Receptek

6 dzsúsz, amely felturbózza a szervezetedet a tavasz érkezése előtt!

A különféle zöldség- és gyümölcslevek készítése az egyik legjobb mód arra, hogy egészségesebbé válj és segítsd a szervezetedet abban, hogy megtisztuljon a modern, sokszor egészségtelen életvitel ártalmaitól. Megfelelő körülmények között az emberi szervezet igen hatékonyan képes ellenállni a betegségeknek és bámulatos önregeneráló képességgel rendelkezik, ugyanakkor a modern életmód számos olyan stresszfaktornak tesz ki bennünket, amelyek gyengítik az immunrendszert és gátolják a szervezetünk természetes öngyógyító folyamatait.

A különféle dzsúszok rendkívül kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek, hiszen segítségükkel jelentős mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt vihetünk be a szervezetünkbe egy – vagy akár napi több – ízletes ital formájában. Préselt levek formájában sokkal többféle zöldség és gyümölcs tápanyagait vehetjük magunkhoz gyorsan és praktikusan, mint ha ezeket mind megpróbálnánk külön-külön elfogyasztani. A dzsúszok esetében a rostok megemésztésére sincs szükség, ez tehát egy kiváló mód arra, hogy nagy mennyiségben, mégis könnyen feldolgozható formában juttassuk be a szervezetbe a tápanyagban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket.

Ugyanakkor a dzsúszokat sem szabad túlzásba vinni vagy főétkezéseket ezekkel helyettesíteni, mert a zöldségek és a gyümölcsök általában nagyon kevés fehérjét és zsiradékot tartalmaznak, ezekre pedig szükség van a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és a szervezet egészségének fenntartásához. A főétkezéseket kizárólag egy meghatározott idejű és orvos vagy dietetikus felügyelete mellett végzett méregtelenítő kúra esetén szabad dzsúszokkal kiváltani.

A tél végéhez közeledve, de még a friss tavaszi zöldségek és gyümölcsök megjelenése előtt különösen fontos, hogy megfelelően ellássuk a szervezetünket az egészségünk fenntartásához szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal. Az alábbi 6 dzsúsz segít abban, hogy állandó fáradtság, levertség és betegségek nélkül vészeld át ezt a nehéz időszakot!

1. Anyagcsere-élénkítő dzsúsz (alma, répa, citrom, chili paprika)

Ez az édes dzsúsz egy csipetnyi chili segítségével fokozza az anyagcserét és egész napra lendületet ad!

Hozzávalók:

  • 2 répa
  • 1 alma
  • 1 citrom
  • ½ friss chili paprika vagy egy csipetnyi cayenne-bors

TIPP! Préseld ki az összes hozzávalót. Ha nem friss chili paprikát használsz, akkor a végén adj hozzá egy kis cayenne-borsot és keverd meg a dzsúszt.

2. Kedélyjavító dzsúsz (mangó, répa, citrom, spenót, kurkuma)

A kutatások szerint szoros összefüggés van a naponta elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök mennyisége és a mentális egyensúly, illetve a boldogságérzet között. Ezt a dzsúszt tehát azért ajánljuk, mert tele van olyan növényi
tápanyagokkal, amelyek jelentős hangulatjavító hatásukról ismertek.

Hozzávalók:

  • 1 répa
  • 1 mangó
  • 1 citrom
  • 1 marék spenót
  • ½ teáskanál kurkuma por
  • 100 ml tisztított víz vagy hideg kamillatea

TIPP! A frissen elkészített dzsúszt hígítsd tisztított vízzel (vagy ami még jobb: hideg kamillateával), szórd meg kurkuma porral, keverd meg, majd azonnal fogyaszd el.

3. Arany immunerősítő dzsúsz (káposzta, narancs, citrom, arany cékla)

Védd az egészséged ezzel a citrusos ízű gyógyító elixírrel, amely tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal és segít megelőzni a megfázást!

Hozzávalók:

  • 100 g vagy kb. 1/8 fej káposzta
  • 2 narancs
  • ½ citrom
  • 50 g hámozott és felkockázott arany cékla (1 közepes méretű cékla)
  • 250 g aprított ananász (lehetőség szerint használjon frisset)

TIPP! Ha túl töménynek találod a dzsúszt, akkor tisztított vízzel hígíthatod.

4. Fáradtságűző dzsúsz (répa, káposzta, citrom)

Ez az ideális energianövelő dzsúsz tele van vassal, valamint B1-, C-, A- és K-vitaminokkal. Csodás lila színét a vörös káposzta adja, amelyben tízszer több tápanyag található, mint a zöld káposztában. A vörös káposzta bizonyítottan hatásos a vérszegénység (krónikus fáradtsággal járó vörös vérsejt-hiány) megelőzésében.

Hozzávalók:

  • 2 répa
  • 500 g vagy kb. ½ fej vörös káposzta
  • ½ citrom
  • 1 ½ sárgadinnye

5. Azonnali feltöltődés dzsúsz (áfonya, banán, spenót)

Ez a fehérjében és zsírokban gazdag, mélykék színű dzsúsz nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz és egész napra
elegendő energiatartalékot ad.

Hozzávalók:

  • 1 banán
  • 100 g áfonya
  • 200 g spenót
  • 1 teáskanál nyers kakaópor
  • Zöld tea – 1 teafilter

TIPP! A frissen préselt italhoz adj korábban elkészített, langyos zöld teát és nyers kakaóport, majd keverd el alaposan. Fogyaszd egészséggel!

6. Varázslatos acai dzsúsz (acai bogyó, áfonya, banán)

Az Amazonas-medencéből származó, csokoládés aromájú acai bogyó antioxidánsokban, rostokban és omega-zsírsavakban gazdag. A dzsúsz többi összetevőjével együtt ízletes italt alkot, amely jelentős antioxidáns forrás, növeli az energiaszintet és serkenti az anyagcserét.

Hozzávalók:

  • 100 g áfonya
  • ¼ teáskanál fahéj
  • 1 banán
  • 2 fodros kel levél
  • 2–3 teáskanálnyi acai por

TIPP! Az acai port a végén add hozzá. Finoman keverd el, majd fogyaszd egészséggel!

Az egészséges dzsúszok és smoothie-k elkészítésében nagy segítséget jelent a Zepter lassú préselési technológiával működő gyümölcsprése, a More Juice Press.

Fotó: Shutterstock

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.