Így főzz velünk!

Desszertek az ünnepekre: kímélő finomságok a Zeptertől

A héten már a harmadik advent vasárnap lesz, ami jelzi mindenki számára a Karácsony közelségét. Az ünnepek ráhangolódása advent első napján kezdődik, mintegy szép lassan felvezetve a meghitt szenteste hangulatát. Úton útfélen pompás színekben ragyogó égősorokba ütközhetünk, az utcákat már karácsonyi díszeikbe öltöztették, az ablakokban már tündökölnek az ünnepi dekorációk, és már a gyermekek kiscsizmái is tisztán várják a Mikulás ajándékait. Közeledve a többnapos ünnephez advent gyertyáival együtt készülünk mi is szenteste menüjéhez. A korábbi hetekben bemutattunk pár ínycsiklandozó karácsonyi főételt, azonban karácsonykor sem feledkezhetünk meg a finom desszertekről. Hoztunk egy könnyedén elkészíthető alkalomhoz illő sütemény receptet és egy aprósütemény válogatást.

BARACKOS PISKÓTA AZ ÜNNEPI MENÜ KORONADESSZERTJE

Hozzávalók (10 adagra – a mennyiségek tisztított alapanyagra értendőek):

  • Liszt: 200 g átszitált liszt
  • Tojás: 6 db M-s méretű tojás
  • Cukor: 250 g cukor
  • Kopasz barack: 300 g
  • Sütőpor: 1 csomag sütőpor
  • Vaj: 50 g
  • Fűszerek ízlés szerint: reszelt citromhéj

Elkészítés:

Borbás Marcsi receptje alapján elkészíthetjük Zepter főzőedényben is a következők alapján. Fordított piskóta elkészítésekor először is egy tálba kikeverjük cukorral a habot és egy másik tálba a sárgáját. Egy harmadik tálba kimérjük a lisztet és a sütőport.  A tojás sárgához teszünk egy kis citromhéjat. Utána a sárgáját elkeverjük a sütőporos liszttel, majd hozzátesszük a fehérjének először az egyharmadát. Óvatosan, kézzel nagy kavarásokkal elkeverjük, vigyázzunk, hogy ne törjön össze a hab.  Az egyharmadával fellazítjuk a lisztes sárgáját,  utána jöhet bele a másik két harmada, amint megint nagy mozdulatokkal forgatunk bele. Ha ez kész, a vastagon kivajazott Zepter edénybe szépen körbe, spirál alakba belehelyezzük a kis barackszeleteket. Ha teleraktuk az edény alját a barackcikkelyekkel, ráöntjük a piskótát. Maximumra állítjuk a tűzhelyet és addig melegítjük, amíg át nem forrósodik az edény teteje. Utána levesszük tartalékra, és egy három percig még pároljuk a süteményt. Ha kész, elzárjuk a tűzhelyet, levesszük az edényt és megfordítjuk. A tetején állva a pultra tesszük és még hagyjuk egy kicsit gőzben. Utána levesszük óvatosan a tetőről a lábast, hogy a tetőt le ne verjük, és kész is az ízletes, puha, könnyen szelhető aranybarna piskótánk. Karácsonykor könnyedén elcsúszhatunk a kalóriákkal és túlehetjük magunkat, ami később a súlyunk is látszódni fog. Érdemes tehát odafigyelni miből mennyit eszünk. Somogyi Kovács Anita dietetikusnak hála még a kalóriaértékét is feljegyezhetjük az ízletes piskótának. Zepter edényben készített 1 adag tápanyagtartalma 275,6 kcal, 6,8 g fehérje, 7,9 g zsír, 43,2 g szénhidrát. Ezzel szemben a hagyományos edényben készített piskóta 1 adag tápanyagtartalma 415,9kcal, 8,8g fehérje, 16,8g zsír, 62 g szénhidrát.

HÓKIFLI

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg sertés zsír
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • Töltelékhez:
  • 15 dkg darált mák (cukorral)
  • 15 dkg darált dió (cukorral)
  • 15 dkg szilvalekvár
  • 2 evőkanál sárgabarack dzsem
  • 20 dkg porcukor
  • 3 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros langyos tejben. Az elmorzsolt liszthez hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a csipet sót. Összegyúrjuk. Nagyon lágy könnyen nyújtható tésztát kapunk. Pohárral kiszaggatjuk, és megtöltjük, majd feltekerjük. A dió,és mák töltelékbe 1-1 evőkanál barack dzsemet teszünk, jól elkeverjük, így könnyebb lesz velük dolgozni, nem hullik ki a tésztából.

Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük, 15 percig sütjük, majd forrón vaníliás porcukorba forgatjuk. Zepter főzőedényben is készíthetjük, így gyorsabban elkészül a sütemény.

MÉZESKALÁCS

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 4 dkg kakaó
  • 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék

A díszítő mázhoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • kevés citromlé

Elkészítés:

A lisztet a kakaóporral elkeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. A többi hozzávalóval együtt, határozottan összegyúrjuk. A kész tésztát 3 órán át pihentetjük, majd kissé átgyúrjuk. Kinyújtjuk 3 mm vastagra, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük, úgy 5-6 percig. Illetve Zepter főzőedényben is elkészíthető. Kihűlés után díszíthetjük, de azonnal fogyasztható. A díszítéshez a tojás fehérjét kemény habbá verjük, a porcukrot kanalanként hozzákeverjük. MixSy multifunkcionális mixerrel keverjük addig, amíg a porcukor szemcséit már nem érezzük. Keverés közben egy kevés citromlevet csepegtetünk bele, ettől fényesebb lesz a máz.

A KIHAGYHATATLAN APRÓSÜTEMÉNYEK

Amint megérezzük a diós vagy mákos bejgli illatát, rögtön eszünkbe jut a karácsonyi hangulat, akárcsak a mogyorós-lekváros kosarak, a zserbó, gyümölcskenyér, mézes krémes vagy a különböző ízesítésű linzerkarikák láttán. Az édes sütik mellett tökéletesen illenek az ünnepi hangulathoz a sós desszertek is, legyen szó sajtrúdról vagy pogácsáról. Nem szabad megfeledkeznünk mindezek mellett a hókifliről, illetve a karácsony ékkövéről a mézeskalácsról és a hazánkban elterjedt szaloncukorról sem, amik mehetnek a fára díszként, vagy a tányérra desszertként egyaránt. Akár csak a főételeket, a desszerteket is készíthetjük a Zepter főzőedényeiben, legyen szó az aprósüteményekről vagy akár a nagyobb finomságokról a Zepter Masterpiece főzőedényeivel mindent gyorsan, egészségesen és egyszerűen elkészíthetünk. A sütik és desszertek mellé, koccintáshoz ajánljuk a Magic Harmony rozsdamentes acél pohárkészleteket. Mindenki megtalálhatja az italának megfelelő poharat, legyen szó pezsgőről, vörösborról vagy akár whiskyről, mindig kellemesebb egy alkalomhoz illő pohárból elfogyasztani az italt is.

KELLEMES KÉSZÜLŐDÉST! Kímélő finomságokat KÍVÁNUNK MINDENKINEK!

Akit érdekel a Zepter egy olyan ropotgépe, mellyel könnyebb az ünnepi készülődés, a linkre kattintva még bővebb információt, részletes termékleírást talál, valamint meg is rendelheti.

Ha bármelyik termékünket szeretné megrendelni webshopunkból, ide kattintson!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.