Egészség

Ez a 9 legjobb vitaminbomba őszre

Habár manapság mindenféle zöldség és gyümölcs megtalálható a boltok polcain és a piacokon, érdemes a szezonális zöldségekből és gyümölcsökből beszerezni a vitamint és az energiát. Szerencsére a kínálat ősszel is óriási! A déligyümölcsöket hagyjuk meg a télre, inkább ezeket fogyaszd.

Alma

A mondás nem téved, minden nap egy alma, a doktort távol tartja. Ne feledkezz meg az édes, ropogós kedvencekről, csak mert egzotikusabb gyümölcsök kelletik magukat. A közönséges alma tele van antioxidánsokkal, amelyek segítik a krónikus betegség megelőzését. Annyi almafajta létezik, biztosan neked is megvan a kedvenced. Fogyaszd csak magában, vagy készíts belőle dzsúszt, vagy próbáld ki ezt a finom receptünket.

Cékla

Lehet, hogy egész évben beszerezhető, de mégis ősszel van a legjobb formájában a cékla. Vásárláskor keresd a szilárd, sima gumókat és az is jó jel, ha fényes, élénkzöld a levele. A céklalevelet ne dobd ki: használd salátákhoz! A többi részét pedig fogyaszd minél gyakrabban, mert segít megelőzni a szív- és májbetegséget, növelheti az agy vérellátását, és potenciálisan csökkenti a demencia kockázatát. Ha dzsúsz formájában is megkóstolnád, kattints ide a receptért.

Káposztafélék

A káposzta elképesztően egészséges: tele van C-vitaminnal, de K- és B1-, és E-vitamin is található benne. Sok béta-karotint is tartalmaz, ezért kiváló antioxidáns. Gazdag továbbá élelmi rostokban, a kalcium és a vas mennyisége is jelentős. Kiváló bélnyugtató dzsúszt készíthetsz belőle, vagy ha éppen diétázol, próbáld ki a kiwis-káposztás dzúszt. Ha pedig megnéznéd, hogyan készíti a töltött káposztát Borbás Marcsi, kattints ide.

Vörös áfonya

Hol is kezdjük? A vörös áfonya igazi szupergyümölcs: rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. Fogyasztásával gondoskodsz az A-, B-, C-, és E-vitaminok beviteléről is. Érvédő hatása is van, ezért csökkentheti az infarktus kialakulásának veszélyét. Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, sejtregeneráló, méregtelenítő, húgyúti fertőzések megelőzésére és javítására is szolgál. Önmagában is fogyasztható, de süteményekbe, gyümölcslevekbe is kiváló.

Szőlő

Talán a legnépszerűbb őszi gyümölcs a szőlő. Nemcsak finom, hanem gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, kálium és szelén található. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, továbbá erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Persze figyelni kell a fogyasztásánál, hiszen magasabb cukortartalma miatt az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcs.

Körte

Bármelyik típus is a kedvenced, fogyassz belőle sokat! Ez a gyümölcs ugyanis gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban és tápanyagokban. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, a megfelelő rostbevitel pedig csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is. Szakértők szerint a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét is. Itt olvashatsz még többet a körtéről, és megismerhetsz egy szuper könnyű és finom receptet is.

Sütőtök

 

Nemcsak sütni lehet! Finom desszerteket, leveseket, köreteket is készíthetsz ebből a vitaminokkal teli zöldségből. Igen gazdag karotinoidokban (ezt a színe is mutatja), C- és B-vitaminokban. Kiváló kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor és folsav forrás, emiatt egészségmegőrző, gyógyító hatásáról ismert. Gyulladásos betegségek, megfázás, allergikus köhögés, tüsszögés esetén érdemes sokat fogyasztani belőle.

Édesburgonya

Az édesburgonya béta-karotinban gazdag, ami megakadályozza az A-vitamin hiányt, elősegíti az egészséges látást és a retinol termelést. Az édesburgonya jó C-vitamin forrás, és ha a héjával együtt fogyasztod, még a megfelelő rostbevitelről is gondoskodsz.

Szilva

Kevés cukor és magas víztartalom! Jól hangzik, ugye? És persze sok vitamin is van benne: A-, A-provitamin, béta-karotin, B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá C-vitamin forrás. Jelentős mértékben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket. Javíthatod vele az immunrendszeri ellenálló-képességed, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos a rosttartalma – a héjában például rengeteg cellulóz van.

1 hozzászólás

  1. Klujber Zoltán

    2018-09-23 at 10:06

    Nagyon érdekes és hasznos volt a cikk

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.