Konyha

Az asztalterítés legfontosabb szabályai

Amilyen a mosdó, olyan a törülköző! Talán ezzel a közhellyel is kezdhetnénk egy cikket a tálalásról, hiszen mindenki részt vett már elegánsabb és kevésbé formális étkezésen is és jól tudjuk: a tálalás igenis számít.

Azonban ennél jóval többről van szó, hiszen a szépen terített asztalon nem csak drágábbnak, finomabbnak érezzük az ételt, de a társaság viselkedését is nagymértékben meghatározza a tálalás minősége.

Nem csak az asztalra helyezett virágokra, gyertyákra gondolunk, hiszen ezeknél alapszabály, hogy a virág nem lehet illatosabb az ételnél, és a gyertyának is háttérbe kell vonulnia, ezért fehér, vagy elefántcsont színű gyertyákat használj, és feltétlenül kerüld az illatos gyertyákat.

Egy formálisan megterített asztal társasága már érkezéskor felméri az esemény jelentőségét, és a legjobb modorát veszi elő. Ezzel alapvetően meghatározzák az összejövetel hangulatát akkor is, ha a résztvevők régi jó barátok.

Hogyan tálalj egy klasszikus, formális étkezéshez?

A legfontosabb mindig a tányér illetve tányérok. Ezeket helyezd egymásba úgy, hogy tükrözzék a felhasználás sorrendjét, azaz a vendéghez legközelebbi az első fogás. Ha az előétel saláta, akkor a salátás tányér, és így tovább.

Az evőeszközöket szintén sorrendben helyezd a tányérok mellé, bal oldalon a villák, jobbról pedig a kések és a kanalak sorakoznak. A fogások között a vendéglátó szedje le a már feleslegessé vált eszközöket a vendégek elől. A desszert eszközök mindig a tányér fölé kerülnek, szintén kintről befelé tartva a felhasználás sorrendjét.

A szalvéta a teríték bal oldalán kap helyet, akár különböző formákba állítva-hajtogatva. A hajtogatásnak csak a jó ízlés és a fantázia szabhat határt – ezzel is egyedivé varázsolva az eseményt.

A poharak, a tányérokhoz hasonlóan funkciójuk szerint távolodva kapnak helyet a teríték középpontjában álló tányéroktól. Ez alól egyetlen kivétel lehetséges, mégpedig a vizespohár! Ezt mindig a vendéghez legközelebb helyezd el, és hagyd az asztalon az étkezés befejezéséig.

Mi a helyzet egy kevésbé formális eseményen?

Egy kevésbé hivatalos vagy ünnepélyes – informális – étkezés során az eljárás hasonló a fentihez, azonban a kevesebb fogáshoz kevesebb eszközt helyezz az asztalra, és ezek díszítettsége is lehet visszafogottabb, egyszerűbb. Ebben az esetben a szalvétát akár a tányérokra is helyezheted, vagy a villák alá is teheted. A kések pengéje azonban itt is a tányér felé nézzen!

Fontos, hogy a teríték mindig igazodik a három legfontosabb tényezőhöz, amelyek az alkalom, az ételek és az elhelyezés funkcionalitása.

Jó étvágyat!

Termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.