Receptek

Borban párolt zöldségek – egészséges köret az ArtMix-szel!

Ha egészségesen szeretnél táplálkozni, gyorsan írd föl a brokkolit a bevásárló listádra! A brokkoli jelentős mennyiségű fehérjét, étkezési rostot, C-vitamint, és K-vitamint tartalmaz, ugyanakkor rendkívül kevés benne a telített zsír és a koleszterin.

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik és a zöldségek ezen fajtájának rendszeres fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, különös tekintettel a tüdő- és vastagbélrákra. Magas K-vitamin tartalmánál fogva védi a csontok egészségét. A brokkoliban található rostok segítik az emésztést és hozzájárulnak a székrekedés megelőzéséhez. A rostban gazdag étkezés a kutatók szerint a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A legtöbben úgy tartják, hogy a répa eredetileg Perzsiából származik. Eleinte leginkább jellegzetes aromájú leveleiért termesztették. Ma a répát az egyik legegészségesebb zöldségként tartjuk számon. Telített zsír- és koleszterin tartalma nagyon alacsony, ugyanakkor gazdag A-, B6-, és K-vitaminokban, valamint étkezési rostokban.

Egy tanulmány szerint a répalé-kivonat képes elpusztítani a leukémiás sejteket és gátolni azok szaporodását. A répában található karotinoidok antioxidáns hatásúak és csökkentik a szervezetben kialakuló szabad gyökök mennyiségét, így rákmegelőző hatással bírnak. A béta-karotinban gazdag ételek – pl. a répa – fontos szerepet játszanak a prosztatarák megelőzésében.

A karfiol remekül illeszkedik kímélő, energiaszegény diétákba, ugyanis 100 grammonként csupán 25 kalóriát tartalmaz. Emellett magas rosttartalmával segíti az emésztést, jelentős mennyiségű C-, és B6-vitamint tartalmaz, továbbá értékes folsav-, riboflavin-, foszfor-, magnézium-, niacin- és tiamin-forrás.

Hozzávalók:

  • 2 dl tisztított víz
  • 1 dl fehérbor
  • 1-2 csipet fehér bors
  • 1-2 csipet só
  • 20 dkg répa
  • 20 dkg brokkoli
  • 20 dkg karfiol
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Szeleteld fel a répát, majd szedd nagyobb darabokra a brokkolit és a karfiolt.
  2. Töltsd a vizet és a bort a készülék tartályába, majd add hozzá a borsot és a sót.
  3. Illeszd a tartályba a pároló betétet.
  4. Töltsd a betétbe a répát, a brokkolit és a karfiolt, majd add hozzá a vajat.
  5. Illeszd a fedőt a tartályra.
  6. Állíts be egy 30 perces párolás programot a készüléken.

Jó étvágyat!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.