Konyha

Kiwi smoothie a jó emésztésért

A kiwiben található actinidin enzim javítja az emésztési folyamatokat, így ez az ízletes smoothie segít abban, hogy emésztőrendszere megfelelően működjön. Ez a zöldség-gyümölcs kombináció a bőrének is igen jót tesz!

A kiwi smoothie receptje innen letölthető: Kiwi smoothie

Alma

A Medical News Today „Mi a 10 legegészségesebb étel?” c. cikkében az alma szerepelt az első helyen. Az alma jelentős C- és E-vitamin forrás. Már egyetlen alma elfogyasztásával is megszerezhetjük az ajánlott napi C-vitamin mennyiség 25%-át. Az alma jelentős mennyiségben tartalmaz fontos antioxidánsokat, étkezési rostokat, és flavonoidokat. Az antioxidánsok segítenek a daganatos betegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Mivel egy alma csupán 50-80 kalóriát tartalmaz és nincs benne zsír vagy nátrium, így a diétás étrendek hasznos eleme. Egy brazil tanulmány szerint azok a nők, akik az étkezések előtt elfogyasztottak egy almát, 33%-al több súlytól tudtak megszabadulni, mint azok, akik nem ettek almát étkezés előtt.

Uborka

Az uborka nagyrészt vízből áll (kb. 95%), kalória- és zsírtartalma pedig igen alacsony. Ez a lédús zöldség segít a folyadékszükségletünk kielégítésében és a szervezet méregtelenítésében. Az uborka antioxidánsokban gazdag, így segít csökkenteni a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A fentiek mellett az uborka bőrproblémák kezelésére is alkalmas – vékony uborkaszeletekkel nyugtathatjuk a napon leégett bőrt, a különféle duzzanatokat és irritációkat, valamint a csökkenthetjük a szem alatti táskákat.

Kiwi

A kiwi gyümölcs a kiwi madárról, Új-Zéland nemzeti jelképéről kapta a nevét. A kiwi rendkívül gazdag tápanyag-forrás, ugyanakkor kalóriatartalma alacsony. Egy kiwiben több C-vitamin található, mint megfelelő mennyiségű citromban vagy narancsban, ez a gyümölcs tehát az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Ezen felül a K-vitamin tartalma is magas illetve jelentős mennyiségű réz és kálium is található benne. A kálium segít a vérnyomás csökkentésében és a szív egészségének megőrzésében. A kiwi a bőr tónusára és szerkezeti épségére is kedvező hatást gyakorol.

Joghurt

A joghurt a tej baktériumok útján történő erjesztésével készül. Igen tápláló, és mint minden tejtermék, gazdag kalcium-forrás: már egy pohár joghurt is fedezi a napi ajánlott kalcium-bevitelünk 30%-át. Jelentős mennyiségű foszfort, káliumot, és fehérjét is tartalmaz. A joghurtfogyasztás a probiotikumok bevitelének egyik legegészségesebb módja. Ezek jótékony baktériumok, amelyek hatékonyan közreműködnek az emésztőrendszer folyamatainak szabályozásában. A natúr joghurt kalóriatartalma alacsony, de ez nem feltétlenül igaz a cukrot és különféle mesterséges édesítőszereket tartalmazó joghurtfajták esetében. Azok számára, akik nem fogyasztanak tejterméket, elérhető szója-, mandula-, illetve kókusztej-joghurt is.

Agávé szirup

Az agávé szirup a különféle agávé fajtákból előállított édesítőszer. Az agávé növény leginkább a tequila alapanyagaként ismert. Az agávéból készült szirup körülbelül másfélszer édesebb a cukornál. Az agávé szirup glikémiás indexe alacsony, tehát fogyasztása nem okoz jelentős emelkedést vagy csökkenést a vércukor-szintben.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.