Konyha

Édes és egészséges! Ez a kedvenc italunk!

A leggyakoribb és a legegyszerűbb házi almalé almából és répából készül. Répából, illetve almából is használhat többet vagy kevesebbet ízlése szerint – minden arányban jó párost alkotnak. Ez a dzsúsz igen magas béta-karotin tartalommal rendelkezik, amely antioxidánsként segít megvédeni a szervezetünket a szabad gyökök káros hatásaitól.

A házi almalé innen letölthető: Házi almalé

Alma

A Medical News Today „Mi a 10 legegészségesebb étel?” c. cikkében az alma szerepelt az első helyen. Az alma jelentős C- és E-vitamin forrás. Már egyetlen alma elfogyasztásával is megszerezhetjük az ajánlott napi C-vitamin mennyiség 25%-át. Az alma jelentős mennyiségben tartalmaz fontos antioxidánsokat, étkezési rostokat, és flavonoidokat. Az antioxidánsok segítenek a daganatos betegségek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Mivel egy alma csupán 50-80 kalóriát tartalmaz és nincs benne zsír vagy nátrium, így a diétás étrendek hasznos eleme. Egy brazil tanulmány szerint azok a nők, akik az étkezések előtt elfogyasztottak egy almát, 33%-al több súlytól tudtak megszabadulni, mint azok, akik nem ettek almát étkezés előtt.

Répa

A legtöbben úgy tartják, hogy a répa eredetileg Perzsiából származik. Eleinte leginkább jellegzetes aromájú leveleiért termesztették. Ma a répát az egyik legegészségesebb zöldségként tartjuk számon. Telített zsír- és koleszterin tartalma nagyon alacsony, ugyanakkor gazdag A-, B6-, és K-vitaminokban, valamint étkezési rostokban.
Egy tanulmány szerint a répalé-kivonat képes elpusztítani a leukémiás sejteket és gátolni azok szaporodását. A répában található karotinoidok antioxidáns hatásúak és csökkentik a szervezetben kialakuló szabad gyökök mennyiségét, így rákmegelőző hatással bírnak. A béta-karotinban gazdag ételek – pl. a répa – fontos szerepet játszanak a prosztatarák megelőzésében.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.