Egészség

Hivatalos: jó szellőzés nélkül a maszk és a távolság sem véd a koronavírustól

Epidemiológusok és aeroszol-szakértők nyári figyelmeztetése után már az Amerikai Járványmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hivatalosan elismerték, hogy COVID-19 vírus nem csupán cseppfertőzéssel, hanem légi úton is terjed.

A koronavírus alapvetően kétféle módon terjedhet: cseppfertőzéssel, mikrocseppek útján, illetve légi úton, aeroszol részecskék segítségével. A mikrocseppek olyan 300 mikrométernél nagyobb váladékszemcsék, amelyek jellemzően köhögéssel vagy tüsszentéssel kerülnek a levegőbe. Akkor jelentenek fertőzésveszélyt, ha valaki egy fertőzött személy közvetlen közelében tartózkodik és a vírust hordozó mikrocseppek kapcsolatba kerülnek az egészséges személy száj-, orr- vagy szemnyálkahártyájával. A mikrocseppek 2 méteren és néhány másodpercen belül lehullanak a földre, ahol már nem jelentenek különösebb kockázatot, így a mikrocseppes fertőzés kockázata hatékonyan csökkenthető a megfelelő távolságtartással és maszkviseléssel. A mikrocseppek mellett azonban az emberek jóval kisebb, 100 mikrométernél kisebb részecskéket is kibocsátanak légzés vagy beszéd közben. Ezek az aeroszolok összetételüket tekintve megegyeznek a mikrocseppekkel, de jóval kisebb méretüknél fogva nem hullanak le a földre rövid úton, hanem akár órákig is a levegőben lebeghetnek és 2 méternél sokkal messzebbre is eljuthatnak.

Az aeroszolok lényegében füstként viselkednek; ha egy zárt helyiség szellőzése nem megfelelő és huzamosabb időt tölt ott egy fertőzött személy, akkor az adott helyiség levegőjében néhány óra alatt olyannyira megnőhet a fertőző részecskék koncentrációja, hogy az ott tartózkodó többi ember a fertőzött személytől távolabb, vagy akár a fertőzött személy távozása után is elkaphatja a vírust. Ilyen esetben sem a maszkviselés, sem a távolságtartás nem jelent elegendő védelmet a fertőződés ellen.

A koronavírus-járvány korai szakaszában az uralkodó tudományos álláspont az volt, hogy a vírus elsősorban cseppfertőzéssel, 2 méter távolságon belül fertőz, az utóbbi hónapokban viszont egyre több a bizonyíték arra, hogy egy nem megfelelően szellőző zárt térben a vírus az előírt 2 méteres távolságnál jóval messzebbre is képes eljutni a mikrocseppeknél jelentősen kisebb aeroszol-részecskék segítségével. Júliusban több mint 200 aeroszol-biológus és egyéb kutató hívta fel a WHO figyelmét a vírus légi úton való terjedésének kockázataira.

Az El Pais cikke kiemeli egy egyesült államokbeli templomi énekkórus esetét, amely illusztrálja az aeroszolos fertőzés veszélyeit. A Washington államban próbáló énekkórus létszámát ugyan elővigyázatosságból 120-ról 61-re csökkentették, ügyeltek a távolságtartásra és gondoskodtak a megfelelő higiéniai feltételekről, ugyanakkor a kórus tagjai a próbák során nem hordtak maszkot, hosszabb időt töltöttek együtt egy zárt térben és a próbák helyszínének szellőzése elégtelen volt. Mindössze egy fertőzött személy volt a kórusban, azonban ő 2,5 óra leforgása alatt a kórus további 53 tagját fertőzte meg. A fertőzöttek között olyanok is akadtak, akik az eredeti fertőzött személytől 14 méterre ültek. A szakemberek szerint az ilyen esetek csak a vírus légi úton történő terjedésével magyarázhatóak, mivel 2 méternél nagyobb távolságra csak a mikrocseppeknél kisebb és könnyebb aeroszolok juthattak el.

Mivel minden egyes kibocsátott mikrocseppre 1200 aeroszol jut, ezért sokkal valószínűbb, hogy valaki az aeroszolok által, légi úton fertőződjön meg és a védekező intézkedéseknek is leginkább a vírus légi úton történő terjedésének megakadályozására kellene összpontosítania – emelte ki epidemiológusok és aeroszol-szakértők egy csoportja a Science folyóiratnak írt levelükben.

José Luis Jiménez professzor és csapata a Coloradói Egyetemen kidolgoztak egy számítógépes szimulációs eszközt a Covid-19 vírus légi úton történő terjedésének modellezésére (Covid Airborne Transmission Estimator). Eszerint, ha a fent említett énekkórus tagjai maszkot viseltek volna, akkor a résztvevők 87%-a helyett csak a 44%-uk fertőződött volna meg, ha pedig a maszkviselés mellett a próbák időtartamát is rövidítették volna és a helyiség szellőzése is biztosított lett volna, akkor 53 énekes helyett csupán ketten fertőződtek volna meg.

Az El Pais cikkében a szerzők a fenti CATE szimulátor segítségével több tipikusnak mondható helyszín (bár, iskola, otthoni összejövetel) esetében is szemléltették a fertőzés terjedésének mértékét attól függően, hogy az adott szituációban az emberek milyen óvintézkedéseket tesznek:

  • Otthoni összejövetel: a cikk példájában a szobában tartózkodó hat emberből egy fertőzött. Amennyiben a társaság tagjai nem hordanak maszkot és a szobát nem szellőztetik megfelelően, 4 óra alatt jó eséllyel mindegyikük megfertőződik. Ha mindannyian maszkot hordanak, akkor az öt egészséges emberből négy kaphatja el a vírust, ha pedig maszkot hordanak, 4 óra helyett 2 órára korlátozzák az összejövetel időtartamát és megfelelően szellőztetik a helyiséget, akkor akár teljesen elkerülhető az egészséges résztvevők fertőződése.
  • Iskola: a fertőzés iskolai terjedése esetében kulcskérdés, hogy egy tanár vagy egy diák a fertőzött személy, ugyanis egy tanár sokkal többet beszél és több fertőző részecskét bocsát ki, mint egy diák, tehát egy fertőzött tanár esetében jóval nagyobb a fertőzés kockázata. A cikk is ezt az esetet vette alapul egy tanterem szimulációja során. Minden óvintézkedés nélkül egy fertőzött tanár 2 óra alatt egy 24 diákból álló osztályban 12 diákot fertőzhet meg. Ha a tanteremben mindenki maszkot visel, akkor 12 helyett 5 diáknak adhatja át a fertőzést. Ha a maszkviselés mellett óra közben szellőztetnek is, óránként pedig teljesen kiszellőztetik a tantermet, akkor a fertőzés kockázata szinte nullára csökkenthető.
  • Bár: a szimulációban a bárban 15 vendég és 3 fő személyzet tartózkodik. Óvintézkedések nélkül 4 óra alatt a 15 vendégből 14 fertőződhet meg, míg maszkviselés esetén 8 vendég kaphatja el a vírust. Amennyiben a helyiségben tartózkodók maszkot viselnek, 4 óra helyett 2 órára korlátozzák a látogatásuk időtartamát, valamint a bár levegőjét megfelelően szellőztetik, a szimuláció szerint csupán egyetlen ember fertőződne meg.

Fontos kiemelni, hogy egy rosszul szellőző zárt térben a fertőzött személytől való távolság nem igazán számít, mivel a vírust hordozó aeroszolok véletlenszerűen oszlanak el az adott helyiségben.

Érdemes megnézni az El Pais cikkét a témában, ugyanis az előbbiekben felvázolt szituációkat nagyon szemléletes, interaktív ábrákkal mutatják be.

Az eddig is ismert óvintézkedések – maszkviselés, rendszeres kézmosás, gyakran érintett felületek fertőtlenítése, zsúfolt helyek kerülése – mellett Jimenez professzor, a CDC szakértői és a Yale Egyetem kutatói is külön felhívják a figyelmet a beltéri levegőminőség és a zárt terek megfelelő szellőztetésének fontosságára.

(Források: El Pais, Washington Post, 444)

Noha gyakori szellőztetéssel eloszlathatóak a zárt helyiségekben lebegő fertőző részecskék, egyrészt a hideg időjárás beköszöntével ez egyre kevésbé praktikus, másrészt a kinti levegővel együtt a fűtésből, a járművek kipufogóiból, az üzemek és erőművek kéményeiből, valamint az egyéb forrásokból származó légszennyező anyagokat is beengedjük a lakásba. Ha a lakás kihűtése és a PM 2.5 légszennyező részecskék beáramlása nélkül szeretnél otthonodban vagy a munkahelyeden egészséges, biztonságos levegőt teremteni, akkor a legjobb megoldás, ha beszerzel egy minőségi légtisztítót.

A Zepter Therapy Air® iOn egy egyedülálló légtisztító, amely már 3-szor, 2016-ban, 2019-ben és 2020-ban lett kategóriagyőztes egy független német szakértői portál összehasonlító tesztjében.

A világszerte elismert német laboratórium, a GUI-lab 2020 áprilisában alapos tesztnek és vizsgálatoknak vetette alá a Therapy Air iOn-t, amelyek végeredményeként egy tanúsítvánnyal erősítették meg, hogy a Therapy Air iOn kiemelkedően hatékony szűrőrendszerével a kórokozók 99,99%-át eltávolítja a levegőből – beleértve a SARS-Cov-2 vírust és egyéb egészségkárosító anyagokat is.

  • A Therapy Air® Ion segítségével mindig tiszta, egészséges és negatív ionokkal dúsított levegőt lélegezhetsz.
  • A Therapy Air® Ion kb. 220.000 negatív iont generál cm3-enként. Ez kétszer annyi, mint amennyi a Föld legegészségesebb környezeteinek levegőjében található, pl. a Niagara vízesésnél.
  • A Therapy Air® Ion hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez és a légúti betegségek megelőzéséhez, így jelentősen javítja a KÖZÉRZETEDET és az ÉLETMINŐSÉGEDET.
  • A Therapy Air® Ion-t immár 5 ÉV JÓTÁLLÁSSAL kínáljuk.

Lélegezz tiszta levegőt és töltsd a napjaidat biztonságban, félelem és stressz nélkül otthonodban, az iskolában vagy a munkahelyeden!

A Therapy Air® iOn légtisztító készüléket kényelmesen megvásárolhatod webshopunkban. Kedvező részletfizetési lehetőségünkkel akár havi 7675 Ft-tól elérhető!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.