Így főzz velünk!

Szavatosság a maximumon!

Nincs könnyű dolgunk manapság vásárláskor. Javarészt azért, mert túlkínálattal találkozunk, mind az üzletek, piacok, boltok, mind pedig a megvásárolni kívánt termékek tekintetében. Ehhez társul ráadásul a médiából ránk zúduló tömérdek reklám, akciók tömkelege, amelyet kikerülni sem tudunk, és amelyek láthatatlanul ugyan, de nagyban befolyásolják, átalakítják vásárlási szokásainkat. Kétségtelen, hogy a fogyasztói társadalom felpörgött, állandóan változó korát éljük, ahol szinte lehetetlen lépést tartani az éppen aktuális trendekkel. Természetesen ezek a divathullámok az étrendünket, ételeinket is érintik. Évente jelenik meg egy újabb superfood, egymást váltják a divatosabbnál divatosabb diéták, fogyókúrák, egészségmegőrzésre irányuló különböző sportágak. Ebben a túlburjánzó kínálatban boldogulni igazi kihívás; a fogyasztói társadalom jelenségeire válaszként azonban megjelenik a tudatos vásárló, amely szerencsére ma már nem csupán egy üres, tartalom nélküli fogalom. Vásárlási rutinját mindenki magának alakítja ki, saját és családja igényeit, szükségleteit szem előtt tartva, azonban vannak olyan általános érvényű irányvonalak, amelyet mindannyian, minden körülmények között a legfontosabbnak tartunk vásárláskor. Ilyen, kompromisszumot nem tűrő kritérium a megvásárolni kívánt termék frissessége, amelyet elsősorban annak szavatossági, eltarthatósági idejéből tudunk kikövetkeztetni.

Címkék, csomagolások

Táplálékunk eltarthatósági ideje az az időtartam, ameddig élelmiszerünk a meghatározott tárolási körülmények között, optimális biztonságának és minőségének fenntartása mellett eltartható. Az eltarthatósági idő a gyártási idővel kezdődik, és ételeink szavatossága számos tényezőtől függ, ilyen például a gyártási folyamat, a csomagolás típusa, a tárolási körülmények, az összetevők, stb. Az eltarthatósági időt az élelmiszercímkén rendszerint a minőség megőrzési dátum vagy a felhasználhatósági dátum jelzi.  Bár első pillanatra nagyon hasonlónak tűnnek, a két időpont azonban más-más időintervallumot takar.

A minőség megőrzési idő azt az időtartamot jelenti, ameddig az élelmiszertől elvárhatjuk, hogy megtartsa legjobb minőségét pl. ízét, állagát, stb. Minőség megőrzési dátummal bíró élelmiszerek közé tartoznak például a konzervek, a szárított és a fagyasztott élelmiszerek. A felhasználhatósági idő az az időtartam, ameddig optimális és meghatározott tárolási körülmények között, élelmiszereink biztonságosan fogyaszthatóak maradnak. Ezek az élelmiszerek ételmérgezési kockázatot jelenthetnek, ha a felhasználhatósági dátum után kerülnek elfogyasztásra. A felhasználhatósági dátummal bíró élelmiszerek közé tartoznak például a fagyasztott tejtermékek, főtt/sült húsok és a kész saláták.

Az élelmiszergyártók felelőssége, hogy meghatározzák az eltarthatósági időt és annak megfelelően címkézzék fel termékeiket. Ez magában foglalja a tárolási feltételek feltűntetését, melyek az adott eltarthatósági idő megvalósításához szükségesek, pl. “felbontás után hűtve tárolandó”.

A címkék elolvasása, a feltételek optimális megteremtése azonban már tőlünk, a vásárlóktól függenek.  Minden esetben szánjuk rá időt és energiát, hogy a megvásárolni kívánt termék címkéjén lévő időpontokat megvizsgáljuk, így biztosan elkerüljük, hogy lejárt szavatosságú táplálék kerüljön otthonunkba!

Hűts okosan!

Az egészséges táplálkozás, és egészségünk megőrzésében az első lépés tehát a friss, szavatossági időn belül lévő termékek megvásárlása. Otthon nincs más teendőnk, mint az optimális tárolási körülmények, és a címkén feltüntetett feltételek megteremtése, ami manapság a hűtőszekrény, fagyasztóláda logikus, tudatos használatát jelenti. Nagyon sok elvárásunk van egy ideális hűtőszekrénnyel kapcsolatban, az nagyon sok kritériumnak kell, hogy megfeleljen, vásárlásakor különböző kényelmi és környezetvédelmi szempontokat veszünk figyelembe. Figyeljük az energiahatékonyságát, áramfogyasztását, zajszintjét, azt, hogy hány év garanciával vásároljuk meg, a gyártás helyét, jegesedésének intenzitását, stb. A készülékgyártók ezeket a sokszínű és változatos igényeket próbálják kielégíteni egy-egy modelljük megtervezésekor.  Bármilyen modellt is válasszunk, a legfontosabb, hogy tudjuk hűtőszekrényünk különböző „terekből” áll, amelyek különböző ételek tárolására alkalmasak.  A fagyasztó, az alsó polc, a gyümölcsös- zöldséges fiók, az ajtón lévő rekeszek mind különböző egységek, amelyek különböző élelmiszerek tárolására specializálódtak.  Fagyasztóban tulajdonképpen minden tárolható, kivétel talán a magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek, a majonéz alapú szószok; a zöldséges fiókban lévő 6-7 fok ideális a zöldségek, gyümölcsök tárolására, mivel azok nem szeretik az intenzív hideget. A zöldséges fiók feletti alsó polc a leghidegebb része a hűtőszekrényünknek, a hús termékeket érdemes itt tárolni. A többi polc 4-6 Celsius fokos, ide tehetjük pl. a tojás, tejtermékeket. A legmelegebb rész az ajtórekeszekben van, a 8-10 fokos részbe a különböző üdítőket, mustárokat, vajat tárolhatjuk.  A hűtőszekrényünk optimális kihasználtságában, és ezzel ételeink szavatossági idejének maximális megnövelésében segít a Zepter által kifejlesztett VacSy® termékcsalád, amely az ételtárolás teljes körű és verhetetlen nagymestere.

Rendszerezz, csoportosíts, fóliázz!

VacSy® termékcsalád maradéktalanul jelenti mindazt, amit biztonságos és egészséges ételtárolásnak hívunk. A Zepter egy teljes rendszert fejlesztett ki, amelyben a vákuumcsomagoló fóliózótól kezdve a különböző üvegedények, edények, dobozok, fedők, fóliatasakok, süteménytartók, stb. hosszú során át mindent megtalálunk, és amely termékek elsődleges célja, hogy ételeinknek valóban a maximális szavatossági időt biztosítsák.  A biztonságos, átlátható, rendszerezett tárolásnak nincs akadálya, a termékcsalád darabjai minden elvárásnak megfelelnek.

Az étel típusának megfelelően például kétfajta tárolóedény közül választhatunk:

  • Polikarbonát edények: száraz ételek tárolására; a tárolóedény élelmiszerbiztonsági szempontból kiváló alapanyagból készül.
  • Edzett üvegedények: 90°C-ig hősokk-álló, ideális magas víztartalmú ételek tárolására.

A VacSy® fedői praktikusak, könnyen kezelhetőek és szintén két típusban kaphatóak:

  • Lexi fedő: Zepter edényekkel való használatra.
  • Univerzális fedő: a szabadalmaztatott VacSy®termékcsaláddal és a kereskedelmi forgalomban kapható más edényekkel egyaránt használható.

A termékcsalád multifunkcionális, esztétikus formatervezésű darabjai mindenféle étel szakszerű tárolására maximálisan használható legyen szó akár friss alapanyagokról főtt, kész-, vagy száraz ételekről.

A VacSy® termékcsalád oszlopos tagja a vákuumfóliázó egysége, amely  készülékek fejlett technológiájuknak, minőségi alapanyagaiknak, és modern formatervezésüknek köszönhetően kategóriájuk élvonalába tartoznak.

A termékcsalád darabjainak használatával garantáltan nem ér kellemetlen meglepetés az ételtárolás területén, és biztosak lehetünk abban, hogy a megvásárolt ételeinknek a maximális szavatossági idő biztosítjuk.

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKRE HA BŐVEBB INFORMÁCIÓT, VAGY RÉSZLETESEBB TERMÉKLEÍRÁST SZERETNE!

·        VACSY® termékcsalád

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.