Így főzz velünk!

Csodálatos illat és íz, óriási C-vitamin tartalom és még karcsúsít is – Ez az eper!

Az illatos, édes, lédús és mélyvörös eper szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni. Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint: míg 15 dkg citrom 70 mg, 15 dkg eper 85 mg C-vitamint tartalmaz! Sőt, a táplálkozási szakértők – a málna és a szőlő után – az epret tartják a legjobb mangánforrásnak (a mangán antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező, kulcsfontosságú ásvány).

Az eper nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat, melyek segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre, ami már csak azért is fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel az oxidatív stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól.

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulási kockázatát. A krónikus gyulladás, a túlzott oxidatív stressz és a szervezet védelmét garantáló antioxidánsok hiánya elsődleges tényező a rák kialakulásában. Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel.

Állatkísérletek révén bizonyították , hogy az eper rendszeres fogyasztása hosszú távon a kognitív (agyműködés, tanulási készségek) és a motorikus funkciók (egyensúly és mozgáskoordináció) fokozott javulását eredményezi.

Az eper szerepet játszik a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentésében.

Az eperben természetes módon előforduló szalicilsavnak köszönhetően az eper fogyasztása segíthet csökkenteni a fekélyes vastagbélgyulladást és a Crohn-betegségnél tapasztalható gyulladásos folyamatokat.

Ráadásul az eper nem csak rendkívül finom, de kimondottan kalóriaszegény is, hiszen kb. 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz. Ideális választás fogyókúrázóknak is!

Ma egy antioxidánsokban gazdag, immunerősító eper smoothie-t ajánlunk neked:

Hozzávalók (2 adag):

  • 2 csésze eper
  • ½ citrom
  • ½ csésze mandulatej
  • ½ csésze natúr joghurt

A receptben található alapanyagok:

  • mandulatej
  • citrom
  • natúr joghurt
  • eper

Elkészítés:

  1. Töltse a mandulatejet és a joghurtot a MoreJuicePress légyűjtő tartályába és alaposan keverje össze.
  2. Mossa meg, csumázza ki, majd préselje ki az epret.
  3. Hámozza meg és préselje ki a citromot. Keverje össze a hozzávalókat és szolgálja fel az italt.

 

Átlagos tápérték
1 adag (270 gramm)

A recept 2 adagot tartalmaz.

Mennyiség 1 adagra vetítve
Energia: 101 kcal Zsiradékból származó energia: 27 kcal
Az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) %-ában*
Össz. zsírtartalom: 3 g 5%
Ebből telített zsír: 1 g 5%
Ebből transzzsír: 0 g
Koleszterin: 8 mg 3%
Nátrium: 53 mg 2%
Össz. szénhidrát: 18 g 6%
Ebből étkezési rost: 4 g 16%
Ebből cukrok: 12 g
Fehérje: 4 g
A-vitamin 3%
C-vitamin 168%
Kalcium 17%
Vas 5%
D-vitamin 4%
E-vitamin (alfa-tokoferol) 10%
K-vitamin 4%
Tiamin 4%
Riboflavin 11%
Niacin 3%
B6-vitamin 5%
Folsav 11%
B12-vitamin 11%
Pantoténsav 5%
Magnézium 8%
Foszfor 10%
Kálium 10%
Cink 5%
Réz 6%
Mangán 30%
Szelén 3%
*Az irányadó napi beviteli értékek százalékos arányait egy átlagos felnőtt napi 2000 kalóriás étrendje alapján állapították meg. Az Ön napi beviteli értékei egyéni kalória-igényének megfelelően eltérőek lehetnek.

A Zepter ajánlata: More Juice Press

Ha egy igazán jó gyümölcsprésre van szükséged, amely nem csak a lehető legtöbb levet adja, de még a tápanyagokkal is kíméletesen bánik és még tisztítani is egyszerű, próbáld ki a More Juice Press-t, melyet kereskedőinknél próbálhatsz ki és meg is vásárolhatsz.


Ha nincs ilyen kapcsolatod, írj nekünk!

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.