Receptek

Bonitó mángolddal

Az olyan bevált kedvencek, mint a lazac, a pisztráng és a tilápia bizonyára gyakran megfordulnak a konyhádban, de miért ne próbálnál ki valami újdonságot? A bonitóval bővítheted repertoárod a halételek terén.

A bonitó egy közepes méretű hal, amely a tonhalfélék családjába tartozik és a tonhalhoz hasonlóan kicsit keményebb kötésű, sötét színű húsa van. A bonitó remek fehérjeforrás és nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, B3-, B12-, D-, és A-vitaminokat, valamint kalciumot, vasat, cinket és káliumot. Ne tévesszen meg a „zsírsavak” kifejezés, az omega-3 elengedhetetlen a szív egészségének és az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához. Hetente pár alkalommal mindenképp érdemes tehát beillesztened a halat az étrendedbe.

A bonitóhoz felszolgált köretünket az Adriai-tenger ihlette: dalmáciai mángold és krumpli. Ahogy mindig, ezúttal is Masterpiece edényekben fogjuk elkészíteni az ételt, amellyel alacsony hőmérsékleten főzhetjük meg a krumplit és a halat, továbbá nem kell a főzéshez hozzáadott vizet és zsiradékot használnunk. A kíméletes főzési technikából adódóan a felhasznált alapanyagok megőrzik természetes tápanyagaikat és a főzés során nem keletkeznek mérgező anyagok sem.

HOZZÁVALÓK (4 személy részére):

  • 2 bonitó
  • 1 kg krumpli
  • 6 marék mángold
  • 20 koktélparadicsom
  • 10 retek
  • Bors
  • Olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS:

  • Tedd a krumplit egy hideg (nem előmelegített) Zepter edénybe (Z-2015) és főzd alacsony hőfokon (90°C) 20 percig. Ne tölts vizet az edénybe.
  • Kapcsold ki az indukciós főzőlapot és tedd a mángoldot is az edénybe. Locsold meg olívaolajjal.
  • Vedd le az edényt a hőforrásról és tedd félre, hogy a mángold készre párolódhasson.
  • Tedd a kifilézett bonitót, a koktélparadicsomot és a retket egy hideg Z-FP2420-SC serpenyőbe és főzd 2 percig közepes hőfokon (160°C).
  • Csökkentsd a hőfokot 90°C-ra és főzd további 15 percig.
  • Kapcsold ki a hőforrást, majd ízesítsd az ételt borssal és olívaolajjal.
  • Tálald Rio porcelánban.

 

A séf tippje: ha épp nem találsz bonitót a környéken, akkor helyettesítheted tonhalfilével.

Jó étvágyat!

Petra Geric séf

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.