Így főzz velünk!

Télen-nyáron tök – a sokoldalú zöldség

A tökfélékről álalában azt mondják, hogy Közép-Amerikából származnak, de vannak, akik szerint Nyugat-Afrikából. Egyes régészeti leletek szerint Kr.e. 5000 táján már biztosan termelték és fogyasztották a mai Mexikó területén élők, és jóval Kolumbusz érkezése előtt elterjedt az egész kontinensen.

Alapvetően kétféle tököt ismer a hazai vásárló, a tavasztól őszig elérhető halvány héjú, hosszúkás alakú főzőtököt, valamint a jellemzően ősztől tavaszig elérhető sütőtököt. A főzőtök vagy zsengetök szezon szinte már el is kezdődött és egy olyan zöldséget ad rövidesen asztalainkra, mely kalóriában szegény, a fehérje és szénhidráttartalmas alacsony, de kiemelkedően magas a szerves sótartalma, ami a ideálisság teszi a diétázók, a sportolók és az egyoldalúan táplálkozók számára. A szerves só, elengedhetetlen az szervezet egészséges működéséhez és a máj, valamint a hasnyálmirigy működésében játszik kiemelkedő szerepet. Ha szervezetünk nem jutunk elegendő mennyiségű szerves sóhoz, fáradékonynak, levertnek, erőtlennek érezzük magunkat, ami nem egyszerűen tavaszi fáradtságot, de súlyos kimerültséget is eredményezhet, mely gyógyszeres kezelést is szükségessé tehet. Mi a természetes megoldásokban hiszünk, ezért is ajánljuk zsengetök fogyasztását.

A legnagyobb koncentrációban akkor nyerhetjük ki a szerves sót a zsenge tökből, ha nyersen figyasztjuk vagy kipréseljük értékes levét, A tök fogyasztása nem csak a fáradékonyság vagy a krónikus fáradtság ellen hatásos, de jelentős segítséget adhat verejtékezéssel járó sportolás vagy a nagy nyári forróság idején is. Kutatások szerint a friss tök rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, ugyanakkor fogyasztása a köszvénytől szenvedők számára is ajánlott alacsony purintartalma miatt,

Magas rost- és víztartalmának köszönhetően kifejezetten jótékonyan befolyásolja az emésztést, nagyobb mennyiségben vizelethajtó. Gyulladáscsökkentő hatással is bír, a csontritkulás megelőzésében pedig azért játszik fontos szerepet, mert ásványianyag-összetétele segíti a kalcium beépülését a csontokba. Megfelelő arányban tartalmaz nátriumot, mangánt, rezet és cinket. Nyersen fogyasztva viszonylag magas a C-vitamintartalma, de béta-karotin és B1-, valamint B2-vitamin is található benne.

A zsengetök felhasználásával nem csak egészséges, de rendkívül finom zöldséglevek készíthetők. A gyulladáscsökkentő, banános, joghurots tök smoothie-t különösen ajánljuk. Ha érdekel  legújabb receptünk, csak kattints ide!

Ajánljuk a More Juice Presst!

A zsengetöklé elkészítéséhez, egyik legnépszerűbb termékünket a More Juice Press Frozen, lassú gyümölcsprést ajánljuk, mely percenkénti 54 rpm-es fordulatszámával kíméletesen, de alaposan préseli ki a zöldségek levét a lehető legnagyobb tápanyagtartalmat biztosítva:


Ha kíváncsi vagy a More Juice Press Frozen-re vagy magad is kipróbálnád, vedd fel a kapcsolatot kereskedőinkkel!

Ha nincs ilyen kapcsolatod, írj nekünk és segítünk!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.