Egyéb

A kialvatlanság veszélyei nyáron

Az Alvás Szövetség legújabb jelentése szerint a meleg nyári hónapokban gyakrabban jelentkezik a nyomasztó álmosság, de a kora délutáni órákban is számos baleset következik be, amelynek az álmosság az oka. A pihentető alvást követő nappali órákban sokkal gyorsabban kerül sor akár bonyolultabb helyzetek megoldására, mint fáradtan, leverten, kialvatlanul. Ezért nem mindegy, hogyan alszunk.

Számos munka végzése, így az autóvezetés közben is érvényes a nappali tevékenységet alapvetően meghatározó alvás megfelelő minőségének a fenntartása. A magyar alvás szakemberek nemzetközileg is elismert módszert dolgoztak ki az alvásminőség mérésére.

Alkalmazzák az alvásciklus-mérési programot, amely információt ad az ember éjszakai alvási szokásairól és hozzáférhető az a program is, amely az alvásciklusok elemzése alapján a legmegfelelőbb időpontban segít felébredni. Mindezek az alkalmazások igazolják a felismerést: a kezünkben vannak azok az eszközök, amelyekkel egészségesebben élhetünk.

Az alvással foglalkozó szakemberek egyöntetűen hangsúlyozzák: a nappali álmosság mögött gyakran előfordulhatnak
komolyabb alvászavarok vagy alvásbetegségek is, amelyek kivizsgálása és gyógyítása a szakemberek feladata.

Rosszul alszol? Horkolsz? Fáradtan ébredsz?
Információ és segítség: gngy@gngy.eu ; t.: 06 30/930 4124

(A Magyar Alvás Szövetség közleménye, Budapest, 2019. június 14., péntek (OS) – a Magyar Alvás Szövetség nyári jelentése)

Hozzászólás beküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.