Így főzz velünk!

Rákóczi túrós készítése Monokon

NagyNádházi Réka cukrászmester, a monoki Levendula Kézművesbolt tulajdonosa mutatta meg Vajtó Lacinak, hogyan készíti a Rákóczi túróst, egy minden konyhában nélkülözhetetlen Zepter MixSy segítségével. Az alábbiakban olvashatjátok exkluzív miniinterjúnkat a cukrászmesterrel.

– Hogyan kezdődött a cukrász karrierje és hogyan találta ki a “poharas” sütiket, amiket a videóban is látunk? 
3 évvel ezelőtt a férjemmel együtt egy hétvégi napon besétáltunk Miskolc egyik belvárosának kis kávézójába, ahol egy finom kávé mellé szívesen megettem volna egy szelet sütit, azonban nem volt kapható semmilyen desszert. Ezt nagyon hiányoltam. Rá is kérdeztem a vezetőtől, hogy nem szeretnének a jövőben tartani sütit, mert igény lenne rá. A főnök úr nem zárkózott el a dolog elől, sőt megkérdezte tőlem, hogy van-e valamilyen ötletem. Rögtön válaszoltam, hogy persze, van. És megsütöttem a kávézónak a kedvenc répatortámat, ami osztatlan sikert aratott mindenkinél.

Ezt követően egyik süti jött a másik után. Ekkor éreztem, hogy imádom csinálni a sütést. Sajnálatos módon ez a kis kávézó 2 hónap múlva bezárt, azonban egy napon megcsörrent a telefonom, és ennek a volt kávézónak a tulajdonosa volt, aki elmondta, hogy a vendégektől hallott rólam és ő újra szeretné nyitni ezt a kávézót másik név alatt, melyhez szeretne egyeztetni velem süti kínálat kialakítása miatt. Azóta is együtt dolgozunk, ennek már 3 éve. Ennek a kávézónak a tulajdonosa szeretett volna poharas sütiket, melyeknél volt konkrét elképzelése, továbbá sok pohárkrémet ajánlottam én is, melyek ősei a”klasszikus örökzöld” desszertekből erednek.

Eközben elvégeztem egy OKJ-s cukrász tanfolyamot, kialakítottam a hivatalos kis vintage stílusú cukrász műhelyemet, melyet vállalkozás keretében működtetünk.

– Mi teszi különlegessé ezeket a desszerteket?
Az álmom kezdettől fogva az volt, hogy saját termesztésből származó zöldségeket, gyümölcsöket, azokból készült tartósítószermentes lekvárokat, befőtteket használjak a sütéshez, kiegészítve ezt a helyben élő őstermelőktől vásárolt házi tojással és a házi vajjal, és mézzel. Nagyon fontosnak tartom, hogy minél tisztább és minőségi alapanyagokat használjunk a sütéshez, mert ezt rögtön megérzik a vásárlók. Kezdettől ezen irányvonal mellett folytatom a cukrászatom gyakorlását. Számomra a mezőgazdaság és a cukrászkodás együtt egy komplex egység. Amit megtermelünk, azt használjuk fel a desszertek készítéséhez. Jelen pillanatban még nem ez a fő állásom, a helyi Önkormányzatnál dolgozom.

– Melyik a kedvence a poharas sütikből?
Kezdettől fogva készítek Rákóczi túrós pohárdesszertet. Nagyon szeretem a Feketeerdő pohárkrém ízvilágát és még sorolhatnék számtalan sütikölteményt. Mindig figyelembe veszem a szezonalitást.

– A videóban nem hagyományosan készült a Rákóczi túrós. Karácsonyra milyen sütit/édességet fog készíteni, esetleg számíthatnak a családtagok valami egyedi finomságra?
Mindenképpen készülök karácsonyi süti-repertoárral, melyekben a fő ízvilágok közül a legjellemzőbb többek között a csokoládé, vanília, fahéj, gyömbér lesz.

– Ha esetleg bejgli is szerepel a tervek között, hogyan szereti csinálni, mit tanácsol a házi bejglit készítőknek?
Szerintem én hagyományos receptúra alapján készítem a bejgliket. A hozzávalókat összegyúrom este, betöltöm a töltelékekkel, majd lekenem tojással és reggel sütjük. Azt javasolnám a házi bejglit készítőknek, hogy mindenképpen próbálják ki a bejgli készítést, mert nagy karácsonyi feelingje van ennek a sütinek. Használjanak minőségi alapanyagot, és szívvel-lélekkel készítsék a családnak.

– Milyen tanácsokat adna egy átlagos háziasszonynak, aki rövidesen az ünnepekre készül (milyen alapanyag, bevásárlás/beszerzés, mennyivel előre készítse el, stb.), Ön hogyan készül a karácsonyi menüre?
Nálunk a karácsonyi menü sajnos biztos, hogy utolsó pillanatban fog elkészülni. Bár ebben nagy segítség a férjem, aki imád a konyhában sürögni-forogni.

Karácsony előtt szerintem már néhány héttel előtte érdemes szétnézni a piaci kínálat között, hogy kellő idő legyen arra, hogy átgondolva tudjuk az alapanyagokat beszerezni.Én mindenképpen előnyben részesítem a piacokat, termelői vásárokat, ahol valóban őstermelőktől, kistermelőktől szerezhetjük be a sütéshez szükséges nyersanyagokat.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.