Konyha

Miért fontos jól megválasztani a kést?

  • Egy jó késsel pontosabban vághatsz, ami szebb eredményt és jelentős időmegtakarítást eredményez – így teszi igazán élménnyé a főzést.
  • Egy jó késsel csökken a balesetveszély, hiszen nem kell erőlködnöd ahhoz, hogy elvágd, amit szeretnél. És csak azt, amit szeretnél!
  • Egy jól megválasztott kés hosszú éveken át elkísér, és segíti a munkádat a konyhában.

Milyen kést válasszak?

Egy alap késkészlet legalább háromféle kést tartalmaz.

Szükséged lesz egy ún. munkakésre vagy séfkésre. Ezzel végzed a munka nagyobbik részét. Darabolás, aprítás, szeletelés főzés előtt és közben. A séf kése pontosan simul a tenyeredbe, jól kiegyensúlyozott, és van „húzása” – azaz első fogásra kissé nehéznek tűnik, hogy határozottabban adhassa át a kezed mozdulatait az alapanyagnak.

Húsvágó kés vagy szeletelő kés. Ennek a késnek a hosszabb pengéjével egyenes, vékony szeleteket vághatsz akár a vöröshúsokból, szárnyasokból, akár a szalámiból. Fogója kezedre áll, pengéje hosszú, és egyenes.

Kenyérvágó kés. Ezzel a hosszú, hullámos pengével könnyedén szelhetsz teljesen egyforma, vékony szeleteket a legpuhább, legfrissebb kenyérből is. A minőségi tálalás alapfeltétele, hogy a kosárba helyezett kenyérszeletek szép szabályos formájúak legyenek, amit kenyérvágókés nélkül nem érhetsz el.

Honnan ismerem fel a minőségi késeket?

A legfontosabb az alapanyag! Egy valamire való kés alapanyaga mindenképpen a finomacélok közül kerül ki. A legjobbak az ún. damaszkuszi acélból készülnek, és jéggel edzik az anyagát. Ezzel magasabb keménységi fokot tudnak elérni, melyet a Rockwell-skála szerint mérnek és fejeznek ki a gyártók. Ez az érték a legjobb kések esetében 60 körüli, vagy e fölötti.

Az alapanyag fontos tulajdonsága, hogy többrétegű, melynek jelentősége a kés rugalmasságában mutatkozik meg. A rétegeket kovácsolással munkálják meg, eközben válik az egész kés egy testté, egy szétválaszthatatlan egységgé.

Termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.