Receptek

4+1 mennyei és egészséges csemege baráti összejövetelekhez

Összeállításunkban olyan egyszerű, ízletes, ugyanakkor egészséges szószokat és mártogatósokat mutatunk nektek, amelyek ideális falatok lehetnek baráti összejövetelekhez, partikhoz, esetleg közös meccs- vagy filmnézéshez. Az alábbi receptek elkészítését jelentősen megkönnyíti egy profi multifunkciós robotgép. Mi az ArtMix Premium Chef-re esküszünk!

Az ArtMix robotgép egy rendkívül sokoldalú konyhai eszköz, amely automata főző- és tisztítófunkciójának köszönhetően egy nélkülözhetetlen partikellék – ahelyett, hogy órákat töltenél a harapnivalók előkészítésével, majd a mosogatással, inkább élvezd a barátaid társaságát önfeledten!

1. Salsa szósz

Salsa szósz. Forrás: Veganinja

Salsa szósz. Forrás: Veganinja

A jellemzően paradicsomból, chiliből és egyéb fűszerekből álló salsa szósz egy inka eredetű étel, amelyet az Aztékok és a Maják is fogyasztottak. A 16. századi spanyol hódítók feljegyzései szerint az azték uralkodók a húsételekhez általában paradicsomból, chiliből és őrölt tökmagból készített mártást ettek köretként. Ezt a jellegzetes szószt először Alonso de Molina nevezte salsának 1571-ben. Az idők során a salsa receptjének számos variációja jelent meg és népszerűsége töretlen maradt: ma a mexikói konyha egyik alapja, amelyeket főételek összetevőjeként és önállóan, tortilla chipssel mártogatva is előszeretettel fogyasztanak világszerte. A baráti összejövetelek egyik kihagyhatatlan csemegéje, amely ráadásul kifejezetten egészséges is, ha házilag készítjük, friss hozzávalókból.

Forrás: streetdirectory.com

Ezúttal egy vegán salsa receptet hoztunk nektek a Veganinja Blogról:

Hozzávalók:

  • 3 közepes paradicsom
  • 3 kápia paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 db felkarikázott, savanyított jalapeño paprika
  • 1 evőkanál apróra vágott, friss korianderlevél
  • 1 nagy, friss bazsalikomlevél
  • 50 g sűrített paradicsom (opcionális)
  • fél lime leve
  • két csipet bors
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

Az összetevők nagy részét turmixoljuk össze durvára egy botmixer segítségével. Azok, akik a darabosabb salsát szeretik, egy paradicsomot, egy negyed fej vöröshagymát és egy kápia paprikát kézzel kockázzanak apróra, és tegyék a többi, turmixolt salsa alapba. A legfinomabb másnapra lesz, miután összeértek az ízek. A kápia paprika egy részét tv paprikával is kiválthatjuk. Jalapeñoból létezik nagyon csípős és kevésbé csípős, a helyi bolt kínálata és ízlésünk lehet a meghatározója a kész salsa csípősségének.

2. Guacamole

Ki nem szereti a guacamolét?! A salsához hasonlóan szintén mexikói eredetű guacamole egy igen praktikus étel, amely sokféle formában fogyasztható: házi tortilla chipsszel a partik ideális csemegéje, pirítósra kenve pedig tápláló reggeliként szolgálhat. Mi egy kis pesztóval gazdagítottuk a klasszikus receptet.

Házi guacamole

Házi guacamole

Az avokádó jelentős mennyiségben tartalmaz egészséges zsírokat (ennek köszönhető krémes állaga), K-, B-, A- és C-vitamint, valamint értékes ásványi anyagokat, pl. vasat, cinket és foszfort. Kálium is található benne, amely segít a megfelelő vérnyomás fenntartásában.

Elkészíteni is rendkívül egyszerű. Ehhez a recepthez csupán egy MixSy multifunkciós mixerre lesz szükséged.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 avokádó felszeletelve és citromlébe áztatva
  • 1 hagyma
  • 1 paradicsom
  • Pesztó
  • Chili ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

  • Keverd össze a hozzávalókat MixSy-vel
  • Tálald házi tortilla chipsszel vagy pirítósra kenve

A séf tippje: használj érett avokádókat, akkor lesz igazán krémes a guacamole. Ha az avokádó finoman benyomható, akkor érett és fogyasztásra kész!

Petra Geric séf

3. Padlizsánkrém

Padlizsánkrém. Fotó: Shutterstock

Padlizsánkrém. Fotó: Shutterstock

A padlizsán egy igen egészséges és rendkívül sokoldalú zöldség. A belőle készült isteni krém fogyasztható chipssel vagy zellerszárral mártogatósként vagy akár kenyérre, pirítósra kenve is. Az alábbiakban a HVG “Élet + Stílus” rovatában megjelent alapreceptet mutatjuk be nektek:

Hozzávalók:

  • 4 közepes nagyságú padlizsán
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • Frissen őrölt feketebors és só ízlés szerint

Elkészítés:

A padlizsánokat egy favillával megszurkáljuk, lehetőleg grillen, egészben, időnként forgatva megsütjük, egészen addig, amíg a héja szinte fekete lesz. (Ez körülbelül 25 perc). Ha nincs lehetőségünk grillen sütni, akkor sütőben is megtehetjük, itt a sütési idő hosszabb lesz. S ez esetben a sütőrácsot vonjuk be alufóliával, vagy toljunk alá egy peremes tálcát, hogy a padlizsán leve ne folyjon ki a sütőtérbe.

Ha megsült, akkor vágjuk félbe. Két villával ügyesen húzzuk ki a héjból a padlizsán puha húsát. Az egyik villával rögzítjük a padlizsánt a sarkánál, a másik villával, egy ügyes mozdulattal kifordítjuk a belsejét.  Várjuk meg, amíg a padlizsán teljesen kihűl. Addig a vöröshagymát vágjuk nagyon apróra. Ha kihűlt a padlizsán, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket, és turmixgépben vagy botmixerrel keverjük pépessé, közben vékony sugárban folyamatosan csurgassuk bele az olívaolajt. Ha kicsit darabosabb, rusztikusabb állagot szeretnénk, akkor a turmix helyett villával,fakanállal is összenyomkodhatjuk, keverhetjük a padlizsánkrémet,de akkor a fokhagymát előbb présen nyomjuk át. Üvegekbe zárva, hűtőben tárolva hetekig is eláll.

A padlizsánkrémet számos egyéb módon is el lehet készíteni. Különböző variációit és elkészítésének fortélyait megtaláljátok a HVG átfogó cikkében.

4. Hummusz

Hummusz. Fotó: Shutterstock

Hummusz. Fotó: Shutterstock

A hummusz egy arab eredetű csicseriborsó krém, amelyet a közel-keleti konyhákban gyakran fogyasztanak pitával, előételként, de önálló csemegeként is megállja a helyét kenyérre kenve vagy mártogatósként.

Hozzávalók:

  • 400 g ecetes csicseriborsó (konzerv)
  • 1 púpozott teáskanál szezámmag
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál római kömény
  • Só, bors

Elkészítés:

  • Pörköld meg a szezámmagokat egy nem zsírozott serpenyőben. Ereszd le a levet a csicseriborsó konzervből egy
    tálba és tedd félre.
  • Töltsd az összes hozzávalót a készülék üvegtartályába és a PULSE gomb segítségével keverje simára. Önthetsz hozzá a csicseriborsó levéből, így ízlésed szerint alakíthatod a hummusz állagát.
  • Friss kenyérrel tálald.

4+1: Fűszeres édesburgonya mártogatós gyorsan és egyszerűen az ArtMix-szel!

Nem szeretsz sokat bajlódni a konyhában vagy nincs rá időd, de szereted az egészséges, tápláló és finom ételeket? Legújabb termékünket az ArtMix thermo mixert neked találták ki! Leveseket, mártásokat, pesto-kat, köreteket, smoothie-kat, lekvárokat és még rengeteg mindent elkészíthetsz benne, A főzés mindössze pár perc előkészítést igényel, majd a rövid főzési időt követően azonnal tálalhatsz is! Ha szeretnél többet megtudni az ArtMix-ről, esetleg ki is próbálnád, lépj kapcsolatba kollégáinkkal! Várják hívásodat!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.