalmazásban elérhető játékokkal hét különböző kognitív funkciót mértek: a memóriát, a verbális képességeket, a figyelmet, rugalmasságot, a matematikai képességeket, a gyorsaságot és a problémamegoldó képességet. A vizsgálatban résztvevők az alkalmazásban található feladatok megoldása közben különböző mértékű szállópor-szennyezettségnek voltak kitéve.

Andrea La Nauze, a UQ vezető kutatójának elmondása szerint a vizsgálat rámutatott, hogy a résztvevők már közepesen magas szintű szállópor hatására is csaknem hat pontot veszítettek az alkalmazásban elérhető százból. Kiemelte továbbá, hogy ugyan a 2,5 mikron vagy annál kisebb szemcsenagyságú szállópor (PM2,5) hosszútávú hatásait sok kutatás vizsgálja, de az ő kutatásuk volt az első, amelyben az vizsgálták, hogy a légszennyezés milyen azonnali hatást gyakorol a kognitív képességekre. Az eredmények azt mutatják, hogy különösen az 50 év alattiak esetében jelentkezik a káros hatás.

Ha 30 év alatti vagy és ilyen mértékű légszennyezettségnek vagy kitéve, a kognitív képességeid olyan mértékben csökkennek, mintha 15 évet öregednél.

mondta La Nauze.

A teljes hír elolvasható a HVG-n.

Fontos, hogy biztonságos levegőben élhessünk

Mivel a fenti kutatás eredményei szerint már a köbméterenkénti 25 mikrogramm PM2,5 is csökkenti a kognitív teljesítőképességet, így mindenképp figyelmet kell fordítanunk azoknak a zárt tereknek a levegőminőségére, amelyekben élünk és dolgozunk. Ebben hatékony segítség egy korszerű, minőségi légtisztító, amely természetesen nem csak a szállóport, hanem a vírusokat és a baktériumokat, valamint a beltéri levegőben található egyéb szennyeződéseket (pl. házipor, poratkák, háztartási vegyszerek kipárolgásai, dohányfüst, penészgombák, állatszőr, pollenek, stb.) is eltávolítja.

Therapy Air iOn légtisztító a tiszta beltéri levegőért

Therapy Air iOn légtisztító a tiszta beltéri levegőért

Az egyedülálló, szabadalmaztatott Therapy Air iOn® légtisztító és negatív ion generátor hatékony ötszintű szűrőrendszerrel rendelkezik, amely a kórokozók – vírusok és baktériumok – 99,9%-át eltávolítja a beltéri levegőből. A Therapy Air® iOn-t független német szakértők eddig már 4-szer választották a legjobb légtisztítónak (expertentesten.de 2016, 2019, 2020 és 2021). 2020 áprilisában az elismert német laboratórium, a GUI lab tanúsítvánnyal igazolta, hogy a Therapy Air® iOn eltávolítja a SARS-CoV-2 vírust, vagyis a jelenleg terjedő koronavírust a beltéri levegőből (GUI tanúsítvány).

A Therapy Air® iOn-t mindenkinek ajánljuk, de allergiában, asztmában vagy egyéb krónikus légúti betegségben szenvedők számára különösen nagy segítséget jelent (allergiás-barát termék tanúsítvány).

Therapy Air® iOn kedvező részletfizetési feltételekkel, akár havi 8.609 Ft-tól a tiéd lehet! (THM = 20,99%)

Webshopunkban egyszerűen, akár online hiteligényléssel megrendelheted.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.