Konyha

Répás-brokkolis dzsúsz

A C-vitamin rendkívül magas koncentrációban van jelen a brokkoliban. Ha egyéb zöldségekkel vagy gyümölcsökkel együtt préseli ki – az alábbi receptnek megfelelően – akkor kiemelkedően egészséges, ráadásul igen ízletes italokat készíthet.

Hozzávalók (2 adag):

  • Egy csipetnyi só (a brokkoli blansírozásához)
  • ½ csésze brokkoli
  • ½ répa
  • 1 paradicsom
  • ½ alma
  • 1 banán
  • ¾ csésze tej
  • 1 ½ evőkanál agávé szirup

A receptben található alapanyagok:

  • Agávé szirup
  • Alma
  • Banán
  • Brokkoli
  • Répa
  • Tej
  • Paradicsom

Elkészítés:

  1. Mossa meg és aprítsa föl a brokkolit. Töltsön meg egy fazekat vízzel. Adjon hozzá egy csipetnyi sót, majd forralja fel. Tegye a brokkolit a forró vízbe és főzze 3 percig. Ezt követően tegye félre és hagyja lehűlni.
  2. Mossa meg a répát, az almát, és a paradicsomot, majd aprítsa föl őket.
  3. Hámozza meg és szeletelje föl a banánt, majd keverje össze a tejjel.
  4. Préselje ki a hozzávalókat ebben a sorrendben: brokkoli, répa, alma, paradicsom, és végül a banános-tejes keverék.
  5. Adja hozzá az agávé szirupot a frissen préselt dzsúszhoz. Alaposan keverje meg, majd szolgálja föl az italt.

Tippek:

Ebben a receptben 3,25%-os zsírtartalmú tejet használtunk, de ha Ön szeretné csökkenteni az ital kalória- vagy zsírtartalmát, akkor használhat zsírszegény tejet is.

Amennyiben éppen fogyókúrázik, mellőzze az agávé szirupot.

Amennyiben éppen léböjt kúrát tart, tej helyett használjon vizet és mellőzze az agávé szirupot.

 

Átlagos tápérték
1 adag (317 gramm)

A recept 2 adagot tartalmaz.

Mennyiség 1 adagra vetítve  
Energia: 177 kcal Zsiradékból származó energia: 36 kcal
  Az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) %-ában*
Össz. zsírtartalom: 4 g 6%
Ebből telített zsír: 2 g 10%
Ebből transzzsír: 0 g  
Koleszterin: 9 mg 3%
Nátrium: 67 mg 3%
Össz. szénhidrát: 35 g 12%
Ebből étkezési rost: 5 g 20%
Ebből cukrok: 23 g  
Fehérje: 5 g  
   
A-vitamin 76%
C-vitamin 69%
Kalcium 14%
Vas 4%
D-vitamin 9%
E-vitamin (alfa-tokoferol) 6%
K-vitamin 79%
Tiamin 8%
Riboflavin 17%
Niacin 6%
B6-vitamin 21%
Folsav 18%
B12-vitamin 7%
Pantoténsav 9%
Magnézium 11%
Foszfor 15%
Kálium 20%
Cink 5%
Réz 7%
Mangán 17%
Szelén 7%
 
*Az irányadó napi beviteli értékek százalékos arányait egy átlagos felnőtt napi 2000 kalóriás étrendje alapján állapították meg. Az Ön napi beviteli értékei egyéni kalória-igényének megfelelően eltérőek lehetnek.

 

 

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.