Így főzz velünk!

Grilltippek a Parfümséftől

A grillezés férfimunka – tartják sokan. Nem véletlenül, hiszen egy igazi faszenes grill belobbantása az igényel némi férfierőt, vagy legalábbis kitartást és fifikát. Persze a főzés és a zamatok megadása is igen jól áll az erősebb nemnek, hiszen néha sokkal kreatívabban és precízebben nyúlnak az ételekhez, alapanyagokhoz, mint a nők. Bíró Botond Boldizsár, a Parfümséf most a grillezéssel kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze.

Grillezz, ahogy a profik!

„Ha grillezésről van szó, a legtöbb ember automatikusan a húsokra gondol. A húsoknál nagyon fontos az előkészítés, rákészülés. A tervezés fontos fázis. El kell döntenünk, hogy milyen húst szeretnénk készíteni és innen indulunk el, visszafelé számolva. Át kell gondolni, hogy melyik húsnak mennyi idő kell, hogy fogjunk hozzá a pácoláshoz. A fehér húsú alapanyagok, legyen az hal, csirke, pulyka stb… kevesebb időt tölthetnek a pácban, míg a vörös húsoknak értelemszerűen több időre van szüksége, hogy a rostokat átjárja az elkészített pác. Általános érvényű szabály, hogy minél többet áll a pácban, annál zamatosabb lesz a hús. Ugyebár én nem vagyok szakács, tehát nem tanultam erről hivatalosan, de saját tapasztalatból én mindig úgy készítem, hogy valamilyen savas dolgot biztos keverek a páchoz. Lehet ez bor, balzsamecet, esetleg paradicsompüré vagy lé, illetve mustár. Ezután következik a tej. A lényeg, hogy a savak megnyitják a rostokat, a tej pedig nagyon jól megpuhítja a húst. A fűszerezést mindenkinek a saját ízlésére bízom. Itt mindenképpen száraz fűszereket használjunk! Só, bors alap, de emellett szinte bármi megengedett. Száraz fűszer alatt ilyeneket értek, hogy curry, fahéj, szerecsendió, stb…, de semmiképpen sem szárított kakukkfű, bazsalikom meg ilyenek, hiszen ez még szárított formában is kesernyés ízt tud kölcsönözni, ha grillen sütjük. Ezeket feltétlenül kerüljük el! Inkább salátákhoz használjuk, és természetesen friss fűszernövényeket inkább!

Ha jól bedörzsöltük a húst, és megfelelő mennyiségű folyadék is került rá (bor, tej és/vagy olívaolaj) akkor 1-2 nappal előre is elkészíthetjük. Amennyiben annyi olajat öntünk rá, hogy teljesen elfedje a húst, akkor akár még a konyhaasztalon is kint hagyhatjuk, mert az olaj olyan jól lezárja a rostokat, hogy nem romlik meg a grilleznivalónk. Persze nem hetekről beszélünk. A zöldségeket a sütés megkezdése előtt elég feldolgozni, és fűszerezni is csak a rácson kell. Só, durvára őrölt bors, illetve lehet egy kis balzsamecetes olívaolajjal kenegetni, ha szeretnénk. Ezt szigorúan csak parázs fölött, hogy ne gyulladjon fel a lecsöpögő olajtól és ne égjen meg az ételünk.

Még egy tipp! Amennyiben nincs tapasztalatunk, vagy eszközünk otthon a csontok elvágására, akkor kérjük meg a hentest. Ő szívesen felszeleteli a húst. Neki egy percbe telik, és rutinból végzi. Annyit mondjunk csak meg neki, hogy milyen vastag szeleteket kérünk. A hús vastagsága a sütés idejét is befolyásolja. Célszerű tanulmányozni, hogy melyik hús sütése mennyi időt igényel. A csirke a legkevesebbet, utána a sertés jön a sorban, majd következik a marha. Ha nem egy fedett grillel készítjük (ez ma már nagy divat és igen hasznos eszköz), akkor figyeljünk, hogy ne száradjon ki a hús. Forgassuk inkább gyakrabban az első kéreg után és nyugodtan kenegessük a páclével. Így zamatosabb és szaftosabb lesz, és biztosan nem szárad ki, nem lesz cipőtalp jellegű.

A legjobb, ha egy olyan grillkészüléket használunk, amit le lehet csukni, fedni. Nagyon jó tesz ugyanis a húsnak. Olyan mint a Zepter edény és a fedő. Pirul nagyon jó hőmérsékleten és közben puhul is a hús. Az igazi flekken titka a sok forgatás. A magasságot pedig a hús vastagsága is meghatározza. Amennyiben vastagabb a hússzelet, érdemesebb magasabbról kezdeni, hogy ne égjen meg pillanatok alatt, amikor a belseje még át sem melegedett. Ilyenkor magasabbról indulunk, és egyre lejjebb kerülhet a rács. A vékonyabb szeleteknél elég, ha közelebb van a tűzhöz, mert így is hamar átsül a hús. Folyamatosan ellenőrizni kell, hogy elég forró-e a sütőnk. Ha kezünket 8-10 cm-rel a tűz fölé helyezzük, és nagyon éget, akkor jó a hőmérséklet. Amennyiben nem, úgy nyugodtan tegyünk még rá szenet, vagy kapcsoljunk magasabb fokozatra.”

Aki pedig szereti a grillhúsok zamatát és szívesen kipróbálná a Parfümséf tippjeit, de idegenkedik a faszenes sütőktől, vagy nincs módja ilyet használni, annak tökéletes megoldás lehet a Quadra grillező edény, amelyben tökéletesen elkészülnek a roston sült húsok és zöldségek. Ugyancsak remek ételek készíthetőek az ovális grillező edényekben is, tehát könnyedén bármelyik évszakban az asztalunkra varázsolhatjuk a tipikus nyári étkek zamatát is.

ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!

KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!

  • Ha ovális grillező edényünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!
  • Ha Quadra grillező edényünkkel kapcsolatban tájékoztatást kér, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.