Így főzz velünk!

Tapolcai borítós Szarka Zsófiával

Szarka Zsófia gasztroblogger Vajtó Laci műsorában mutatta meg nekünk, hogyan készül a tapolcai borítós. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan érezte magát Zsófi a műsorban és milyen tapasztalatokat szerzett a Zepter termékekkel.

Mikor kezdted a gasztrobloggerkedést? Mi indított el ezen az úton?

Tíz évvel ezelőtt kerített teljes hatalmába a gasztronómia, aminek köszönhetően az egyetem mellett különböző éttermekben dolgoztam. Magyarországtól Olaszországig, ahol rengeteg izgalmas dolgot tanultam. Mikor Verona mellett az utolsó napjaimat töltöttem egy Michelin csillagos étteremben, akkor azon gondolkodtam, hogy ezt meg kéne mutatnom másoknak is. Így, mikor hazaértem Felvidékre, indítottam egy főzőtanfolyamot, majd utána még jó párat 5 éven keresztül, köszönhetően a nagy érdeklődésnek. Ekkor keresett meg egy cég, aki honlapot készített nekem, és elindult a gasztroblogger karrierem. Sok türelem és fegyelem kellett a receptek leírásához, mert én inkább még 9x lefőzném, de sok mindenkihez csupán így jut el, hogy leírom, így azóta nemcsak bloggerként, hanem gasztroújságíróként is dolgozom.

Hogyan érkezett a felkérés, hogy Vajtó Laci műsorában szerepelj és miért pont a borítóst választottad?

Idén negyedik éve forgatjuk a Zsófi főzőbirodalma c. műsort a Tapolca tv-ben, ami az interneten, Youtube-on egyaránt megtalálható, és úgy tűnt, hogy a tapolcaiak nagyon megszerették. Ezért időnként kihozzuk a műsort élő közönség elé is, mint pl. a Tapolca Expóra vagy bármilyen Gasztro-showként, hogy még színesebb, izgalmasabb legyen a főzés. Vajtó Laci épp a Balaton-felvidéki túráján volt, és a Tapolcai Önkormányzattól kapta azt az információt, hogy én vagyok az, aki közönség előtt is készíti ezt a tapolcai ételt. Az étel a helyi specialitás és rengeteg háziasszony repertoárjában szerepel a környéken. Ők mind különféle módon és istenien készítik. Sokat járok gyűjteni régi recepteket, és ez is közülük való, így megtanultam és bármikor szívesen meg is mutatom. Laci ennek örült és, ahogy láttam, nagyon ízlett is neki.

A forgatás során dolgoztál Zepter indukciós főzőlappal, edénnyel, Mixsy robotgéppel, késekkel és kóstoltad a frissen facsart gyümölcslevet. Mi volt a benyomásod a Zepter termékekkel kapcsolatban? Milyen érzés volt ezekkel az eszközökkel dolgozni, főzni? 

Több indukciós sütőt próbálgattam és próbálgatok is, hogy kiválasszam a legalkalmasabbat nem csupán otthonra, hanem a mozgó konyhámban vagy egy baráti főzőcskéhez. A legfontosabb a gyorsaság, hiszen egy műsor során nincs idő várakozni egy forralásra, de ilyen gyorsan melegedő főzőlapot még nem is láttam, tehát nagyon tetszett és azt gondolom, beruházok egyre. A gyümölcsturmixnak is a gyorsaságát tudom kiemelni és a precizitását. Azért nem szerettem régebben ezeket a gépeket, mert hangosak, szemetelnek és lassan turmixolják a sárgarépát, itt viszont minden egyszerűen működött.

A munkád során biztosan sok kiváló minőségű termékkel dolgoztál már, a Zepter termékeknél tapasztaltál-e bármi olyat, amit kiemelnél? 

Ritkán dolgozom Zepterrel, mert rengeteg márka van a piacon, amit csupán kíváncsiságból is, de kipróbálok, mégis azonnal megérzi a szakács, háziasszony, de még egy kezdő is, ha egy minőségi alapanyag mellett egy minőségi konyhai eszköz kerül a kezébe. A Zepter megalapozta a jó hírét és azt gondolom, tartja is. Sok más márka vonja el a figyelmet róla, de érezhetően könnyebb vele dolgozni. A kínálatban, ha Zepterrel találkozom, akkor tudom, hogy nem tévedhetek a választással, mivel tartós és megbízható. Ez utóbbi azért fontos, mert ahogy máshol, a konyhában is a bizalom a legfontosabb egy munkatársban és eszközben is, akkor tudunk tervezni, számolni és a végén finomat főzni. 

Használtál már korábban is Zepter termékeket, van kedvenced? Ha igen, mi az és miért szereted.

A Zepter edényeket nagyon szeretem, mivel nem ég le bennük az étel, mégis gyors, a fedőjük többfunkciós, érezhetően használatra tervezték őket, nem pedig csupán eladásra.

Ha egy 4 fős magyar család részére kellene összeállítania egy főzőedény-készletet, akkor mik azok a darabok, amik biztosan szerepelnének benne?

Amire szükségem van a családban, az mindenképpen a vasárnapi húslevesre való 8 literes fazék, lecsó-partykhoz és rántott dolgokhoz a nagy serpenyő. Egy kislábas a reggeli zabpehelyhez, amiben nem ég le, és a palacsintához egy kisebb serpenyő, amit akár 2 tükörtojásra is használhatok, ha egyedül vagyok.

1 hozzászólás

  1. Kovács Zsóka

    2018-11-01 at 20:13

    Szeretném megkérdezni a húslevest zepter fazékban főzöm és rá kell e tennem a tetejét az aromája miatt vagy hagyományosan fedő nélkül ?

    Köszönettel Kovács Zsóka

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.