Friss

Tavaszi nagytakarítás és fertőtlenítés könnyedén

A természet megújulása magával hozza az igényt, hogy mi magunk és az otthonunk is felfrissüljön. A hosszú téli bezártság után jól esik elhúzni a függönyt, hogy a napfény beragyogja a lakást. Már reggel szélesre tárhatjuk az ablakot, és mélyet lélegezhetünk a virágzó fák illatából. Érthető, hogy ilyenkor minden háziasszony fokozott késztetést érez arra, hogy megszabaduljon a portól és a tél során nehézzé vált levegőtől, hiszen azon túl, hogy a napfényben most már minden egyes porszem láthatóvá válik a lakásban, fontos teendő ez az egészségünk megőrzése szempontjából is. Azonban a tavaszi nagytakarításnak is van egy ideális menete, vagy legalábbis néhány olyan praktikája, amit érdemes betartani, hogy végül valóban por se maradjon szárazon. Erre adunk ma néhány tippet!

Mi a komplett megújulásban hiszünk: jó, ha a tavaszi nagytakarítást megelőzi egy alapos lomtalanítás és rendrakás. Ez könnyebbé teszi a dolgunkat, mert tudjuk, hogy nem kell fölösleges tárgyakat kerülgeti, a lakásunk átláthatóbb, élhetőbb lesz. Érdemes egy listát írnunk a teendőkről és azokról az eszközökről, amire szükségünk lehet, hogy tényleg semmit se hagyjunk felmosatlanul, kirázatlanul, felsikálatlanul. Ha pedig készen vagyunk az előkészítési fázissal, és pontokba szedtük a teendőinket is, akkor indulhat az érdemi munka!

Ne feledjük, a takarítás fő szabálya: fentről lefelé, és bentről kifelé takaríts, így nem koszolod össze azt, amit egyszer már megpucoltál. Fontos az is, hogy takarítás közben/után szellőztess, így a por kiszáll, míg a lakás megtelik friss levegővel. Lássuk tehát a főbb teendőket:

Portalanítás

Egy átlagos háztartásban 1-2 hetente a porszívózás mellett a háziasszonyok elvégzik a szükséges portalanítást is. Végigfutnak a szokásos helyeken, mint a polcok, asztalok, azonban a tavaszi nagytakarítás során érdemes egy kicsit még alaposabbnak lenni és bátran olyan helyekre is betévedni a porronggyal, ahova év közben nem szoktunk. Húzzuk el a szekrényeket, szedjük le a polcról a könyveket, dísztárgyakat és azokat is töröljük le egyenként.

Ablakpucolás

A már korábban emlegetett csodás tavaszi napfény legelőször az ablakon lévő porra és egyéb szennyeződésekre mutat rá. Biztosan ismerős a helyzet, amikor reggel elhúzzuk a függönyt, nagy boldogan kinézünk a kertbe, konstatáljuk, hogy csodás napsütéses napunk lesz, majd a szemünk egy pillanat alatt ráfókuszál az ablaküvegen lévő foltokra és máris ugrott a tökéletes boldogság pillanata. Sokan félnek az ablakpucolástól, pedig igazán nem kell. Ha koszosabb az ablak, érdemes először mosószeres vízzel lemosni, majd ablaktisztító szerrel is befújni az üveget, végül egy száraz, tiszta ruhával vagy papírral szárazra törölni és már kész is! Persze léteznek vegyszermentes módszerek is azok számára, akik a természetes takarítás hívei. Nagytakarítás lévén pedig itt nem állhat meg a munka, jöhet az ablakkeret és a redőny is szépen sorban. Ha pedig már itt tartunk, a függönyöket is érdemes leszedni és kimosni, hogy a következő reggeli napfénymustrán már semmi se vonja el a figyelmünket a csodás tavaszi napról.

Ágyneműtisztítás

Korábban már írtunk az allergiát, asztmát okozó poratkákról, melyek legfőbb lakóhelyei a lakástextíliák, így ezekre érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk. Mosógépbe tehát az ágyneműkkel, ágytakarókkal, díszpárnákkal, terítőkkel és az arra alkalmas szőnyegekkel is! Amit nem tudunk otthoni körülmények között tisztítani, azzal pedig irány a patyolat. Az ágyneműket utána érdemes kitenni a napsütésre és jól átszellőztetni őket, hogy valóban felfrissüljenek. Hallott már a gőztisztításról? Tökéletes és vegyszermentes megoldás lehet a lakástextíliák felfrissítésére.

Állatszőr

A poratkák szintén előnyben részesítik a házi kedvencek bundáját, szőrét, melyet sok hagyományos porszívó nem szed fel megfelelően a szőnyegről, kárpitról és ennek következtében allergiát, vagy asztmás tüneteket is okozhat. Ha háziállatunk bejáratos a lakásba, akkor egyrészt ideje egy tavaszi kutyakozmetikának, mely a felesleges szőrtől megszabadítja kedvencünket, másrészt kiemelt figyelmet kell fordítanunk a porszívózásra, padlóápolásra és szőnyegtisztításra is. Ne legyünk lusták a szekrények, bútorok mögött és alatt megbúvó szőrcsomók felkutatására. A szőnyegeket a porszívózás előtt érdemes jól kiporolni és eltüntetni róla a foltokat. Mielőtt visszatesszük a helyére a szőnyegeket, a padlóápolásra is fordítsunk figyelmet, hiszen fontos, hogy óvjuk színét és az esetlegesen rárakódott szennyeződéseket maradéktalanul eltüntessük.

Konyha

Nulladik lépésként érdemes minden felesleges, lejárt szavatosságú élelmiszertől megszabadulni. Bátran pakoljuk ki a hűtőt, a spájzot és dobjuk ki a lejárt dolgokat, legyen szó fűszerekről, szószokról, vagy száraz élelmiszerekről. Következő lépésként az üres hűtőt is elkezdhetjük leolvasztani, majd ha minden víz kifolyt belőle, jöhet a fertőtlenítés, amit egyszerűen ecetes vagy szódabikarbónás vízzel is végezhetünk. Bár az edények általában zárt konyhapolcon vannak, ne legyünk restek kiszedni őket és a régen használt darabokat elmosni. A mikró, sütő, főzőlap takarítás külön feladat, de a megfelelő eszközzel gyorsan végezhetünk is vele. A konyharuhákról és egyéb textíliákról se feledkezzünk meg, ezek az ágyneműkkel együtt mehetnek a mosógépbe magas hőfokon.

Fürdőszoba

A fürdőszoba az egész takarítás alatt komoly igénybevételnek van kitéve, ezért itt érdemes befejezni a mun­kát. Itt is mini lomtalanítással kell kezdenünk, a felesleges, lejárt kozmetikumokat selejtezzük ki először. Fontos ez, hiszen bár néha sajnáljuk kidobni a rúzst, – amit „akkor vettem még, amikor a férjemmel az első házassági évfordulónkat ünnepeltük 2006-ban” -, de a lejárt szavatosságú kozmetikumokkal nagyon sokat árthatunk a bőrünknek. A polcokat alaposan törölgessük le, majd jöhetnek a csempék, a csaptelepek, a zuhany tisztítása és vízkőtelenítése, majd a kád, a zuhanytálca, a mosdókagylót, valamint a WC fertőtlenítése is. A törülközőket pedig a többi textíliához hasonlóan magas hőfokon mossuk ki.

Ruhák

Kényes pont ez egy nő életében, tudjuk jól. Ha sikerült átválogatni a darabokat, és megálmodni, hogy mi az, amit már biztosan soha nem fogunk hordani (lesz ilyen egyáltalán?), csomagoljuk be őket és adjuk oda egy szeretetszolgálatnak. A lakástextíliákhoz hasonlóan ruháink tisztaságát sem szabad elhanyagolnunk és szerencsére ma már számtalan olyan speciális megoldás (gőzvasalás, gőztisztítás) létezik, melyek nagyban megkönnyíthetik a vasalást és ruhatisztítást is.

Végül ne feledjük!

Segítséget kérni nem szégyen! Mire valók a barátnők?

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

Akit érdekel, hogy a Zepter milyen tisztítórendszerrel segíti az asztma és allergia elleni küzdelmet, ide kattintson! Bemutatjuk a Zepter TuttoLuxo 6S teljeskörű takarítógépet! TuttoLuxo termékünket azoknak ajánljuk, akik szeretnék egy termékkel az összes felmerülő takarítási feladatot megoldani, ezzel könnyítve meg a takarítást.

TuttoSteamy termékünket pedig a nedves-száraz porszívóval rendelkezők számára ajánljuk, akik szeretnék élvezni a gőztisztítás és gőzvasalás előnyeit is takarítás közben. Bemutatjuk a Zepter Tutto Steamy gőztisztító berendezést!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

 

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.