Konyha

Hideg mediterrán ratatouille

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db cukkini
  • 2 db padlizsán
  • 2 db pirospaprika
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 szem friss paradicsom
  • 10 dkg cukor
  • 150 ml fehérborecet
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors
  • babérlevél
  • fokhagyma
  • cayenne-bors
  • fűszernövények

Elkészítés:

A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk, a padlizsánt és a cukkinit megmossuk és külön tálakba felkockázzuk. A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, kivesszük a magját és leöntjük a levét. A paprikát megmossuk, majd átsütjük egy Quadra nyeles sütőtálban (ZQ1918-SC).
Amikor a termokontroll mutatója a zöld sávba ér, a paprikát fedő nélkül sütjük tovább, amíg teljesen megfeketedik a héja. A még meleg paprikáról lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a csumáját és a magjait, majd felkockázzuk. Felhevítünk egy másik Zepter serpenyőt, a Z-Q1918 típusú füles grillezőt, és enyhén megbarnítjuk benne a padlizsánt, aztán a cukkinit.
A zöldségeket a tűzről levéve rögtön fűszerezzük. A nagy, füles Quadra sütőtálat (Z-Q2323) csak a termokontroll sárga sávjáig melegítjük, néhány percig ebben sütjük a vöröshagymát, a babérlevelet és a gerezd fokhagymát. Egy edényben összekeverjük a padlizsánt, a cukkinit és a hagymát, majd hozzáöntünk (maximum) ½ dl vizet és fedő alatt párolni kezdjük.
Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot, a fűszernövényeket és a cayenne-borsot, majd lassú tűzön puhára pároljuk a zöldségeket. A ratatouille-t hagyjuk az edényben kihűlni. Kivesszük belőle a babérleveleket és a fokhagymagerezdet. Ha az étel kihűlt, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal.
A ratatouille hideg vegetáriánus előétel, de köretként is remekül megállja a helyét sült húsok és halfélék mellett is. Rizs- és tésztaételekkel szintén népszerű.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.