Otthon

Kísértet járja a szobákat, és még a száraz köhögés is kínoz?

Ha ébredtél már éjjel arra, hogy száraz köhögés kínoz, és a nappaliban kísértetiesen nyikorog a parketta, akkor ismerős lehet a jelenség… De azt is tudod, hogy ezt mi okozza?

Nem, nem a szellemek, hanem a levegő páratartalma. Pontosabban a levegő alacsony páratartalma miatt lesz télen a fűtési idényben nyikorgósabb a parketta (ha örököltél nagyszülőktől, dédszülőktől régi szekrényt, ami valódi fából készült, akkor azok is erősebben nyikorognak ilyenkor), és ez a jelenség okozza a légutak kiszáradását, valamint a száraz köhögést is.

Amellett, hogy ez roppant kellemetlen, kifejezetten egészségtelen is. Mit okozhat a légutak szárazsága?

A száraz légutak erős köhögési ingert váltanak ki, ami egy öngerjesztő folyamatot indít el: amikor köhögsz, párás levegőt „lélegzel ki” és a száraz levegő, amit hirtelen beszívsz, tovább szárítja a nyálkahártyádat. Így egyre erősödik a kellemetlen érzés, egészen addig, míg fel nem kelsz, és nem iszol pár korty vizet. Súlyos esetben, az arra érzékeny emberek, asztmások, légúti megbetegedésben szenvedők komoly oxigénhiányt is tapasztalhatnak.

Ha ez nem lenne elég, a száraz nyálkahártyán keresztül azonnal a szervezetbe juthatnak azok a baktériumok is, amelyeket egyébként a szervezet ki tud zárni, amikor optimális a környezet. Így egy influenzajárvány idején fokozott veszélynek teszed ki a szervezeted, ha nem ügyelsz a páratartalomra otthonodban.

Van még rossz hír?

Sajnos igen… A WHO először 1980-ban tárta a nyilvánosság elé azt a kutatását, melyben a „Beteg Ház Szindrómát” elemzik. Ez röviden annyit jelent, hogy a nem megfelelő levegőminőség okán olyan porokkal, atkákkal, gombákkal, pollenekkel, vegyi anyagokkal kell együtt élned, amelyek már önmagukban is erősen károsítják az egészséget – kiváltképp, amikor egy legyengült vagy védtelen szervezettel találkoznak, például kiszáradt nyálkahártyával.

Hogyan őrizheted meg az egészséged?

Elsősorban – de nem kizárólag – a téli időszakban, amikor a fűtés kiszárítja az otthoni levegőt és a kinti időjárás is szeles, száraz hidegre fordul, nagyon fontos, hogy mesterségesen párásítsd a levegőt, optimális szinten tartva a belélegzett levegő páratartalmát. Ez az egyik legfontosabb. Szorosan ide kapcsolódik, hogy ha már párásítasz, akkor tartsd folyamatosan tisztán az otthonod levegőjét egy légtisztító berendezéssel, amely meggátolja a „Beteg Ház” kialakulását.

Az otthoni tiszta levegő eléréséhez legjobb választás a Zepter díjnyertes Therapy Air® iOn készüléke, amely 5 lépcsős szűrő-technológiájának köszönhetően a lehető legtisztább levegőt biztosítja neked és családodnak, ugyanis percek leforgása alatt friss, tiszta levegőt biztosít az otthonodban. A készülék negatív ionokkal dúsított tiszta levegőt bocsát ki, így járul hozzá a család testi és lelki egészségének megőrzéséhez.

Termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.