Konyha

Mitől lesz jó egy kés, és hogyan őrizheted meg a minőségét?

Egy jó kés a konyhában olyan, mint az ejtőernyős számára maga az ernyő: nélkülözhetetlen a kiváló eredmény eléréséhez. Ha szeretsz jót és jól főzni, akkor számodra egy kiváló minőségű kés szinte nem is eszköz, hanem társad a konyhában.

Nézzük, mi az az 5 pont, amit a kiválasztásnál és a használatnál szem előtt kell tartanod!

Kemény mag:

A jó kések vastag, kemény, és több rétegű acél maggal rendelkeznek, amely biztosítja a megfelelő keménységet és az élességet is. Ennek köszönheted, hogy könnyű élezni és a penge sokáig éles is marad.

Amilyen a nyél, olyan a vágás:

A nyél és a penge kapcsolata nagyon fontos, hiszen a nyél adja át a vágási erőt a pengén keresztül az alapanyagnak. A nyél általában ugyanabból az acélból készül, mint a penge, ritkábban egy darabból. Így a kezeddel kifejtett erőt pontosan, irányítottan juttathatod a darabolásra váró ételre, amely egyenes vágást és szép eredményt biztosít.

Tisztítás:

A komolyabb késeket nem ajánlatos mosogatógépben mosnod, szánj rá plusz két percet és meghálálja! Tisztítsd meg közvetlenül a használat után meleg, mosószeres vízzel és puha szivaccsal, majd öblítsd meleg vízzel. Ne felejtsd el egy száraz, puha konyharuhával szárazra törölni.

Tárolás:

Egy kés szempontjából a lehető legrosszabb, ha csak bedobod a fiókba a többi evőeszköz közé. Ilyenkor az összeérő fém részek károsítják egymást, a kés éle kicsorbulhat – többek között ez az oka annak is, hogy nem ajánlatos a mosogatógépbe helyezned. Legjobb egy késblokkban vagy fiókba helyezhető készszervezőben, esetleg falra erősített mágneses késtartón tárolni a legjobb késeidet. Így nem ér össze más konyhai eszközökkel, mindig kéznél van és az élettartama is jelentősen nő.

A kés társas eszköz:

 

A késed a társad a konyhában, a késed legjobb barátja pedig a megfelelően kiválasztott vágódeszka. A kerámia, kő (gránit) vágólapok vagy fémtálcák felületén a kés éle kicsorbul, anyaga deformálódik. A legjobb egy megfelelően kialakított vágódeszkán dolgozni, amely egyrészt nem karcolódik – hiszen többnyire keményfából készül – másrészt nem károsítja a kés pengéjét. Érdemes olyan deszkát választanod, amelynek száliránya megegyezik a vágás irányával, mert darabolás közben a penge behatolhat a fa rostszálai közé, ami megvezeti és nem csorbítja ki.

Ismerd meg a Zepter késkínálatát közelebbről és nézz körül webáruházunkban. Termékeinket kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.