Egészség

A légszennyezés nagyobb veszélyt jelent, mint gondoltuk

A légszennyezés egészségkárosító hatásairól és a védekezés lehetséges módjáról már mi is írtunk itt a Zepter Magazinon. A legfrissebb budapesti mérések azonban arra utalnak, hogy a levegőszennyezettség még annál is jóval károsabb, mint a amire hivatalos mérőállomások adataiból lehet következtetni – hívja fel a figyelmünket legújabb cikkében a Levegő Munkacsoport.

Ultrafinom részecskék – egy eddig nem vizsgált veszélyforrás

A civil szervezet a közelmúltban beszerzett egy olyan korszerű mérőberendezést, amellyel az eddigieknél kisebb, 10 és 700 nanométer közötti részecskék mennyiségét is meg tudták mérni a levegőben. Az eddigi mérések szerint az ilyen apró részecskék köbcentiméterenkénti mennyisége egy tiszta levegőjű környezetben 3000 körül alakul, míg a főváros forgalmas útjai mentén 30.000 – 60.000, esetenként pedig 470.000 részecskét mutatott ki a műszer. A 100 nanométeres átmérőjűnél kisebb, ún. ultrafinom részecskék tömege annyira elenyésző, hogy a hivatalos mérőállomások mérései alapján még akkor sem haladja meg a koncentrációjuk az egészségügyi határértéket, ha a számuk eléri a köbcentiméterenkénti 500 000-et – ebből adódóan az ultrafinom részecskék által jelentett kockázatokat a hivatalos szervek eddig lényegében figyelmen kívül hagyták. Ez azért aggasztó, mert minél kisebb részecskékről van szó, annál kiterjedtebbek az egészségre gyakorolt hatásaik.

A levegőben található részecskék mérete az emberi hajszálhoz képest.

A levegőben található részecskék mérete az emberi hajszálhoz képest.

Míg a PM10 (10 000 nanométernél kisebb átmérőjű) és a PM2.5 (2500 nanométernél kisebb átmérőjű) részecskék csak a hörgőkig vagy hörgőcskékig hatolnak a tüdőben, az ultrafinom részecskék eljuthatnak egészen a tüdőhólyagocskákig. Ezek a részecskék hajlamosabbak a tüdőben való lerakódásra, ezzel gyulladást keltve a hólyagocskákban, valamint veszélyeztetett személyek (asztmás betegek, gyermekek, vérkeringési és légzőszervi betegségekben szenvedők) esetében súlyosbítva meglévő légzőszervi betegségeiket. Ennél is nagyobb baj, hogy ezek részecskék a tüdőhólyagocskákon keresztül képesek behatolni a véráramba, ahova eljutva szívritmuszavarokat és érszűkületet okozhatnak, illetve emelkedett szintű véralvadást válthatnak ki, ezzel emelve a szív- és keringési betegségekhez köthető halálesetek számát. A vérkeringésbe bekerült részecskék továbbjuthatnak a test többi szervéhez is. Kutatások szerint a vér által továbbszállított ultrafinom részecskék leginkább a májban halmozódnak fel, ahol bizonyos esetekben sejtkárosodással járó oxidatív stresszt válthatnak ki, valamint nem alkoholos zsírmájbetegség, steatohepatitis (NASH) kialakulásához vezethetnek, amelynek az idő múlásával akár májzsugor vagy májrák is lehet a következménye.

Az utóbbi években egyre több kutatás vizsgálta az ultrafinom részecskék megjelenését az agyban is. Egy 2004-es, patkányokon végzett kutatás megállapította, hogy az ultrafinom részecskék nagy valószínűséggel az orrüregből a szaglóideg mentén jutnak el az agyban elhelyezkedett szaglóhagymába, ezzel utat nyitva a központi idegrendszerhez. Az agyba eljutott részecskék többféle kárt is okozhatnak, összetételüktől függően. A légszennyezésből agyba jutó magnetit részecskék például növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát, míg bizonyos rákkeltő részecskék az agyrák emelkedett kockázatával állnak kapcsolatban. Egy kanadai kutatás szerint amennyiben az ultrafinom részecskék száma köbcentiméterenként 10 000-rel megnő, akkor több mint 10 százalékkal növekszik az agytumorok előfordulásának kockázata.

Mit tehetsz a légszennyezés káros hatásai ellen?

Néhány egyszerű lépés, amellyel csökkentheted a szennyezett levegő ártalmait:

  • Kövesd nyomon a közzétett PM értékeket
  • Tölts kevesebb időt a szabadban magas PM koncentráció esetén
  • Az intenzív testmozgást és a szabadtéri programokat halaszd el addig, amíg a kültéri PM koncentráció alacsonyabb nem lesz
  • Csökkentsd a beltéri PM koncentrációt

Források: https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/guide-air-cleaners-home

http://www.health.utah.gov/utahair/pollutants/PM/

http://www.health.utah.gov/utahair/references.html

 

THERAPY AIR® iOn – TISZTÁBB ÉS EGÉSZSÉGESEBB SZŰRT LEVEGŐ

A Therapy Air iOn légtisztítóval hatékonyan csökkenthető a beltéri légszennyezettség

A Therapy Air iOn légtisztítóval hatékonyan csökkenthető a beltéri légszennyezettség

Csökkentsd a port és szabályozd hatékonyabban a hőmérsékletet és a páratartalmat otthonodban vagy a munkahelyeden a levegő szennyezőanyagainak eltávolításával. Forradalmi ötszűrős technológiánk nagyjából 220.000 negatív iont generál köbméterenként; ez a Föld legegészségesebb részeire jellemző ion-mennyiség.

VÉDD AZ EGÉSZSÉGED

Ma már a világ lakosságának egynegyede egészségtelen levegőt lélegzik az Egészségügyi Világszervezet szerint. A világon a légszennyezettségre visszavezethető halálesetek közül 4,3 millió tulajdonítható a szennyezett beltéri levegőnek. A rossz minőségű otthoni vagy irodai levegő nem csupán fertőzések vagy krónikus tüdőbetegségek (pl. asztma) kialakulását segítheti elő, hanem a tüdőrák, a stroke, és a szívroham kockázatát is növelheti. Ne feledkezzünk meg a rossz levegő okozta fejfájásról, orrdugulásról, szédülésről, valamint bőr- és szemszárazságról sem.

VÉDELEM A SZENNYEZŐANYAGOKKAL ÉS AZ ALLERGÉNEKKEL SZEMBEN

Az otthonunkban számos veszélyes részecske található, például különféle szennyezőanyagok, allergének, pollenek, és penész. Környezetünkben jelen vannak az ún. illó szerves anyagok is; ezek a festékből, tisztítószerekből, hígítókból és egyéb háztartási vegyszerekből kiváló vegyületek a levegőbe kerülve veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. Otthonunk levegőjének minősége arra is hatással lehet, hogy te és családod milyen gyakran betegszetek meg a téli hónapokban, illetve az influenzaszezonban.

ÖTSZINTŰ SZŰRŐRENDSZER

  1. ANTISZTATIKUS SZŰRŐ: Eltávolítja a levegőből a nagyobb porszemcséket, a penészt, a hajat/szőrt, és a korpát;
  2. ANTIBAKTERIÁLIS SZŰRŐ: Eltávolítja a levegőből a kisebb porszemcséket, az 1 mikronnál nagyobb baktériumokat, illetve a polleneket;
  3. HEPA-SZŰRŐ: Eltávolítja a legkisebb részecskéket a levegőből (pl. port, cigarettafüstöt), míg az antibakteriális thiabendazol (egy szerves antibakteriális vegyület) elpusztítja a baktériumokat, a penészgombák spóráit, és a különféle mikroorganizmusokat, melynek köszönhetően elkerülhetőek a fertőzések;
  4. ANTI-ALLERGÉN SZŰRŐ: Ezüst, apatit (egy ásvány), és egy antibakteriális hatóanyag alkotják. Utóbbi különösen hatékony a legionella baktériumok ellen, mely leginkább a csecsemőket veszélyezteti. Ez a szűrő ginkgo biloba levelek kivonatát is tartalmazza, így igen hatékony az asztát, az allergiát, az influenzát, a bakteriális fertőzéseket, valamint a különféle tüdőbetegségeket és  keringési problémákat kiváltó részecskék kiszűrésében;
  5. AKTÍV SZÉN SZŰRŐ: Nagy befogadóképességéből adódóan megköti a kellemetlen ételszagokat, a mérgező gázokat, és az egyéb kellemetlen szagokat.

A Therapy Air iOn légtisztítókészülék elérhető webshopunkban vagy tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben.

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy 1138 Budapest, Váci út 191. szám alatti Bemutatótermünk 2020. augusztus 17-én hétfőn 15.30-ig tart nyitva, és 2020. augusztus 18-án kedden leltár miatt zárva tart.