Konyha

Rib Eye Steak

Lágy és szaftos steakre vágysz, ami valósággal szétolvad a szádban? Ilyenkor általában egy omlós bélszín jut eszünkbe először. Lágysága és fantasztikus íze miatt a bélszínt tartják a legjobb marhahúsnak, ugyanakkor ez korántsem az egyetlen húsfajta, amiből mennyei steaket lehet készíteni.

A rib eye steak nevű ételt a vadnyugati cowboyoknak köszönhetjük – ők már régen rájöttek, hogy a legjobb ízű hús a bordák körül található, főleg ha grillen készítjük el. Ahhoz, hogy a rib eye steak a bélszínhez hasonlóan omlós és ízletes legyen, a hús egy érlelési folyamaton megy keresztül, amelynek köszönhetően szaftosabb, lágyabb és zamatosabb lesz. A száraz érlelési eljárás, amelyet speciális légkondicionált hűtőkamrákban vagy nedvesség-áteresztő szárítózsákokban végeznek, javítja a hús minőségét és állagát, emellett isteni ízt kölcsönöz számára. Ez az érlelés egy igen drága és bonyolultnak hangzó folyamat, de a Zepter VacSy rendszer segítségével Te is hasonló eredményt érhetsz el a saját konyhájában. A másik megoldás, hogy eleve érlelt steaket vásárolsz egy felsőbb kategóriás hentesüzletben.

Receptünkben a húsérlelő kamrát a VacSy rendszerrel helyettesítettük, a barbecue szerepét pedig a Quadra edényünk tölti be, így otthonodban is könnyedén tökéletes grillezett rib eye steaket készíthetsz! A Zepter Masterpiece edények gyártásához használt csúcsminőségű 316 L nemesacél, korszerű technológia és innovatív tervezés lehetővé teszik, hogy víz és zsiradék nélkül főzz. Az ételek így egészségesebbek, mégis ízletesebbek lesznek, az alapanyagok pedig megőrzik természetes aromáikat, ízeiket, tápanyagaikat és biológiai értékeiket, ezen felül a főzés közben nem keletkeznek bennük veszélyes anyagok sem.

Megjegyzés: noha a vörös húsok hasznos fehérjéket, zsírokat és vasat tartalmaznak, mindennapi fogyasztásuk nem javasolt, ha egészségesen és változatosan szeretnél étkezni.

Hozzávalók (személyenként):

  • 250 g érlelt rib eye steak
  • 20 g cukkini
  • 20 g paradicsom
  • 20 g paprika
  • 20 g répa
  • 10 g padlizsán
  • 5 g hagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 g csíra
  • 1 g feketebors

Elkészítés:

  • QUADRA edényünket (Z-Q1918-SC) BBQ grillezőként fogjuk használni – tedd az edényt az indukciós főzőlapra, fedd le és melegítsd magas hőfokon (240°C) 2 percig.
  • Tedd a steaket az edénybe olaj, zsír, só, illetve egyéb ízesítés nélkül, fedd le és csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra. Az edény alja már elég forró lesz ahhoz, hogy grillhatást keltsen.
  • 2 perc után fordítsd meg a steaket, majd újra fedd le és grillezd a másik oldalt is 2 percig 90°C-on.
  • Kapcsold ki a hőforrást és hagyd az edényt lefedve még további 2 percig.
  • A steak eltávolítása után tedd a felaprított zöldségeket az edénybe, a hús levébe. (cukkini, paradicsom, paprika, répa, padlizsán, hagyma)
  • Párold az indukciós főzőlapon alacsony hőfokon (90°C) 15 percig.
  • Párolás után hagyd lefedve további 2 percig, majd tálalás előtt locsolj rá némi olívaolajat és szórd meg chilivel és borssal.
  • Tálald felszeletelve a steaket.
  • Tálalás: először a zöldség ratatouille-t tedd a tányérra, majd a felszeletelt steaket.
  • Ízesítsd olívaolajjal és feketeborssal.

A séf tippje: a steakek legyenek 1,5-2 cm vastagok. Ne klopfold, illetve ne vágd be és ne szurkáld villával a húst sütés előtt. A húshoz házi készítésű mártásokat is felszolgálhatsz: chimichurri, guacamole, chili salsa vagy dijoni mustár.

 

Elég csak rápillantani erre a szaftos, omlós rib eye steakre, és máris összefut a nyál a szánkban!  Jó étvágyat!

Petra Gerić, séf

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.